AIRGED L'AHM

Τι κοινό μπορεί να έχουν το επικό metal, με τη Σκανδιναβική μυθολογία και τις Ιρλανδικές ιστορίες; Μα φυσικά, τους Έλληνες epic metallers Airged L’ahm. Μιλήσαμε μαζί τους, ενόψει της εμφάνισής τους στο φετινό “Up The Hammers” festival, για την επαναδραστηριοποίησή τους, το παρελθόν και το μέλλον τους. Διαβάστε, τι είχαν να μας πουν…

Καλησπέρα! Είναι χαρά μας, που σας φιλοξενούμε στο Rockway.gr. Έχουμε αρκετό καιρό να μάθουμε νέα σας. Πώς πάνε τα πράγματα, για τους Airged L’ahm;
Καλησπέρα επίσης, ευχαριστούμε για τη φιλοξενία. Το συγκρότημα επαναδραστηριοποιήθηκε τον τελευταίο χρόνο, μετά από πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Ακόμα και σε αυτούς τους τελευταίους μήνες, υπήρξαν αλλαγές μελών, μέχρι να καταλήξουμε σε αυτό το line-up. Έχουμε ήδη ξεκινήσει ηχογραφήσεις για νέο album από το προηγούμενο καλοκαίρι, υπάρχουν πολλές νέες ιδέες και αρκετά σχεδόν έτοιμα τραγούδια, δύο από τα οποία θα παρουσιάσουμε στο επερχόμενο “Up The Hammers” festival. Έχουμε τη διάθεση και την έμπνευση, να συνεχίσουμε για πολύ καιρό ακόμα.

Υπάρχει ένα κενό διάστημα περίπου 10 χρόνων από την τελευταία δισκογραφική δουλειά σας, μέχρι την επανεμφάνιση της μπάντας στα μουσικά δρώμενα. Πώς επηρέασε ο χρόνος τη μπάντα; Είχατε κάποιες αλλαγές στο line-up;
Μετά τη διάλυση του προηγούμενου πετυχημένου line-up του συγκροτήματος, δύο χρόνια μετά την κυκλοφορία του “Ode To Salvation”, υπήρξε μία περίοδος με ατυχείς συγκυρίες για τον Αλέξανδρο (κιθαρίστα και ιδρυτή της μπάντας) σε επαγγελματικό και προσωπικό επίπεδο, οι οποίες δεν του επέτρεψαν να οργανώσει και να συνεχίσει με τη σύνθεση των μελών που ηχογράφησαν το “Norda Rhina”. Παρ’ όλα αυτά, συνέχιζε να γράφει τραγούδια περιμένοντας τον κατάλληλο χρόνο για μία νέα αρχή. Η κατάλληλη στιγμή ήρθε, όταν συναντήθηκε με το Χάρη Μπουνταμούρ (μπάσο), ο οποίος υπήρξε παλιό μέλος της μπάντας και αργότερα ιδρυτικό μέλος των Raging Storm. Μαζί ένωσαν τις δυνάμεις τους και ξεκίνησαν την εύρεση νέων μελών για την επαναδραστηριοποίηση των Airged L’ahm. Το line-up βρέθηκε τελικά, με την προσθήκη του Μιχάλη Αποστολάκη στα φωνητικά (X-Piral, Gauntlet), το Σπύρο Τριανταφύλλου στην κιθάρα (Soulskinner, Obsecration, Mallediction) και την επιστροφή στα τύμπανα του Γιώργου Θανασόπουλου (Airged L’ahm, Endomain).



Θα σας πάω λίγο πίσω, στην εποχή που σχηματίστηκε το group. Το 1987 λοιπόν, ήρθατε στη “ζωή” με το όνομα Ragnarok και το 1996 μετονομαστήκατε σε Airged L’ahm. Ποιοι ήταν οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτή την αλλαγή ονόματος;
Ο λόγος που οδήγησε σε αυτή την αλλαγή ονόματος, ήταν το ότι υπήρχαν άλλες δύο μπάντες, μία Αγγλική και μία Νορβηγική, με το ίδιο όνομα. 

Πώς εμπνευστήκατε το όνομα Airged L’ahm;
Εκείνη την εποχή, έτυχε να διαβάσει ο Αλέξανδρος ένα βιβλίο που είχε να κάνει με τις εισβολές στην Ιρλανδία την εποχή του σιδήρου, πριν από την έλευση του Χριστιανισμού. Μέσα από τις παραδόσεις των Ιρλανδών και τις υπέροχες εικονογραφήσεις του Jim Fitzpatrick, εντυπωσιάστηκε από το συγκεκριμένο όνομα, που προφέρεται στα αρχαία Ιρλανδικά “έργκεντ λαβ”, του θύμιζε πάρα πολύ το Ελληνικό, “αργυρή λαβή”, που στην ουσία αυτό σημαίνει “ασημένιο χέρι” και το πρότεινε στα τότε μέλη του συγκροτήματος, τα οποία ενθουσιάστηκαν αφού δεν ήταν κάτι συνηθισμένο. 



Οι τίτλοι των albums σας παραπέμπουν σε concept albums. Υπάρχει αυτή η ιδέα, πίσω από αυτά;
Βασικά, το πρώτο demo “Vertigo Edda Arised” και μετέπειτα δίσκος “One Eyed God”, είναι καθαρά επηρεασμένο από τη Σκανδιναβική μυθολογία, χωρίς όμως να είναι ένα concept album, απλά απέπνεε μουσικά όλη αυτή τη “βάρβαρη” και βορειοεπική ατμόσφαιρα. Το “The Silver Arm”, είναι ένα concept album επηρεασμένο από δύο γεγονότα που έχουν να κάνουν με το βιβλίο εισβολών της Ιρλανδίας (“Lebor Gabala Erenn”). Στο “Ode To Salvation”, η θεματολογία είναι πιο ελεύθερη, χωρίς να ξεφεύγει από τον επικό χαρακτήρα της μπάντας.



Οτιδήποτε έχει να κάνει με τη μουσική σας, τα εξώφυλλα, ο ήχος, οι στίχοι, είναι αρκετά επικά. Φαντάζομαι ότι αποδέχεστε τον όρο epic metal για τη μουσική σας. Τι ήταν αυτό, που σας έκανε να ασχοληθείτε με την επική πλευρά του metal;
Εννοείται πως αποδεχόμαστε τον όρο epic metal στη μουσική μας, κάτι για το οποίο είμαστε περήφανοι και έχει να κάνει με έντονα συναισθήματα και αληθινές αξίες μέσα από το ιστορικό και κοινωνικό φάσμα, με σεβασμό στο μυθολογικό υπόβαθρο των ιστοριών που είμαστε επηρεασμένοι. Λατρεύουμε να βγάζουμε μουσική που μας αναπτερώνει ηθικά και ψυχικά, κάτι το οποίο χαιρόμαστε να έχει αντίκτυπο και στον κόσμο που μας ακούει. Θέλουμε οι ακροατές μας, να ακούνε τη μουσική μας στην καθημερινότητά τους και να τους κάνει να νοιώθουν πως μπορούν να ανταπεξέλθουν σε όλες τις τυχόν αντιξοότητες που μπορεί να συναντήσουν. Αυτός είναι ο λόγος που γράφουμε μουσική και βγαίνει από μέσα μας. 



Ποιο από τα albums σας, θεωρείτε ότι αντιπροσωπεύει πλήρως τον ήχο που είχατε στο μυαλό σας για τους Airged L’ahm;
Είμαστε ικανοποιημένοι από όλες τις κυκλοφορίες μας. Η κάθε μία, αντιπροσώπευε την εκάστοτε εποχή που γράφτηκε. Οπότε, ο ήχος που μας αντιπροσωπεύει τώρα, γεννιέται στο στούντιο.

Φαντάζομαι ότι σαν Ελληνική μπάντα γνωρίζετε το “Up The Hammers” festival, στο οποίο θα παίξετε φέτος. Έχετε παίξει ξανά, στο παρελθόν;
Εννοείται πως γνωρίζουμε το συγκεκριμένο festival, το οποίο έχει γίνει θεσμός πολλά χρόνια τώρα και είμαστε πολύ χαρούμενοι για την πρόσκληση που μας έγινε για να παίξουμε ξανά. Είχαμε παίξει το 2008, ο Χάρης Μπουνταμούρ με τους Raging Storm το 2010 και ο Γιώργος Θανασόπουλος με τους Endomain το 2016.

Το έχετε παρακολουθήσει ποτέ ως οπαδός; Ποιες ήταν, οι εμπειρίες σας;
Σχεδόν όλες τις φορές και πάντα ήταν φανταστικά! Είναι, ίσως, η μοναδική ευκαιρία να δεις συγκεντρωμένα, αγαπημένα, ιστορικά συγκροτήματα, καθώς και νεότερα ανερχόμενα σε ένα μοναδικό συνδυασμό. Επίσης, γνωρίζεις ανθρώπους σαν και εσένα από όλο τον κόσμο και συναντάς πάλι γνωστούς και φίλους, σε μία μεγάλη γιορτή ουσιαστικά. Συναίσθημα μοναδικό!



Τί γνωρίζετε για τις υπόλοιπες μπάντες που βρίσκονται στο φετινό line-up του “Up The Hammers” festival;
Εκτός από τις μεγαλύτερες προς το τέλος κάθε βραδιάς, γνωρίζουμε και σχεδόν όλες τις υπόλοιπες, γιατί είμαστε και εμείς ενεργοί οπαδοί του κινήματος το οποίο αγαπάμε και στηρίζουμε. Μένει να ανακαλύψουμε μουσικά, κάποιες που ανοίγουν νωρίς το festival και στις δύο μέρες.

Πέρα από τη συναυλιακή δραστηριοποίηση της μπάντας, να ελπίζουμε σε καινούργια μουσική, ένα νέο album των Airged L’ahm;
Σίγουρα και αρκετά σύντομα! Όπως αναφέραμε και παραπάνω, είναι ένας πολύ σοβαρός στόχος για εμάς. 



Θέλετε να πείτε κάτι, στους Έλληνες οπαδούς;
Να είστε οι εαυτοί σας και να αγαπάτε αυτή τη μουσική! Όπως οι περισσότεροι ξέρετε, πως  δε θα απογοητευτείτε ποτέ. HEAVY METAL unbound and free!

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για το χρόνο σας! Θα τα πούμε, στο “Up The Hammers”!!
Εμείς ευχαριστούμε για τη φιλοξενία και το χρόνο σας. Θα σας δούμε, εκεί!

271

Avatar photo
About Άγγελος Χόντζιας 375 Articles
Γεννημένος τη χρυσή δεκαετία της rock και metal μουσικής, δε θα μπορούσε να μην τον συνεπάρει το ‘’κλαψούρισμα" της ηλεκτρικής κιθάρας. Αρχικά με το ελληνόφωνο rock και έπειτα με το heavy metal. Ακόμη ηχεί στα αυτιά του η βροχή και οι εκκωφαντικές καμπάνες του ‘’Black Sabbath" από τις οποίες μυήθηκε σε αυτή τη μουσική. Λάτρης του κλασικού heavy/power/epic metal και του βασιλιά των σπορ, όπου υπήρξε και υπηρέτης στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα. Η μακρόχρονη ενασχόληση με το heavy metal του έδωσε τη δυνατότητα να γίνει μέλος του Rockway.gr και να μπορεί να εκφράζει τη γνώμη του για τη μουσική που μας ενώνει.