GRAVE DIGGER

Στα πλαίσια της κυκλοφορίας του καινούριου δίσκου των Grave Digger “The Living Dead” και της επικείμενης επίσκεψης τους στη χώρα μας είχα τη τύχη και τη χαρά να συνομιλήσω με τον μεγάλο Chris Boltendahl. Η προκαθορισμένη ώρα της κλήσης έφτασε και ο ορεξάτος Chris ήταν στην άλλη άκρη για να απαντήσει όλες τις ερωτήσεις του Rockway.gr.

Καλησπέρα από την Ελλάδα Chris, πως είσαι;
Είμαι πολύ καλά,πως είσαι εσύ φίλε μου;

Πολύ καλά, πριν ξεκινήσω με τις ερωτήσεις θα ήθελα να σου πω ότι είμαι πολύ χαρούμενος που κάνω αυτή την συζήτηση με τον Chris των θρυλικών Grave Digger!!
Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια, ας ξεκινήσουμε.

Κυκλοφορείτε το καινούριο σας album με τίτλο “The Living Dead” και αν δεν κάνω λάθος είναι το δέκατο ένατο προσμετρώντας και το “Exhumation (The Early Years)”. Η ερώτηση μου είναι που βρίσκετε την έμπνευση και την όρεξη μετά από τόσα χρόνια να κυκλοφορείτε δίσκους υψηλής ποιότητας;
Καταρχάς αγαπάμε το Heavy Metal, έχουμε συνέχεια καλές ιδέες και πιστεύω ότι αν έχεις καλή σχέση με τους υπόλοιπους στο group και συνεργάζεσαι σωστά στο γράψιμο τραγουδιών, δεν πρέπει να περιμένεις τόσο πολύ. Δεν μας αρέσει να κυκλοφορούμε δίσκους κάθε 4 η 5 χρόνια και επίσης μπορούμε να κρατήσουμε ένα καλό επίπεδο ποιότητας κυκλοφορώντας ένα δίσκο κάθε ένα η δύο χρόνια.



Chris, είσαι το μόνο ιδρυτικό μέλος που έχει απομείνει, όταν ίδρυσες τους Grave Digger  το 1980 με τον Peter Masson  πίστευες ότι μετά από 38 χρόνια το συγκρότημα θα είναι ακόμα ενεργό και θα είναι μία από τις πιο εμβληματικές μπάντες του Heavy Metal;
Όχι στα αλήθεια, πάντα πίστευα όταν ήμουν μικρότερος ότι θα πεθάνω στα 30, μετά όταν έφτασα 30 πίστευα ότι θα πεθάνω στα 35 εξαιτίας των ποτών και όλου αυτού του rock n roll τρόπου ζωής. Μετά πέρασα τα 35, έφτασα στα 38 και σταμάτησα να πίνω και να καπνίζω και τώρα είμαι 56 χρονών. Σε δυο χρόνια γιορτάζουμε τα 40 χρόνια ύπαρξης των Grave Digger και δεν πίστευα όταν ξεκίνησα να παίζω μουσική ότι θα είχα τόσο μεγάλη καριέρα. Είναι τιμή μου, είναι ένα δώρο και είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα που μπορείς να πετύχεις εκτός φυσικά από το να κάνεις οικογένεια και παιδιά.

Θα κάνετε κάτι special για τα 40 χρόνια των Grave Digger;
Θα γίνει κάτι για τον εορτασμό των 40 χρόνων Grave Digger. Σχεδιάζουμε πολύ ωραία πράγματα αλλά δεν μπορώ να σου πω τώρα είναι πολύ νωρίς, αλλά σίγουρα θα είναι κάτι special.

Μπορείς να μου πεις κάποια πράγματα για το καινούριο album;
Ο κιθαρίστας μας ο Axel μου έστειλε κάποια riffs και μετά με πήρε τηλέφωνο και με ρώτησε αν μου άρεσαν και αν είμαστε στο σωστό δρόμο και του απάντησα οτι ναι μοιάζουν με Grave Digger. Αυτός είπε ωραία,ας το προχωρήσουμε και εγώ του απάντησα όχι. Μα γιατί, ρώτησε ο Axel και του απάντησα ότι αυτή τη φορά θέλω κάτι διαφορετικό, ότι πρέπει να κοιτάξουμε τα συνθετικά όρια μας και να μου στείλει ότι τραγούδια έχει στο μυαλό του. Έτσι πρώτα κοιτάξαμε τις συνθέσεις των τραγουδιών και μετά ασχοληθήκαμε με τα riffs σε αντίθεση με το “Healed by Metal” που πρώτα ήρθαν τα riffs.



Ποιος είναι υπεύθυνος για το υπέροχο εξώφυλο; Είναι ο ίδιος που φιλοτέχνησε τα εξώφυλλα των προηγούμενων δίσκων;
Ο ίδιος που έκανε και τα προηγούμενα από το “The Last Supper ” και μετά, ο Gylla Havancsak από την Ουγγαρία.

Το “Fear of the Living Dead”, “Hymn of the Damned” και “Zombie Dance” μας κάνουν μια zombie τριλογία. Έχεις παρακολουθήσει τις ταινίες του πατέρα των  zombie, Romero, ή είσαι fan της τηλεοπτικής σειράς Τhe Walking Dead ;
Δεν έχω δεί κανένα επεισόδιο από το Τhe Walking Dead, μόνο φωτογραφίες. Όταν ήμουν νέος είδα πολλές zombie ταινίες, δεν ήμουν ποτέ μεγάλος zombie fan αλλά μου άρεσε η μυθολογία πίσω από το θέμα των zombies, η οποία είναι στα αλήθεια ενδιαφέρον και αυτός είναι ο λόγος που επέλεξα τη θεματολογία αυτή για κάποιους στίχους. Από την άλλη πλευρά πιστεύω ότι τα zombies είναι τα παιδιά η τα αδέλφια του “θεριστή”.

Από το “The Living Dead” μου άρεσαν πολύ το “Blade of the Immortal” και “Shadow of Warrior”, πιο θέμα πραγματεύονται;
Το “Shadow of Warrior” είναι επηρεασμένο από τον Gary Moore και ειδικά στη μέση από το “over the hills and far away” και το “Blade of the Immortal” έχει μια πινελιά στα πλήκτρα από Rammstein αλλά γενικά είναι ένα κλασσικό Grave Digger τραγούδι. Το“Shadow of Warrior” αφορά το μύθο του κύκλου των μαγισσών.



Οι κριτικές για το καινούριο δίσκο είναι θετικές, αλλά και κάποιες αρνητικές επίσης. Πιστεύεις ότι οι συνεχόμενες περιοδείες και οι κυκλοφορίες τόσο συχνά δίσκων τα τελευταία χρόνια μπορεί να κούρασαν τη μπάντα και να την επηρέασαν στη δημουργία του “The Living Dead”;
Πιστεύω ότι το “The Living Dead” είναι απλά διαφορετικό και όποιος περίμενε ένα καινούριο “Return of the Reaper ” η “Healed by Metal” είναι λογικό να μην του αρέσουν κάποια πράγματα, από την άλλη και εγώ σαν Grave Digger δεν θέλω να επαναλαμβάνω τον εαυτό μου και αυτός είναι ο λόγος που γράφω καινούρια μουσική.

Το δεύτερο βίντεο που κυκλοφορήσατε πριν δυο βδομάδες ήταν το “Zombie Dance”. Σε πολλούς οπαδούς άρεσε και κατάλαβαν ότι είναι ένα χαβαλεδιάρικο τραγούδι αλλά υπήρξε μια μερίδα οπαδών που απογοητεύτηκε, ποια είναι η γνώμη σου;
Όταν γράφαμε το κομμάτι ξέραμε ότι ο κόσμος ή θα το λατρέψει ή δεν θα το αγαπήσει και είναι κάτι διαφορετικό από ότι έχουμε κάνει παλιότερα. Οι Grave Digger θέλουν συνέχεια να εκπλήσουν το κόσμο και να μην μένουν στάσιμοι. Πιστεύω ότι το “The Living Dead” χρειάζεται 4-5 ακροάσεις σε αντίθεση με το “Healed by Metal” που το καταλάβαινες με τη μία. Το “The Living Dead” πρέπει να τα ακούσεις περισσότερες φορές αλλά αυτό είναι που κάνει τη μουσική ενδιαφέρον ξέρεις. Δεν ξέρω τι θα κάνουμε στον επόμενο δίσκο αλλά σε αυτόν κάναμε ότι είχαμε στο μυαλό μας. Επίσης διάβασα σχόλια στο You Tube και … Ναι, οι Grave Digger είναι μια μπάντα με μεγάλη ιστορία και επιτρέπεται να κάνουμε κάτι τέτοιο. Αν κάνουμε ένα Metal Reggae τραγούδι θα είναι επίσης διασκεδαστικό και αυτό.



Πως αποφασίσατε τη συνεργασία με τους Russkaja; Ήταν δική σου ιδέα να αναμίξεις το Metal με τη Polka στο “Zombie Dance”;
Ναι, ήταν δική μου ιδέα και το βρήκαμε ενδιαφέρον να κάνουμε κάτι διαφορετικό με μια πολύ καλή μπάντα όπως η Russkaja.

Όταν κάθεσαι στο σπίτι σου και ακούς μουσική τι προτιμάς; Ακούς μόνο Heavy Metal η και άλλα είδη μουσικής;
Ακούω όλα τα είδη καλής μουσικής, για παράδειγμα από Ελλάδα μου αρέσει ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου και ο Γιώργος Νταλάρας.

Ακούς νέες metal μπάντες ή μόνο old school πράγματα;
Αν δεις τη λίστα μου στο Spotify είναι γεμάτη από μπάντες όπως Iron Maiden, Black Sabbath, Judas Priest αλλά ακούω και καινούριο υλικό.



Ο κιθαρίστας Axel “Iron finger” Ritt είναι αφοσιωμένος vegan και κατά της θανάτωσης των ζώων από των άνθρωπο, αποδέχεσαι τις απόψεις του; Πιστεύεις ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να σώσουμε τον πλανήτη;
Ναι, συμφωνώ μαζί του και σίγουρα πρέπει να κάνουμε περισσότερα για τον πλανήτη, ο καθένας μας, πρέπει να σταματήσουμε να βάζουμε φωτιές η να πετάμε σκουπίδια στις παραλίες και να καταστρέφουμε με  κάθε τρόπο τη φύση.

Είχαμε και εμείς πρόσφατα, μια πολύ μεγάλη φωτιά στην Αθήνα,στην Ανατολική Αττική, που έκαψε αρκετά δέντρα και χάθηκαν ανθρώπινες ζωές.
Ναι, το είδα στην TV, στα νέα και έκλαψα, είναι ντροπή ότι μπορεί να συμβεί αυτό σήμερα. Από την άλλη πρέπει να παραδειγματιστούμε και να μην το ξανά αφήσουμε να γίνει και πρέπει όλοι να είμαστε προσεκτικοί γιατί ακόμα και αν πετάξεις ένα γυάλινο μπουκάλι στο δάσος μπορεί να προκαλέσει φωτιά ή ένα τσιγάρο.

Πάμε σε ένα πιο ευχάριστο θέμα. 29 Σεπτεμβρίου θα μας επισκευτείτε ξανά στο Κύτταρο, θυμάσαι καποιες ιδιαίτερες στιγμές από τις προηγούμενες επισκέψεις στη χώρα μας;
Κάθε φορά που παίζουμε στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα για εμάς, η πρώτη φορά νομίζω ήταν το 1997 στο Ρόδον και μπορεί το club να είναι μικρότερο αλλά νιώθεις πιο πολύ τον κόσμο και θα παίξουμε ένα πολύ special set list, να είστε προετοιμασμένοι λοιπόν.



Στην Ελλάδα θα παίξετε τραγούδια από το the “The Living Dead” και το ρωτάω αυτό γιατί η συγκεκριμένη συναυλία δεν είναι μέρος του Living Dead Tour;
Θα παίξουμε ένα κομμάτι από το καινούριο δίσκο, αλλά πιστεύω ότι όλοι θα μείνουν ικανοποιημένοι. Θα παίξουμε τραγούδια από το “Tunes of War” και παλιότερα, από το “Healed by Metal” και κάποια special κομμάτια, όχι το Ελλάς.

Την προηγούμενη βδομάδα ήσασταν στη full Metal Cruise, σου άρεσε η εμπειρία να δίνεις live στον ωκεανό;
Το έχουμε ξανακάνει και παλιότερα όταν είχαμε παίξει στη κρουαζιέρα 70000 Tons of Metal αλλά η καλύτερη στιγμή στη full Metal Cruise είναι όταν βγήκαμε στη Σκοτία και παίξαμε ένα ειδικό set list.



20 χρόνια πέρασαν από την κυκλοφορία του πολυ καλού album “Knights of the Cross”, θα παίξετε κομμάτια απο αυτό το δίσκο? Έχετε κάποιο πλάνο για να γιορτάσετε την επέτειο με κάποια special show;
Όχι αλλά θα παίξουμε και κάποια τραγούδια από το “Knights of the Cross” επίσης στην Ελλάδα.

Ευχαριστώ πολύ για την συνέντευξη Chris, κάτι τελευταίο που θέλεις να πεις στους οπαδούς σας στην Ελλάδα;
Ελάτε όλοι μαζί μου στην παραλία! (σ.σ. στα ελληνικά!!!)

332

Avatar photo
About Πελοπίδας Χελάς 285 Articles
Γεννημένος τη δεκαετία του 80 έφαγε την πετριά με την σκληρή μουσική όταν στη τρυφερή ηλικία των 10, ένας συμμαθητής του από το σχολείο του έγραψε δυο κασέτες που του άλλαξαν όλη τη ζωή. Στη μια κασέτα ήταν γραμμένο το “The Number of the Beast ” και στην άλλη το “Master of Reality ”. Έκτοτε, η μουσική μπήκε για τα καλά στη ζωή του και μπορεί να έχουν περάσει 30 χρόνια, αλλά η καψούρα του για το metal παραμένει αμείωτη. Επίσης λατρεύει το διάβασμα, παίζει μανιωδώς video games και δεν λέει ποτέ όχι για κανα μονάκι σε κάποιο γήπεδο μπάσκετ.