VARATHRON

Τι να πεις για τους θρυλικούς Varathron, μια ιστορία 30 χρόνων; Από τις πιο ιστορικές μπάντες της χώρας μας που συνεχίζουν το έργο τους ακάθεκτοι. Κάθε album τους διαμάντι. Το τελευταίο τους κυκλοφόρησε 27 Απριλίου, με τίτλο “Patriarchs Of Evil”. Ο Ραφαήλ Παγώνης προσέγγισε τον τραγουδιστή τους, Στέφανο (ο ίδιος υπογράφει ως Leader of thy Abyss) ώστε να μας μιλήσει για τα σχέδια τους, εν όψει της εμφάνισης τους στο Temple την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου (ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ).

-Καλώς όρισες στο Rockway.gr. Στις 27 Απρίλη κυκλοφορήσατε τον νέο σας δίσκο με τίτλο “Patriarchs of Evil”. Ποια η θεματολογία του δίσκου; Πρέπει να περιμένουμε αλλαγές συνθετικά σε σχέση με τον προηγούμενο δίσκο “Untrodden Corridors of Hades”;
Όλοι οι δίσκοι μας έχουν κεντρική θεματολογία την αναφορά στις απόκρυφες τέχνες, τελετές και θρησκείες. Φυσικά η θεματολογία αυτή, παραμένει και στον καινούργιο μας δίσκο. Είναι τα “πιστεύω” μας και οι “αξίες” μας που μένουν αναλλοίωτες στο χρόνο!

-Έχετε συμπληρώσει 30 χρόνια από την ίδρυση σας. Σκοπεύετε να κάνετε κάτι επετειακό; Ποια είναι  τα μελλοντικά σας πλάνα;
Ήδη έχουμε αρχίσει να παρουσιάζουμε κομμάτια από όλες τις δουλειές μας σε προηγούμενες συναυλίες μας στο εξωτερικό και αυτό θα συνεχιστεί και στις επερχόμενες εμφανίσεις μας. Τα μελλοντικά μας σχέδια, έχοντας ήδη μία νέα κυκλοφορία, είναι να παρουσιάσουμε το παλιό, αλλά κυρίως το νέο υλικό μας σε όλο τον κόσμο. Ήδη οι προτάσεις για επερχόμενες συναυλίες στο άμεσο μέλλον πέφτουν βροχή! 

-Στα 30 χρόνια αυτά θεωρείς ότι όλα πήγαν όπως τα θέλατε σαν μπάντα; Αν γυρνούσες τον χρόνο πίσω θα άλλαζες κάτι;
Μερικές φορές όταν κάνεις αναδρομή στο παρελθόν σκέφτεσαι να τα άλλαζες όλα. Από την άλλη όταν έχεις βιώσει τόσο έντονα συναισθήματα σε στιγμές άσχημες ή όμορφες θα ήθελες να μην αλλάξεις τίποτα. Η αλήθεια είναι ότι αν γύριζα τον χρόνο πίσω θα άλλαζα κάποια ελάχιστα πράγματα. Τώρα πλέον έχοντας την απόλυτη καταξίωση και υποστήριξη από τους οπαδούς μας είμαι ευχαριστημένος με ό,τι έχω περάσει, γιατί έχω πλέον δικαιωθεί!

-Η ελληνική  black metal σκηνή ανεβαίνει και συνεχώς βγαίνουν αξιόλογες κυκλοφορίες.
Ναι όντως η ελληνική σκηνή έχει ανέβει και είναι μία από τις πιο σπουδαίες παγκοσμίως. Παλιές μπάντες επανασχηματίζονται και κυκλοφορούν καταπληκτικές δουλειές. Από την άλλη νέες μπάντες δείχνουν ότι είναι άξιοι συνεχιστές αυτής της μουσικής σκηνής.

-Είστε 30 χρόνια στην σκηνή, ποιες είναι οι καλύτερες αναμνήσεις σας ή κάποιο γεγονός που να σας έμεινε;
Από τα πρώτα βήματα του συγκροτήματος έως σήμερα έχω 30 χρόνια αναμνήσεων. Πολλά γεγονότα μου έχουν μείνει χαραγμένα στην μνήμη μου, κυρίως από τις ημέρες των πρώτων ηχογραφήσεων που με τις ποιο αντίξοες συνθήκες προσπαθούσαμε να δημιουργήσουμε τα τραγούδια μας και να αποτυπώσουμε σε αυτά όλη τη λατρεία μας γι’ αυτή την μουσική. Δεν υπάρχουν μεμονωμένα περιστατικά, αλλά μια τεράστια αλυσίδα γεγονότων που από το μηδέν δημιούργησε αυτό το συγκρότημα που παραμένει ζωντανό μετά από 30 χρόνια!

-Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας ώστε να διατηρηθείς τόσα χρόνια  ενεργός στην σκηνή; Τι θα συμβούλευες μια νέα μπάντα που ξεκινά την μουσική της διαδρομή;
Το “τεράστιο” μυστικό είναι η αγάπη και η λατρεία γι’ αυτή τη μουσική. Είναι η αδυσώπητη μανία να δημιουργήσεις σκοτεινούς ύμνους. Είναι η ακόρεστη επιθυμία να διαδώσεις τις ανίερες ιδέες και τα πιστεύω σου σε όλο τον κόσμο. Αυτή είναι η “συνταγή” για την μακροζωία ενός συγκροτήματος που ξεκινά τώρα τη μουσική του διαδρομή.

-Ποιο είναι ο αγαπημένος δίσκος και ποιο το αγαπημένο σου κομμάτι από όλη τη δισκογραφία;
Λατρεύω όλους τους δίσκους μου γιατί είναι δημιουργήματα στα οποία έχω δώσει τον καλύτερο εαυτό μου. Ίσως να θεωρώ πιο αγαπημένες δουλειές τις πρώτες, στο ξεκίνημα του συγκροτήματος. Παρόλα αυτά πιστεύω ότι ένας καλλιτέχνης αγαπά όλες τις δουλειές του ασχέτως της αποδοχής από τους οπαδούς του.

-Ποια η σχέση σας με τα social media; Συμφωνείτε ότι βοηθούν το έργο των συγκροτημάτων ή είναι αναγκαίο κακό;
Σίγουρα βοηθούν το έργο των συγκροτημάτων λόγω της άμεσης πληροφόρησης προς τους οπαδούς. Στην εποχή μας είναι και αναγκαίο κακό μιας και μέσω αυτών γίνεται η προβολή του συγκροτήματος. Όσο και αν θέλεις να είναι παραδοσιακός, δεν μπορείς να ξεφύγεις από αυτό που επιτάσσει η εποχή μας.

-Στις 26 Οκτωβρίου στο Temple θα παρουσιάσετε στην τελευταία σας κυκλοφορία. Τι να περιμένει το κοινό από εσάς;
Είναι μια συναυλία που θα δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας όπως πάντα. Θα παρουσιάσουμε παλιά, αλλά κυρίως νέα κομμάτια από την τελευταία μας δουλειά που τιμήθηκε πολύ από τους οπαδούς μας. Θα υπάρξουν και κάποιες guest  εκπλήξεις!

-Ευχαριστώ για την συνέντευξη. Τα τελευταία λόγια δικά σου.Σε ευχαριστώ και εγώ με την σειρά μου για την υποστήριξη στους Varathron. Δίνω τον λόγο μου ότι οι συναυλίες μας θα είναι μοναδικές και τις αφιερώνουμε σε όλους τους οπαδούς μας που μας στηρίζουν χρόνια τώρα! Θα σας δω εκεί! Stay evil!!!!

398