THE NOMADS

Οι Σουηδοί The Nomads είναι ένα από τα ποιοτικότερα garage συγκροτήματα της Ευρωπαϊκής Ηπείρου και πίνουν νερό στο όνομα τους οι δικοί μας Last Drive, οι Hellacopters, οι Hives και πολλοί άλλοι. Επιστρέφουν στον τόπο του εγκλήματος, το An Club 5 χρόνια (αν δεν απατώμαι) αργότερα για να ηλεκτρίσουν την ατμόσφαιρα και να μας βοηθήσουν να σπάσουμε τα άλατα από τους γοφούς μας με το εξαίσιο rock ‘n’ roll ρυθμό τους. Ο φυσικός τους ηγέτης, Niklas Vahlberg συζητάει και πάλι με τον Δημήτρη Μαρσέλο εν όψει της εμφάνισης τους στις 10 Νοεμβρίου (ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ).

Niklas, σε καλοσωρίζω για μια ακόμη φορά στο rockway.gr. Έχουν περάσει 6 χρόνια από την κυκλοφορία του “Solna” και 5 από την τελευταία φορά που μιλήσαμε. Έχουμε κάτι νεότερο από το μέτωπο των Nomads; 
Γεια σου! Προσπαθούμε να γράψουμε τραγούδια για νέο album, αλλά ίσως πάρει αρκετό καιρό. Η τελευταία μας κυκλοφορία ήτα το split single “Working for the man” με τους Νορβηγούς φίλους μας Τhe Dahlmanns μέσω της Ghost Highway Recordings.

-Θυμάσαι άραγε πως προέκυψε το όνομα σας; Πλέον υπάρχει ένα reality show σαν το Survivor που έχει το ίδιο όνομα.
Πωπω, οχι! Αλήθεια τώρα “Nomads” reality show; Ακριβώς ό,τι χρειαζόμαστε. Το όνομα “Nomads” το πήραμε από ένα αμερικάνικο αστυνομικό comic, το “Steve Roper and Mike Nomad”. Ήμασταν τρελαμένοι με αυτό. 

-Οι The Nomads βρίσκεστε κοντά στην 40η επέτειο. Θα υπάρξουν λες ειδικοί εορτασμοί;
Ίσως θα έπρεπε, αλλά δεν έχουμε κάτι προγραμματισμένο. Θα προτιμούσαμε απλά να ξεχάσουμε πως έχουν περάσει τόσα πολλά χρόνια!

-Το ενεργειακό και αρχοντικό σας garage άσκησε μεγάλη επιρροή στη Σουηδία, αλλά και εκτός, θα έλεγα, όμως ποιοι ήταν οι μουσικοί που άσκησαν σε εσάς τέτοια επιρροή για να ξεκινήσετε να παίζετε μουσική;
Για μένα προσωπικά ήταν οι Rolling Stones και το live LP “Get Yer Ya Ya’s Out” που με έκανε να πρωτοπιάσω την κιθάρα. Όταν σχηματίστηκε η μπάντα οι βασικές μας επιρροές ήταν οι New York Dolls, the Stooges και οι Ramones, και εννοείται 60’s garage συγκροτήματα όπως οι Sonics, οι 13th Floor Elevators και οι Chocolate Watchband.

-Παρακολουθείς την τοπική σας σκηνή; Υπάρχουν ενδιαφέρουσες μπάντες που θα πρότεινες να τσεκάρουμε;
Πρέπει να παραδεχτώ πως δεν είμαι αρκετά ενημερωμένος αυτόν τον καιρό, αλλά γουστάρω πολύ τους Les Big Byrd και τους Viagra Boys από την Στοκχόλμη.

-Αν είχες φτάσει σε τόσο δύσκολο σημείο που θα έπρεπε να πουλήσεις όλους σου τους δίσκους, ποια τρία albums δεν θα αποχωριζόσουν ποτέ;
The Stooges – “Fun House”
Roky Erickson – “The Evil One”
The Heartbreakers – “LAMF”

-Ποιο τραγούδι έχεις βάλει για ringtone στο κινητό σου;
Έχω ένα απλό κουδούνισμα τώρα, αλλά πριν είχα το “Ghost Rider” των Suicide για λίγο καιρό.

-Αν ήσουν αναγκασμένος να επιλέξεις ένα μοντέρνο pop τραγούδια για να διασκευάσετε ποιο θα επέλεγες;
Συγγνώμη, αλλά δεν έχω την παραμικρή ιδέα.

-Πριν λίγα χρόνια κυκλοφορήσατε ένα live album ηχογραφημένο στην Μαδρίτη. Εκείνη είναι το καλύτερο μέρο για τους The Nomads; Που έχετε το μεγαλύτερο κοινό;
Η Μαδρίτη είναι τέλεια για εμάς, αλλά ο λόγος που γράφτηκε εκεί ο δίσκος είναι ότι η εταιρία Ghost Highway Recordings έχει τη βάση της στη Μαδρίτη. Είμαι σίγουρος πως και η Αθήνα θα ήταν ωραίος τόπος για ένα live album. Δεν είμαι σίγουρος για το που έχουμε το μεγαλύτερο κοινό, αλλά υποθέτω πως είναι στην Στοκχόλμη.

-Υπάρχει κάτι συγκεκριμένο που θυμάσαι από τη χώρα μας τις προηγούμενες φορές που ήρθες;
Πάντα περνάμε όμορφα στην Ελλάδα, αλλά η πρώτη μας φορά ήταν το κάτι άλλο. Το Club 22 ήταν sold out, αλλά το επιπλέον κοινό ήθελε να μπει μέσα και έσπασαν οι πόρτες, με αποτέλεσμα να μετατραπεί το σκηνικό σε εξέγερση. Η ατμόσφαιρα όσο παίζαμε ήταν τεταμένη.

-Σαν επίλογο χρησιμοποίησε κάποιους στίχους ως πρόσκληση στους Έλληνες rockers!
“C’mon down for some surfing in the bars at the AN Club!”

585

Avatar photo
About Δημήτρης Μαρσέλος 2111 Articles
Δέσμιος της μουσικής, είλωτας των συναυλιών, εθισμένος στα σκληρά...riffs, διπολικός μεταξύ metal και hardcore punk, έχει κάνει χρόνια τώρα πολιτιστικό crossover και δεν αρνείται κανένα ιδίωμα της rock που του τη σηκώνει...την τρίχα.