GUNGNIR

Οι Gugnir, είναι ένα σχήμα από την Αθήνα, οι οποίοι παίζουν Black metal. Tον Απρίλιο κυκλοφόρησαν το EP “Ragnarök”. Ο Ραφαήλ προσέγγισε τον Yngve, drummer/κιθαρίστα της μπάντας για να μας πει τα νέα τους. . 

Καλώς όρισες στο Rockway! Μίλησέ μου για την μπάντα, την δημιουργία της και τα μέλη.
Γεια χαρά! Η μπάντα ήταν μια σκέψη η οποία προήλθε μετά την διάλυση των Mortuus Sum τους οποίους διατηρούσα από το 2007 μαζί με τον μπασίστα μας, Jim Havok. Όταν λοιπόν αυτή η μπάντα διαλύθηκε, ξεκίνησα για να πραγματοποιήσω αυτό που ήθελα εδώ και καιρό, να δημιουργήσω κάτι με βάση τον Quorthon και τους Bathory και πάνω εκεί να αρχίσουμε να “χτίζουμε” και να γράφουμε την δική μας ιστορία. Ξεκινήσαμε να γράφουμε τα κομμάτια του EP, χρησιμοποιώντας και riffs που είχαν γραφτεί από την περίοδο των Mortuus Sum και αποφασίσαμε ότι το EP θα το ολοκληρώναμε με μία διασκευή Bathory.

Διαλέξαμε το “Enter the Eternal Fire”, καθώς από τη μία είναι black metal, αλλά από την άλλη είναι πιο κοντά σε αυτό που θέλαμε να κάνουμε και στο ύφος μας, μουσικά μιλώντας. Η μπάντα αποτελείται από εμένα στις κιθάρες, τα τύμπανα και κάποια φωνητικά, τον Jim Havok (Chained And Desperate) στο μπάσο, πλήκτρα και κιθάρες και τον Ithona (Dizziness, Sulferon) στα φωνητικά, ο οποίος τραγούδησε στο EP ως session και στο τέλος των ηχογραφήσεων προσχώρησε ως μόνιμο μέλος. Επίσης επιβάλλεται να αναφέρω, ότι στην διασκευή ο Zel των Νορβηγών Ancient συμμετείχε στα φωνητικά ως guest.

Τον Απρίλιο κυκλοφόρησε το ντεμπούτο EP σας, “Ragnarök”. Πες μου λίγα λόγια για αυτό. Ως προς τη θεματολογία, διαλέξατε τη σκανδιναβική μυθολογία. Γιατί η μουσική σας κατεύθυνση προς τα εκεί;
Το EP κυκλοφόρησε τον Απρίλιο σε CD και κασέτα από την Metal Throne Productions και την Mercyful Hell Prods αντίστοιχα, ενώ ένα μήνα πριν, είχε κυκλοφορήσει σε ψηφιακή μορφή μέσω του Bandcamp. Το EP ηχογραφήθηκε σε διάφορα studios, συγκεκριμένα τα τύμπανα και οι φωνές στα Made in Hell studios, όλες οι κιθάρες στα Northern Winter studios και όλα τα μπάσα στα 340 studios. Σε ότι αφορά την διασκευή, οι κιθάρες ηχογραφήθηκαν και αυτές στα 340 studios. Η τελική μίξη και το mastering έγιναν από τον μπασίστα μας, Jim Havok στα 340 studios.

Όπως πολύ σωστά είπες, η θεματολογία μας είναι επηρεασμένη αποκλειστικά από τη Σκανδιναβική μυθολογία. Υπάρχουν πολλές Ελληνικές black metal μπάντες που ασχολούνται με την αρχαία Ελληνική μυθολογία, αλλά καμία (που να έχω υπ όψιν τουλάχιστον, αν κάνω λάθος παρακαλώ διορθώστε με) που να κινείται αποκλειστικά με τη Σκανδιναβική. Εδώ είμαστε λοιπόν, κάνοντας κάτι που ίσως στην Ελλάδα να είμαστε οι πρώτοι. Σχετικά με το μουσικό κομμάτι, η μπάντα είναι black metal, αν πρέπει να βάλω ταμπέλα. Από εκεί και πέρα, μας έχουν χαρακτηρίσει και pagan metal ή pagan black metal και δεν θα διαφωνήσω αφού υπάρχει το pagan στοιχείο στο στιχουργικό κομμάτι. Το γιατί επιλέξαμε να ασχοληθούμε με τη  Σκανδιναβία και όχι με την Αρχαία Ελλάδα, αποφασίστηκε από πολλούς παράγοντες και γεγονότα, αλλά θα μου επιτρέψεις να μην το αναλύσω καθώς είναι κάπως πιο προσωπικό.



Έχετε διαλέξει ένα είδος, το οποίο δεν είναι ευρέως διαδεδομένο στην χώρα μας. Ποια είναι η ανταπόκριση του κόσμου μέχρι στιγμής;
Όπως έγραψα και νωρίτερα, υπάρχει περίπτωση να είμαστε οι πρώτοι που στο Ελληνικό black metal ασχολούμαστε με τη Σκανδιναβική μυθολογία, αλλά εννοείται πως δεν μπορώ να είμαι σίγουρος. Η ανταπόκριση μέχρι στιγμής είναι καταπληκτική. Έχουμε πάρει πολύ καλές κριτικές και από webzines αλλά και από φίλους, που έχουν ακούσει ή/και έχουν αγοράσει το EP μας. Μακάρι να συνεχίσουμε έτσι και στο μέλλον.

Ποιος είχε την ιδέα για το όνομα της μπάντας και πώς προέκυψε;
Το όνομα προέκυψε βάζοντας κάτω διάφορες ονομασίες παρμένες από τη Σκανδιναβική μυθολογία προφανώς, ονομασίες αντικειμένων κυρίως και τελικά κέρδισε η ονομασία Gungnir, που είναι το δόρυ του Όντιν. Ένα δόρυ που ο μύθος λέει ότι ποτέ δεν έχανε τον στόχο του. Όπως καταλαβαίνεις είναι και λίγο συμβολικό για την μπάντα αυτό το όνομα.

Ποιοι είναι οι στόχοι της μπάντας στο άμεσο μέλλον; Υπάρχει περίπτωση να σας δούμε πάνω στην σκηνή;
Αυτή τη στιγμή λόγω προσωπικών υποχρεώσεων των μελών της μπάντας έχουμε σταματήσει την σύνθεση, αλλά σε πολύ λίγο καιρό συνεχίζουμε και πάλι την δημιουργία του πρώτου ολοκληρωμένου album μας. Μέχρι στιγμής έχουμε ήδη 5-6 κομμάτια έτοιμα σε demo μορφή και μπορώ να πω ότι πάμε καλά. Σαν άμεσο σχέδιο λοιπόν, είναι να ολοκληρωθεί αυτό. Σε ότι αφορά τις live εμφανίσεις, θα δούμε μελλοντικά, καθώς ο μπασίστας μας μένει μόνιμα εκτός Αθηνών και είναι δύσκολες οι πρόβες. Εκτός των άλλων, καθώς εγώ είμαι ο drummer αλλά και ο κιθαρίστας της μπάντας, θα πρέπει να βρεθούν session μέλη για να καλυφθούν οι κιθάρες σε live περιβάλλον, με μένα να αναλαμβάνω τα τύμπανα.



Θα ήθελα να μου πεις τί σε ώθησε να γίνεις μουσικός και δεύτερον γιατί διάλεξες τη δύσκολη δουλειά του drummer;
Το ότι είμαι μουσικός οφείλεται στους Metallica και στο ότι είναι drummer ο Lars Ulrich αρχικά και σαν βασική και κύρια επιρροή. Φυσικά ανά τα χρόνια επηρεάστηκα από διάφορους, όπως οι Gene Hoglan, Paul Bostaph, Dave Lombardo, Igor Cavalera, Hellhammer, Nick Barker και πολλοί άλλοι. Όταν το 1994 είδα πρώτη φορά την εμφάνιση του San Diego από το Live Shit, ήξερα τι ήθελα να κάνω. Ένα χρόνο μετά ξεκίνησα να παίζω τύμπανα. Το γιατί ήταν τύμπανα και όχι κιθάρα ή μπάσο π.χ., δεν το ξέρω. Απλά ήθελα να γίνω drummer και αυτό έκανα.

Πέρασες από αρκετές ενδιαφέρουσες μπάντες. Ποιες είναι οι καλύτερες αναμνήσεις είτε στη σκηνή είτε έξω από αυτήν;
Καθώς είναι πολλές και διαφορετικές μπάντες, κάθε μία από αυτές είχε να μου προσφέρει κάτι ξεχωριστό. Οι καλύτερες αναμνήσεις πάντως είναι πάνω στην σκηνή και σε ηχογραφήσεις.

Ένα από τα μεγαλύτερα νέα, είναι ότι με την έλευσή σου στους Flames μπαίνουν στο στούντιο για νέο δίσκο, σωστά; Πώς προέκυψε αυτή η συνεργασία και πώς νιώθεις για αυτή την εξέλιξη;
Η συνεργασία προέκυψε από τον Θωμά που είναι ο κιθαρίστας των Flames και ο τραγουδιστής των Repentless (Slayer tribute). Μου είπε ότι οι Flames έψαχναν για drummer, μίλησα με τον Χρήστο (ιδρυτικό μέλος) και αυτό ήταν. Νιώθω περήφανος, καθώς οι Flames έπαιζαν στην πρώτη συναυλία που πήγα ποτέ μου, το 1996, οπότε το να παίζω τώρα σε αυτούς μου προκαλεί πολλά συναισθήματα.



Είσαι ενεργός σε αρκετές μπάντες, είτε ως session είτε με τις μπάντες που ανήκεις. Πόσο δύσκολη είναι η κατανομή του χρόνου σου στις μπάντες αυτές και ποιό είναι το μυστικό της επιτυχίας και τα προλαβαίνεις;
Δεν είναι δύσκολο. Οργάνωση χρειάζεται κυρίως, αλλά βοηθάει το ότι πολλές από τις μπάντες που παίζω, είτε μόνιμα είτε σαν session, δεν είναι full ενεργές με πρόβες.

Πιστεύεις ότι η κρίση στην μουσική βιομηχανία θα πάψει να υφίσταται;
Κακά τα ψέματα, το internet κατέστρεψε την μουσική βιομηχανία, οπότε σχεδόν κανείς πλέον δεν αγοράζει. Από την άλλη, έκανε καλό στον τομέα της προώθησης. Δύσκολο να πεις τελικά αν ήταν καλό ή κακό.

Ευχαριστώ για την συνέντευξη! Το κλείσιμο δικό σου.
Ευχαριστώ πολύ για την συνέντευξη εκ μέρους των Gungnir. Σας ευχαριστούμε όλους για την μέχρι τώρα υποστήριξή σας. Μπορείτε να βρείτε και να επικοινωνήσετε με την μπάντα στα παρακάτω links:
Facebook : www.facebook.com/gungnirbandgr
Google+: https://plus.google.com/u/2/+GungnirOfficialGR
YouTube: www.youtube.com/channel/UC3PP-bXDCw9o_JB0FUhr0Hw
Bandcamp: https://gungnirband.bandcamp.com/

Ragnarök EP Teaser:



Fenrir (official track stream):



Enter the Eternal Fire (Bathory Cover):



354