SORCERER

Οι Σουηδοί Epic doomsters Sorcerer ιδρύθηκαν το 1988, έκαναν μια παύση το 1992 και από το 2010 μέχρι σήμερα επέστρεψαν δυναμικά με δύο άλμπουμ. Πλέον συμμετέχουν ενεργά και σε live εμφανίσεις και με αφορμή το φεστιβάλ Echoes From the Labyrinth (ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ), o Ραφαήλ Παγώνης εντόπισε τον κιθαρίστα Kristian Niemann για να μάθει τα σχέδια της μπάντας.

-Καλώς όρισες στο Rockway!! Πώς είναι η ζωή στην Στοκχόλμη;
Γεια σου Ραφαήλ. Ευχαριστώ για την πρόσκληση. Η ζωή είναι καλή στη Στοκχόλμη, δεν έχουμε παράπονο. Σίγουρα ο καιρός θα ήθελα να είναι πιο ζεστός, καθώς έρχεται ο χειμώνας, αλλά εκτός από αυτό, όλα καλά. Είναι ένα μέρος έμπνευσης. Υπάρχουν πολλές καλές μπάντες, που εδρεύουν εδώ,  (Meshuggah,Opeth,Ghost) όπως επίσης γίνονται πολλές metal συναυλίες, αρκετές φορές μέσα στην εβδομάδα.Πολλοί και σπουδαίοι μουσικοί εδώ, πιθανώς πάρα πολλοί (γελάει). 

-Πριν από ένα χρόνο, κυκλοφόρησε η δεύτερη δουλειά σας με τίτλο “The Crowning Of The Fire King”. Πες μου λίγα λόγια για αυτήν (ηχογραφήσεις, παραγωγή).
Όλοι συμμετείχαν περισσότερο στην συγγραφή αυτής, σε σχέση με το τελευταίο άλμπουμ. Εγώ, ο Peter και ο Johnny, όλοι γράψαμε ένα σωρό υλικό για αυτήν και συνεχίσαμε να στέλνουμε υλικό στον Anders και στον φωνητικό μας παραγωγό Conny Welen, ώστε να γράφουν μελωδίες και να δουλεύουν τους στίχους. Είναι μία διαδικασία που λειτούργησε καλά για εμάς και θα κάνουμε το ίδιο όταν είναι η ώρα να γράψουμε το τρίτο μας άλμπουμ, το οποίο θα αρχίσουμε να το δουλεύουμε τον Ιανουάριο του 2019.

Όπως και στο πρώτο άλμπουμ, ηχογραφήσαμε και κάναμε την παραγωγή στο Fire King. Στην πραγματικότητα, τα τύμπανα έπρεπε να επαναληφθούν στο Solna Sound Recordings (που ανήκει και διευθύνεται από τους Simon Johansson (Wolf, Bible Black) και Mike Wead (King Diamond)) αφού είχαμε την αποχώρηση του Robert , του drummer μας, ο οποίος εγκατέλειψε την μπάντα αφού τέλειωσε με τα τραγούδια ως προς τα drums. Όμως ο Lars Skold (Tiamat, Avatarium),ήρθε με ειδοποίηση τελευταίας στιγμής, με μηδέν πρόβες και έσωσε την υπόθεση. 

Τέλος πάντων,  είμαστε ακόμη πολύ ευχαριστημένοι με αυτό το άλμπουμ και η υποδοχή που λάβαμε ήταν απίστευτη. Ήμουν λίγο ανήσυχος γιατί ακουγόταν πολύ διαφορετικό το άλμπουμ από τον προηγούμενο (βαρύτερος, πιο μοντέρνος) , αλλά νομίζω ήταν η σωστή κατεύθυνση για να συνεχίσουμε. Τα χειρότερα σχόλια προέρχονταν στην πραγματικότητα από την Ελλάδα και τη Σουηδία. Νομίζω ότι πολλοί Έλληνες συντάκτες το βρήκαν πολύ χαρούμενο, όχι αρκετά ζοφερό ή κάτι τέτοιο, ενώ μερικές σουηδικές κριτικές το βρήκανπολύ αργό και βαρετό.



-Από την δημιουργία σας μέχρι το πρώτο σας άλμπουμ πέρασαν 27 χρόνια. Γιατί σας πήρε τόσο πολύ;
Λοιπόν, η μπάντα στην αρχική της μορφή ήταν ενεργή μόνο στο διάστημα 1988-1992.Μετά διαλύθηκε, ο Johnny σχημάτισε τους Tiamat,  μετά πήγε σε άλλα γκρουπ (Sundown,Lithium) και ο Anders εντάχθηκε στους Lion’s Share όπως και άλλα projects (SectionA, Beyond Twillight, Therion κ.α. ). Η πραγματική διάρκεια/ζωή της μπάντας είναι μόνο 12 χρόνια (88’-92’ και 2010-2018), έτσι τα 27 χρόνια δεν είναι πραγματικά σωστά. Δεν είναι σαν να καθόμαστε ανενεργοί για 27 χρόνια περιμένοντας να μας έρθει η έμπνευση. Στην πραγματικότητα, εάν ο Oliver από το φεστιβάλ Hammer of Doom, δεν είχε καλέσει τον Johnny να του ζητήσει να επανασυνδέσει την μπάντα για εκείνη τη συναυλία, αμφιβάλλω αν οι Sorcerer θα ήταν ενεργοί σήμερα. Βιώσαμε μία τεράστια αποδοχή από τους οπαδούς εκεί, αλλά και από το πλήθος στο Up The Hammers στην Αθήνα το 2011. Ήταν στην πραγματικότητα μετά τη συναυλία στην Αθήνα, που αρχίσαμε να μιλάμε για να γράψουμε ένα νέο άλμπουμ, αφού φαινόταν να υπάρχει κοινό για αυτό.

-Ποιες είναι οι κύριες μουσικές επιρροές της μπάντας;
“Σκληρή” ερώτηση, γιατί όλοι ακούν τόσα πολλά διαφορετικά συγκροτήματα/είδη ,αλλά προφανώς οι Candlemass και Dio /Martin εποχή από Black Sabbath είναι δύο αγαπημένες μπάντες για εμάς. Ή τουλάχιστον ήταν στην αρχή.Αυτές τις μέρες προσπαθούμε να γράψουμε το καλύτερο δυνατόν υλικό, αυτό που προκύπτει φυσικά και είναι μία συγχώνευση από όλες μας τις επιρροές. Τα πάντα, από Pink Floyd μέχρι Sabbath και στη συνέχεια Tool, King Diamond,ABBA,Metallica,Judas Priest, Maiden, Dio.

-Το είδος μουσικής που έχετε επιλέξει δεν είναι δημοφιλές. Τί σας ώθησε σε αυτό το είδος; Πιστεύετε ότι στο μέλλον θα στραφούν περισσότεροι άνθρωποι παγκοσμίως σε αυτό;
Είναι η μουσική που ακούμε στο μυαλό μας. Πρώτα από όλα φτιάχνουμε δίσκους για τους εαυτούς μας. Αυτό μπορεί να ακούγεται εγωιστικό, αλλά είναι αλήθεια. Γράφουμε μουσική που δεν μπορούμε να τη βρούμε πουθενά αλλού και αναρωτιόμαστε πάντα “Θα το αγόραζα αυτό το άλμπουμ, εάν το άκουγα, στο δισκοπωλείο”; Εάν η απάντηση είναι ναι, τότε είμαστε στο σωστό δρόμο. Είμαστε απλά τυχεροί που άλλοι άνθρωποι μοιάζει να  μοιράζονται τα γούστα μας. Δεν έχω ψευδαισθήσεις ότι το Epic Doom, θα είναι το “καυτό νέο πράγμα”, αλλά αυτό είναι αποδεκτό. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ότι κάνουμε όσο είναι διασκεδαστικό και εκπληκτικό για εμάς και τους οπαδούς μας, αυτό είναι το μόνο που έχει σημασία.

-Έχετε υπογράψει νέο συμβόλαιο με την Metal Blade Records. Πως προέκυψε αυτή η συνεργασία;
Όταν είχαμε ηχογραφήσει το πρώτο μας  άλμπουμ “The Shadow Of The Inverted Cross” το στείλαμε σε διάφορες εταιρείες και η Metal Blade μας έκανε μακράν την καλύτερη πρόταση και για να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς δεν θα μπορούσαμε να είμαστε πιο ευτυχισμένοι. Αποτελείται κυρίως από νέους ανθρώπους και πιστεύουμε ότι έχουμε την πλήρη υποστήριξη να κάνουμε ό,τι θέλουμε. Αυτό από μόνο του είναι  ένα μεγάλο κίνητρο, ο ενθουσιασμός όταν τους στέλνεις το νέο σου άλμπουμ και το αγαπούν απόλυτα ,αυτό είναι υπέροχο συναίσθημα.Έχουμε ακόμη μία ηχογράφηση στο συμβόλαιό μας και εάν ήταν  εξ’ ολοκλήρου  στο δικό μου χέρι, θα έμενα μαζί τους.

-Πολλές μπάντες δυσκολεύονται να βρουν δισκογραφική εταιρεία .Ποιες νομίζετε ότι είναι οι δυσκολίες;
Η ποιότητα των τραγουδιών είναι προφανώς το κύριο πράγμα, αλλά νομίζω ότι ολόκληρο το πακέτο πρέπει να υπάρχει. Για το δικό μας είδος, στην πραγματικότητα βέβαια αυτό ισχύει για όλη τη μουσική, νομίζω ότι τα πιο σημαντικά πράγματα είναι τα τραγούδια και ο τραγουδιστής. Εάν έχετε αυτά τα δύο στοιχεία ικανοποιητικά, είστε αρκετά έτοιμοι να ξεκινήσετε. Στη metal, θα ήθελα να προσθέσω, ότι ολόκληρη η μπάντα πρέπει να είναι σε θέση να παίξει/παρουσιάσει πειστικά. Έτσι εάν έχετε 1) τα καλύτερα τραγούδια 2) έναν killer τραγουδιστή/frontman και  3) σπουδαίους μουσικούς, τότε, λογικά, πρέπει να είστε σε θέση  να κλείσετε συμφωνία σε μία δισκογραφική εταιρεία, οτιδήποτε κι αν σημαίνει σήμερα. Επίσης, όταν βλέπετε τη μπάντα σας ζωντανά ή σε εικόνες, θα πρέπει να μοιάζουν σαν να ανήκουν μαζί. Η συνοχή και μία ιδέα για την οπτική παρουσίαση της μπάντας, π.χ. μία συμπαγής εικόνα, είναι θετικό πράγμα. Εάν έχετε πρόβλημα με την εύρεση μίας εταιρείας, τότε νομίζω θα πρέπει να εξετάσετε αυτούς τους 4 προαναφερθέντες παράγοντες  και να δείτε εάν υπάρχει περιθώριο βελτίωσης. Οι πιθανότητες είναι να υπάρχει.

-Από πού προέρχονται τα θέματα κάθε άλμπουμ;
Φαντασία. Ο Anders, ο τραγουδιστής μας έρχεται με στίχους και θέματα και εναρμονιζόμαστε με αυτό. Θα παρακολουθήσει μία ταινία ή θα διαβάσει ένα βιβλίο και θα πάρει έμπνευση για ένα στίχο και …. μπαμ, είναι έτοιμο. Γράφει αρκετά γρήγορα.

-Ποιες είναι οι αγαπημένες σου μπάντες στο Doom Metal;
Το αγαπημένο μου συγκρότημα είναι μακράν οι Krux, αλλά πραγματικά ό,τι έχει ‘’ακουμπήσει’’ ο Lief Edling είναι πιθανότατα αγαπημένο μου. Αυτή είναι ίσως η μόνη Doom που ακούω. Εκτός από αυτό, οι Sabbath με τον Dio και τον Tony Martin είναι ένα από τα αγαπημένα, αλλά δεν θα το έλεγα Doom, αν και οι Sabbath πρακτικά εφηύραν το είδος.Memento Mori επίσης, killer μπάντα.

-Ποιες είναι οι αγαπημένες σου δραστηριότητες στον ελεύθερό σου χρόνο;
Στον ελεύθερο χρόνο μου; Κάνω εξάσκηση στην κιθάρα, φίλε!! Πρέπει να τους κάνω ‘’κομματάκια’’. Λατρεύω επίσης ταινίες επιστημονικής φαντασίας και τρόμου, αλλά  δεν υπάρχει περίπτωση να μην δω μία εξαιρετική ταινία δράσης ή μία κωμωδία. Σκεφτείτε ότι μου αρέσουν οι ΚΑΛΕΣ ταινίες, το είδος δεν έχει σημασία. Το ίδιο με τη μουσική. Υπάρχουν μόνο δύο είδη ξέρεις……

-Μπορεί κάποιος να ζει στην Σουηδία γράφοντας μόνο μουσική;
Οπωσδήποτε ναι! Έχουμε έναν ‘’τόνο’’ ταλαντούχων συγγραφέων στη Σουηδία. Ξέρετε ότι η Σουηδία, είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη εξαγωγή μουσικής στον κόσμο, εκτός από τις ΗΠΑ και την Αγγλία; Επίσης, όταν πρόκειται για αγνό metal, υπάρχει ένα μάτσο από παιδιά που κάνουν σπουδαία ζωή, απλά γράφοντας για τις μπάντες τους. Εκτός από Opeth, Messhugah και  Ghost, έχετε  την προηγούμενη μπάντα μου τους Therion, Hammerfall , InFlames, Europe ,Sabaton….. Υπάρχουν πολλές.

-Σου αρέσουν συγκροτήματα από την Ελληνική σκηνή;
Δυστυχώς, γνωρίζω μόνο λίγα Ελληνικά συγκροτήματα. Οι Doomocracy είναι μία σπουδαία μπάντα ,όπως και οι Nightrage, εάν εξακολουθούν να θεωρούνται Ελληνική μπάντα (γελάει). Ο Gus G, είναι ‘’παρανοϊκός’’ κιθαρίστας, απλά φοβερός . Φυσικά έχω ακούσει τους Rotting Christ και Septic Flesh, αλλά δεν μπορώ να πω ότι τους έχω ακούσει πολύ. Μη διστάσετε να μου προτείνετε κάποιο ποιοτικό metal συγκρότημα από Ελλάδα.

-Στις 6 Οκτωβρίου, παίζετε στο Ηράκλειο . Tί θα πρέπει να περιμένει το κοινό από εσάς;
Ένα εκπληκτικό βράδυ, από καθαρό Epic Doom Metal. Τόσες πολλές μπάντες σε αυτό το φεστιβάλ, που δεν μπορώ να περιμένω για να πάω εκεί. Όσον αφορά το setlist μας, θα παίξουμε αρκετά τραγούδια που δεν έχουμε ξαναπαίξει πριν ζωντανά, τόσο νέα όσο και παλιά, και φυσικά θα παίξουμε μερικά παλιά κλασσικά Sorcerer. Θα είναι το μεγαλύτερο, σε διάρκεια, σόου που έχουμε παίξει ποτέ, οπότε ελπίζουμε να διατηρήσουμε την ενέργεια εάν και πιστεύω δεν θα είναι πρόβλημα.

-Σε ευχαριστώ για τη συνέντευξη. Υπάρχει κάτι άλλο που θα θέλατε να μοιραστείτε με τους οπαδούς σας;
Ευχαριστώ εγώ! Ελπίζουμε να δούμε πολλούς από εσάς στο Ηράκλειο στις 6 Οκτωβρίου! Να είστε εκεί ,είναι ελεύθερη η είσοδος και υποσχόμαστε να δώσουμε τον απόλυτα καλύτερό μας εαυτό και να ‘’γκρεμίσουμε’’ το χώρο. Cheers!!

295