SADHUS

Πριν λίγο καιρό κυκλοφόρησαν την δεύτερη ολοκληρωμένη δουλειά τους με τίτλο “Big Fish” και μας τίναξαν τα μυαλά στον αέρα. Σε λίγες μέρες θα παρουσιάσουν ζωντανά αυτή τη δισκάρα στο Temple και θα μας αποτελειώσουν (εγγυημένα πράγματα). Μέσα στον χαμό των προετοιμασιών για το επερχόμενο live ξεκλέψαμε λίγο χρόνο από τον μπασίστα Νίκο, ο οποίος μας έλυσε μερικές απορίες για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της Sadhus “κοινότητας”. Τζούρα και ξεκινάμε λοιπόν.

Καλησπέρα παιδιά και συγχαρητήρια για την καινούργια σας δουλειά. Για να κάνουμε τους φίλους που δεν σας ξέρουν να νιώσουν λίγο πιο άνετα διαβάζοντας αυτό το interview θα θέλατε να μας παρουσιάσετε αρχικά τους εαυτούς σας με λίγα λόγια για τον καθένα
Ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια και για αυτή τη συνέντευξη. Τη μπάντα αποτελούν ο Θωμάς στην κιθάρα, γνήσιος ντουμας, με προϋπηρεσία στους ιστορικούς Violet Vortex, ο Σταύρος ή Νονός ή Veldamor στα φωνητικά ο οποίος αποτελεί και τον rock star μας και συμμετέχει επίσης και στους Last Rizla, o Μακ ή Νικος στο μπάσο, μαθηματικός και λάτρης της φιλοσοφίας και ταυτόχρονη συμμετοχή στους half Gramme of Soma, o Greg ή Ο.Μ.Χ ή τελαράς στα ντραμς ειδικός στο τύπωμα μεταξοτυπιών και στην εκδήλωση πανκ δραστηριοτήτων και τέλος ο Steve ο οποίος είναι στο τεχνικό κομμάτι της κάλυψης των ψυχολογικών μας αναγκών με ιδιότητα Rolling Engineer.

Πόσο ικανοποιημένοι είστε με το τελικό αποτέλεσμα στο Big Fish και ποια είναι τα στοιχεία που θέλατε να αλλάξατε/βελτιώσατε σε σχέση με την προηγούμενη δουλειά σας;
Η αλήθεια είναι ότι είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από το τελικό αποτέλεσμα όσον αφορά τον τομέα του ήχου και γενικότερα της παραγωγής. Αυτήν την φορά είχαμε περισσότερο χρόνο στη διάθεση μας για να στήσουμε το σκηνικό της ηχογράφησης και έπειτα να αναζητήσουμε το καλύτερο ηχητικό αποτέλεσμα ενώ δουλέψαμε για πρώτη φορά αρκετά και στο κομμάτι του pre production και εν γένει της προετοιμασίας του δίσκου. Σε σύγκριση με τον πρώτο δίσκο θα λέγαμε ότι αρκετά στοιχεία είναι παρόντα και εδώ αλλά πλέον υπάρχει μια πιο σταθερή δομή και ίσως μια καθαρότητα που επιτρέπει και η πιο σαφής και στοχευμένη ενορχήστρωση που δουλέψαμε για τα νέα κομμάτια. 



Θα θελα να μου πείτε πως προέκυψε ο τίτλος του δίσκου και ποιο είναι το concept που υπάρχει στιχουργικά στο Μεγάλο Ψάρι ;
Προέκυψε αρκετά φυσικά την περίοδο που είχαμε ολοκληρώσει τις ηχογραφήσεις και ενώ αναζητούσαμε τίτλο να περιγράψει την κυκλοφορία. Είναι ο τίτλος του ομώνυμου κομματιού και πιστεύουμε δένει αρκετά καλά και με το εξώφυλλο με τα ψάρια. Το μεγάλο ψάρι λοιπόν, που σαν φράση έχει πολλές αντιστοιχίσεις στη σύγχρονη κοινωνία με την εκμετάλλευση και χρησιμοποίηση των αδυνάμων από τους ισχυρούς, ενώ μπορούμε να το επεκτείνουμε και στη διαταραγμένη σχέση του ανθρώπου με το ζωικό βασίλειο κάτι που μπορεί να διακρίνει κανείς τοποθετημένο εμμέσως και στο εξώφυλλο.

Εκτός από τα αργόσυρτα επαναλαμβανόμενα riffs και την μυρωδιά της Νέας Ορλεάνης διακρίνουμε και αρκετά γρήγορα σημεία, επιθετικά φωνητικά και μια hardcore-punk αισθητική στο Big Fish. Πως προέκυψε αυτός ο πλουραλισμός ;
Η βάση της μουσικής μας εξαρχής είναι το αργόσυρτο και βαρύ doom που μας δίδαξαν οι Black Sabbath αλλά η sludge απόδοση του επιβάλλει τις rock n roll αποχρώσεις των Motorhead για παράδειγμα. Γενικά δεν βάζουμε όρια στη μουσική μας, οτιδήποτε ακούμε φιλτράρεται ασυναίσθητα εσωτερικά και ενίοτε περνάει και στην ηχητική απόδοση.



Πραγματικά εντυπωσιάστηκα με την άρτια παραγωγή του δίσκου. Πείτε μου λίγο για τον τρόπο ηχογράφησης και για τους υπεύθυνους αυτού του τέλειου αποτελέσματος.
Ηχογραφήσαμε στα Wreckit sound studios του φίλου και κιθαρίστα των 1000mods Γιάννη υπό την επίβλεψη του Γιώργου Λεωδή στο κομμάτι της ηχογράφησης και μίξης του αποτελέσματος. Είχαμε αρκετά περισσότερο χρόνο σε σχέση με την πρώτη ηχογράφηση για να δουλέψουμε με μεγαλύτερη λεπτομέρεια τους επιμέρους τομείς. Ηχογραφήσαμε λάιβ τα κεντρικά και βασικά όργανα και στη συνέχεια τα υπόλοιπα βάζοντας τις πινελιές στο κομμάτι του ήχου προσδίδοντας του τα επιζητούμενα χαρακτηριστικά. Εν τέλει η συνδρομή του Λεό στη μίξη και το master από τα Audiosiege έφεραν αυτό το πολύ δυνατό και ισορροπημένο αποτέλεσμα.

Ονομάστε τρεις μπάντες χωρίς την ύπαρξη των οποίων οι Sadhus δεν θα υπήρχαν σήμερα ή αν υπήρχαν θα ακούγονταν τελείως διαφορετικά.
Black Sabbath, Electric Wizard,  Melvins και βέβαια αρκετές άλλες αλλά τρεις μας ζήτησες.



Ο δίσκος κυκλοφορεί μέσω της δικιάς σας Fuzz Ink και βλέπουμε ότι υπάρχει μια προσεγμένη εικαστική προσέγγιση που περιβάλει την μουσική σας. Μήπως οι Sadhus δεν είναι απλά ένα μουσικό συγκρότημα ? Ποιο θα λέγατε είναι το ολοκληρωμένο concept πίσω από την Smoking Community και τι ακριβώς περιλαμβάνει ;
Είναι αλήθεια ότι μας απασχολεί αρκετά το εικαστικό κομμάτι που ντύνει τη μουσική μας. Η ύπαρξη της Fuzz Ink μας διευκολύνει αρκετά σε όλα τα κομμάτια που έχουν να κάνουν με το συγκεκριμένο τομέα, επιτρέποντας μας να εκφράσουμε τα θέλω μας με πιο άμεσο τρόπο. Τώρα όσον αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησης, θα μπορούσανε να περιγράψουμε το community σαν έναν οργανισμό ο οποίος επεκτείνεται σε διάφορες δραστηριότητες περιφερειακές ή άμεσα συνδεδεμένες με τη μουσική. Είμαστε μια ομάδα ατόμων που λειτουργεί συνεργατικά υπό το όνομα Sadhus αρχικά με σκοπό την δικιά μας τέρψη, ευχαρίστηση και παρέα αλλά και για την επίτευξη των στόχων που θέτουμε σα συγκρότημα αλλά και σαν άτομα.

Πως πιστεύετε ότι έχουν διαφοροποιηθεί μουσικά οι Sadhus σε σχέση με το ξεκίνημα ;
Κουβαλάμε πλέον περισσότερες εμπειρίες σαν μπάντα αλλά και ξεχωριστά σαν άτομα. Κάποια στοιχεία που είχαμε από τις απαρχές του γκρουπ έχουν δουλευτεί αρκετά πλέον και αποτελούν την βάση του ήχου μας. Ίσως πλέον θα λέγαμε και με την δοκιμή περισσότερων στυλ ή ήχων να είμαστε πιο κοντά στο να νιώσουμε ότι παράγουμε μουσική προσωπική και ιδιαίτερη κάτι που πάντα αποτελεί στόχο ολοκλήρωσης μιας μπάντας.

Υπάρχουν κάποια πλάνα για κάποιο tour σε Ελλάδα ή και Ευρώπη στο άμεσο μέλλον;
Ετοιμάζουμε διάφορες επελάσεις με αφορμή το νέο άλμπουμ. Μέχρι το καλοκαίρι πιστεύουμε θα κάνουμε κάποιες επισκέψεις σε διάφορες πόλεις της Ελλάδος ενώ το ερχόμενο φθινόπωρο είμαστε πολύ κοντά να οργανώσουμε tour και στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Ευρώπη.



Το Σάββατο 08 Δεκεμβρίου έχετε την παρουσίαση του καινούργιου σας δίσκου στο Temple. Πείτε μας μερικούς λόγους για να “ψηθούμε” ακόμη περισσότερο να έρθουμε να σας δούμε.
Είναι το release party του νέου μας δίσκου και έχει μεγάλη σημασία για εμάς. Μπορείτε να περιμένετε μιαμιση ώρα μουσική από ολόκληρο το φάσμα των κομματιών μας ντυμένο με το σύνολο του heavy εξοπλισμού μας, ειδικά προγραμματισμένο φωτισμό και συμμετοχή από φίλους. Επίσης μετά το λάιβ θα διεξαχθεί πάρτυ στο χώρο με εκλεκτούς και λαμπρούς DJ’s οπότε θα τα περάσουμε μούρλια.

Ευχαριστώ πάρα πολύ για τον χρόνο σας. Τα λέμε στις πίστες !
Να σαι καλά…

317

Avatar photo
About Νίκος Τόλης 183 Articles
Η ζωή του όλη συναυλίες μουσικές και πάλι πίσω. Από μικρός στα σανίδια, στα backstages και στα dj booths, μετράει πολλές σελίδες μουσικού ρεπορτάζ σε sites, zines, έντυπα και δηλώνει περήφανος συντάκτης στο Rockway από το 2011. Ύστερα από χρόνια περιπλανήσεων στην υφήλιο, διαμένει πλέον στη γενέτειρα του, συνεχίζοντας με αμείωτο ρυθμό το ταξίδι του, πάντα φυσικά μετά μουσικής.