ABOVE US THE WAVES

Οι Above Us The Waves είναι ένα σχήμα από Καβάλα και παίζουν metalcore. Με το δεύτερο τους δίσκο με τίτλο “Rough On high Seas” ήρθαν να μας παρασύρουν στο δικό τους λιμάνι. O Ραφαήλ Παγώνης ακτινογραφεί τις προθέσεις της μπάντας  μέσω του τραγουδιστή της μπάντας Βαγγέλη Παπαβασιλείου (δείτε εδώ και την δισκοκριτική).

Καλώς όρισες στο Rockway με τι ασχολείσαι αυτό το διάστημα;
Ευχαριστούμε Ραφαήλ για την πρόσκληση! Ετοιμαζόμαστε πυρετωδώς για το live μας στο 8ball στις 14-06 για την κυκλοφορία του δίσκου οπότε έχουμε κλειστεί στο προβάδικο!

Πρόσφατα κυκλοφόρησε ο νέος σας δίσκος “Rough on High Seas“.Πες  λίγα λόγια για τον δίσκο.
Είναι ο δεύτερος μας δίσκος και κυκλοφορεί μέσω της Growl Records. Αρχίσαμε δειλά δειλά να τον συνθέτουμε μέσα στο 2016 και αφιερώσαμε πολύ χρόνο ξεψαχνίζοντας κάθε λεπτομέρεια του με τον Jim Siou που επιμελήθηκε της παραγωγής. Θεωρώ ότι υπήρξε μια φυσική εξέλιξη στον ήχο μας με πιο μεστές συνθέσεις με έμφαση στη μελωδία και την σκοτεινή ατμόσφαιρα από τη μία αλλά ταυτόχρονα πιο ατόφιες in your face hardcore στιγμές. Η μίξη και το mastering έγινε στην Βοστόνη από τον Jay Maas (Defeater, Bane, Capsize κ.α.) και έπαιξε μεγάλο ρόλο στο να βγάλουμε αυτόν τον οργανικό ήχο που είχαμε στο μυαλό μας. Το αισθητικό κομμάτι το επιμελήθηκε ο Μάνθος Στεργίου για άλλη μια φορά και κούμπωσε τέλεια πάνω στη μουσική.



Για όσους δεν σας ξέρουν πες λίγα λόγια για την μπάντα, ποιος είχε την ιδέα για το όνομα και ποιος είχε την ιδέα ώστε η θεματολογία να κινείται γύρω από όρους της θάλασσας;
Η μπάντα ξεκίνησε το 2009 με άλλο όνομα αλλά κάποια στιγμή χτύπησε τη Καβάλα ένας νοτιάς και διαλύθηκε το μισό λιμάνι της πόλης και ταυτόχρονα ψάχναμε νέο όνομα οπότε το ένα έφερε το άλλο! Έκτοτε η θάλασσα παραμένει στην θεματολογία μας και λειτουργεί ως η τέλεια μεταφορά για πολλά πράγματα που θέλουμε να διηγηθούμε μέσα από τους στίχους.

Πως βλέπεις την ανταπόκριση του κόσμου μέχρι στιγμής μιας και το είδος δεν είναι ευρέως διαδεδομένο;
Κανένα είδος δεν είναι από τη φύση του διαδεδομένο. Νομίζω είναι στο χέρι των μπαντών που ανήκουν σε κάθε ιδίωμα να παρουσιάζουν σοβαρή δουλειά και να τραβήξουν τον κόσμο μαζί τους. Εννοείται ότι προσπαθούμε να θέτουμε τον πήχη ψηλά σε ότι κάνουμε και να στρέφουμε τα βλέμματα στη δουλειά μας. Μέχρι τώρα η ανταπόκριση μόνο ως θετική θα μπορούσα να την χαρακτηρίσω!

Ποιες είναι οι βασικές επιρροές της μπάντας;
Σίγουρα μας έχει επηρεάσει πάρα πολύ το κύμα του μελωδικού Death metal και metalcore και δεν το κρύβουμε στη μουσική μας. Μπάντες όπως οι In Flames, οι Soilwork και οι August Burns Red. Από εκεί και πέρα κάθε μουσική προτίμηση του κάθε μέλους βρίσκει τον δρόμο της μέσα στη μουσική καθώς όλοι συνθέτουμε λίγο πολύ για τη μπάντα. Οπότε παρόλο που δεν είναι άμεσα εμφανές πάντα υπάρχει εκεί μέσα κάτι από Ocean κάτι από Isis κάτι από Alice In Chains κάτι από Sentenced και πολλές άλλες μπάντες.



Στις μέρες μας στην επαρχία είναι δύσκολο μια μπάντα  να προωθήσει την δουλειά τις. Πόσο δύσκολο είναι για μια μπάντα να καθιερωθεί προς τα έξω;
Όταν παίζουμε στο εξωτερικό δεν ενδιαφέρει κανένα αν είμαστε από Καβάλα ή Θεσσαλονίκη ή Αθήνα. Το θέμα επαρχία νομίζω συζητιέται μόνο εντός συνόρων αλλά και πάλι νομίζω ότι η δουλεία σου είναι αυτή που μιλάει για σένα όχι το που μένεις. Αν κάπου μας επηρεάζει είναι ότι μας πεισμώνει πιο πολύ να κάνουμε τη διαφορά στο πως παρουσιάζουμε το υλικό μας.

Το metalcore στην χώρα μας έχει ελάχιστο κοινό . Στην μέχρι τώρα πορεία σας έχετε σκεφτεί ποτέ να αλλάξετε είδος μουσικής;
Είχαμε κάτι ωραία τύπου Down ριφακια που βαράμε το κεφάλι μας στον τοίχο που δεν χρησιμοποιήσαμε ποτέ.

Έχετε παίξει με αρκετά ονόματα ποια είναι  οι θετικές σας στιγμές ως μπάντα;
Κάθε live ειδικά με ένα καταξιωμένο όνομα είναι εμπειρία και ένα μικρό σχολείο. Στα top είναι ότι γνωρίσαμε τον Jay από τους Defeater όταν τους ανοίξαμε και ψήθηκε να κάνει το δίσκο μας, οι φάσεις με Unearth και Comeback Kid που κάναμε λες και βλέπαμε πρώτη φορά live από τον ενθουσιασμό και φυσικά κερδίσαμε και λίγο coolness παρατηρώντας τον Ville Vallo όταν παίζαμε με τους HIM στην Κων/πολη!



Ποια είναι τα σχέδια σας για το μέλλον;
Πάρα πολλά live γιατί περνάμε τέλεια παίζοντας τα καινούρια μας κομμάτια. Τη μέρα που θα τα βαρεθούμε έστω και λίγο θα ξανακλειστούμε στο στούντιο.

Ποιες είναι οι αγαπημένες σου μπάντες στην metalcore σκηνή και με ποιες θα ήθελες να μοιραστείς την σκηνή μελλοντικά;
Σε παγκόσμιο επίπεδο σίγουρα οι End Cycle και οι Sewn Mouth και είμαστε τόσο τυχεροί που θα μοιραστούμε τη σκηνή τη Πέμπτη! Can’t wait!!!!

Ευχαριστώ για την συνέντευξη τα τελευταία λόγια δικά σου…
Buy some merch!

266