CONCEPTION

Και η αναφορά μόνο στους τίτλους από τα 4 άλμπουμ των Νορβηγών, θα αρκούσε για να ολοκληρωθεί ο πρόλογος αυτής εδώ της συνέντευξης. “The Last Sunset”, “Parallel Minds”, “In Your Multitude” και “Flow” στοιχειοθετούν ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια του ευρωπαϊκού progressive/power metal. Πολλά συνέβησαν από τα 90’s μέχρι σήμερα, τα ερωτήματα δεν είναι λίγα ούτε για το πρόσφατο παρελθόν του Roy Khan που ξαφνικά εξαφανίστηκε από την σκηνή εγκαταλείποντας την καριέρα του με τους Kamelot, ούτε για την επανασύνδεση των Conception και το νέο υλικό που έρχεται. Για όλα αυτά μας απαντά τόσο ο ίδιος όσο και ο συνοδοιπόρος του, Tore Ostby, σε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συνομιλία που μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω. 

Γεια σας από την Ελλάδα, ευχαριστώ καταρχήν για την ευκαιρία που μου δίνετε να μάθω κάποιες πληροφορίες για το παρόν, αλλά και κάποιες για το παρελθόν, των Conception!
Tore: Χαιρετισμούς από τον Βορρά! Εμείς σε ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον!

Ας ξεκινήσουμε μπαίνοντας απευθείας στην ουσία, πότε θα έχουμε το EP σας στα χέρια μας; Αυτή η δραστηριότητα αφορά μόνο αυτή την κυκλοφορία, ή κάνετε το πρώτο σας βήμα σε μια νέα εποχή για την μπάντα;
Roy: Το single θα βγει τον Οκτώβρη και το EP το Νοέμβρη αυτού του έτους. Πιστεύω κι ελπίζω πως αυτό είναι απλά το ξεκίνημα μιας νέας εποχής.

Αν είχα καταδικαστεί σε θάνατο κι επρόκειτο να με εκτελέσουν αύριο δεν θα είχα την ευκαιρία να ακούσω τα νέα σας τραγούδια, μεταξύ πολλών άλλων πραγμάτων (γέλια). Παρακαλώ βάλτε τα δυνατά σας να περιγράψετε τι θα έχανα, είναι η τελευταία ευχή ενός υποθετικά μελλοθάνατου, (γέλια)…
Roy: Η περιγραφή της μουσικής με λέξεις είναι δύσκολη, αλλά πιστεύω οι Conception του 2018 περιλαμβάνουν στοιχεία από ότι σχεδόν έχουμε κάνει κατά το παρελθόν σε συνδυασμό με τα χρόνια εμπειρίας που έχουμε ζήσει έκτοτε. Ελπίζω να μην πεθάνεις πριν κυκλοφορήσει το υλικό, επειδή μπορώ να σου εγγυηθώ πως πραγματικά αξίζει την αναμονή (γέλια).

Tore: Είναι μια νέα και ενθουσιώδης εποχή για τους Conception. Όπως είπε και ο Roy, έχουμε κερδίσει πολύ εμπειρία, τόσο στην ζωή όσο και στην μουσική, κάτι το οποίο επηρεάζει το καινούργιο υλικό. Όπως πάντα, αναπτύσσουμε τον ήχο μας και τον τρόπο που εκφράζουμε τους εαυτούς μας, εξερευνούμε και πειραματιζόμαστε, ακόμη παίζουμε με διαφορετικά στιλ μουσικής, ρυθμούς και αρμονίες που μας προκαλούν, είμαστε περισσότερο εκφραστικοί, περισσότερο δυναμικοί, πιο σκληροί, πιο μαλακοί, αλλά ακόμη το αποτέλεσμα ακούγεται αδιαμφισβήτητα όπως οι Conception! Θα πρότεινα να παραμείνεις ζωντανός και να το διαπιστώσεις (γέλια)!

Οι Conception δραστηριοποιήθηκαν κυρίως στα 90’s, άφησαν πίσω 4 καταπληκτικά άλμπουμ τα οποία στο πέρασμα των χρόνων θεωρούνται πλέον κλασσικά. Πόσο δύσκολο το νιώθετε να μπορέσετε να ακολουθήσετε την κληρονομιά αυτή σήμερα και να “αντιμετωπίσετε” στην ουσία τον ίδιο σας τον εαυτό; Σε ποιο βαθμό έχει διαφοροποιηθεί ο ήχος σας;
Roy: Αναφέρθηκα στην προηγούμενη ερώτηση σχετικά, αλλά το να είμαι ξανά στην δράση με τρεις φοβερούς φοβερούς μουσικούς όπως είναι ο Tore, o Ingar και ο Arve αποτελεί για εμένα ευλογία από μόνο του… 

Tore: …σε ευχαριστώ Roy, τα αισθήματα είναι αμοιβαία! Πάντοτε κάνουμε αυτό που νιώθουμε πως είναι το σωστό. Τα 4 άλμπουμ που δημιουργήσαμε στα 90’s είχε το καθένα κάτι διαφορετικό και συνεχίζουμε σε αυτό το μονοπάτι. Δεν θα είχε κανένα νόημα να επαναλάβουμε ότι έχουμε ήδη κάνει. Είμαστε ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι με το καινούργιο υλικό, το οποίο θεωρούμε πως αποτελεί ένα μεγάλο βήμα εμπρός. Δεν δυσκολευτήκαμε να γράψουμε νέο υλικό, ήταν μάλιστα πολύ ωφέλιμο για εμάς.

Ποιοι είναι οι υπόλοιποι συνεργάτες σας σε ότι αφορά παραγωγή, artwork κλπ;
Roy: Δεν μπορώ να πω πολλά σε αυτό το σημείο, αλλά εργαζόμαστε μόνο με τους καλύτερους των καλύτερων.

Tore: Μπορούμε να σου πούμε ότι κάνουμε τις παραγωγές στους εαυτούς μας. Μπορείς επίσης να τσεκάρεις την Pledge Music καμπάνια μας και τα ΜΚΚ για να μάθεις νέα σχετικά με τους υπόλοιπους συνεργάτες μας.

Υπάρχει κάτι που να μπορείτε να ανακοινώσετε, όπως για παράδειγμα σχέδια για περιοδεία; Υπήρξαν κατά καιρούς διάφορες φήμες για την κατάσταση της υγείας του Roy, τελικά που βρίσκεται η αλήθεια και πόσο μια περιοδεία αυτή την στιγμή με τους Conception θα μπορούσε να επηρεάσει τόσο την υγεία του, όσο και τις εμφανίσεις σας;
Roy: Τα όσα αναφερόμενα στα προβλήματα υγείας μου, είναι κατά κάποιο τρόπο παραφουσκωμένα.  Είχα μια ψυχολογική κατάπτωση το 2010, αλλά από το σημείο όπου παραιτήθηκα από τους Kamelot κι έπειτα, είμαι βασικά πάρα πολύ καλά. Έκανα απλά υπερβολικά πολλά πράγματα για πάρα πολλά χρόνια και χρειαζόμουν ένα μακρύ διάλειμμα. 

Tore: Είμαστε απόλυτα εστιασμένοι στο EP αυτή την στιγμή, έπειτα θα προχωρήσουμε από εκεί βήμα προς βήμα.

Γιατί διέλυσαν οι Conception; Εγκατέλειψε το σχήμα ο Roy κι αν ναι γιατί δεν βρήκατε κάποιον να τον αντικαταστήσει;
Roy: Ποτέ δεν έφυγα… βάλαμε τους Conception στον πάγο. Κάποιο διάστημα έπειτα εγώ μπήκα στους Kamelot, ο Tore σχημάτισε τους Ark, ο Ingar είχε τους δικούς του Crest Of Darkness και ο Arve μπήκε σε μια πραγματικά καλή blues μπάντα, εδώ στην Νορβηγία. Τότε τα πράγματα απλά συνέβησαν και ξαφνικά δεν υπήρχε καθόλου χρόνος για τους Conception, μέχρι τώρα.

Tore: Βρήκαμε τους εαυτούς μας σε μια κατάσταση όπου νιώθαμε κάπως απογοητευμένοι που δεν μπορούσαμε να περιοδεύσουμε με τον τρόπο που θα θέλαμε και όλοι μας είχαμε κάποιες άλλες δραστηριότητες και projects που θέλαμε να εξερευνήσουμε.

Με τι ασχολήθηκες Roy, μετά την αποχώρησή σου από τους Kamelot;
Roy: Πέρασα χρόνο με την οικογένεια και τους φίλους μου, πέρα από το να ζω  μια πανέμορφη φυσιολογική ζωή εργαζόμενος σε μια εκκλησία και ως δάσκαλος.

Πως ακριβώς φτάσαμε στην επανασύνδεση; Υπήρχε επικοινωνία μεταξύ σας όλα αυτά τα χρόνια;
Tore: Έγραφα μουσική συνεχώς, σε όλο αυτό το διάστημα. Είχα κάποια τραγούδια τα οποία ένιωθα πως είχαν μια αίσθηση πολύ κοντά στους Conception. Τα τσεκάραμε με τον Arve στο δωμάτιο που κάνω πρόβες, τζαμάραμε και έπειτα και οι δυο νιώσαμε αυτό το όμορφο, γνώριμο από τα παλιά, συναίσθημα να επιστρέφει. Στην συνέχεια έπαιξα μερικά τραγούδια για τον Roy. Του άρεσαν και πριν το καταλάβουμε βρεθήκαμε σε ένα νέο ταξίδι, μαζί να δημιουργούμε καινούργια μουσική.

Roy: Είμαστε καλοί φίλοι και βρισκόμασταν σε επικοινωνία όλο το διάστημα. Οι νέες ιδέες με τις οποίες με προσέγγισε, ήταν τόσο δυνατές που νιώσαμε πως ήταν κάτι που έπρεπε να αναπτύξουμε περαιτέρω και να’μαστε εδώ με ένα EP κι ένα single να έρχονται αυτό το φθινόπωρο.

Τι εξοπλισμό χρησιμοποιεί ο Tore;
Tore: Έχω μια καλή ποικιλία από κιθάρες. Η λευκή Strat και η κόκκινη Heritage από τα παλιά άλμπουμ θα υπάρχουν στις ηχογραφήσεις. Έχω κάποιες Gibson Les Pauls και 335s οι οποίες επίσης θα χρησιμοποιηθούν, όπως και ακόμη μια Strat και Telecaster. Έχω απλά έναν Kemper Profiler ο οποίος μου αρέσει πραγματικά, ακούγεται απίθανα.

Σύμφωνα με την θεωρία του Πλάτωνα για το “Ήθος”, η μουσική εισχωρεί στα τρίσβαθα της ψυχής και αδράχνοντάς την με δύναμη μεγάλη , φέρνει μέσα της ευπρέπεια και ομορφιά. Η θεωρία αυτή συγκλίνει και με την Χριστιανική οπτική σχετικά με την μουσική και το ήθος. Ποιες οι σκέψεις σας σχετικά με την επίδραση που η μουσική των Conception μπορεί να έχει στον ψυχισμό και την πνευματικότητα του ακροατή;
Roy: Προκλητική ερώτηση… κι εύχομαι να μπορούσα να έχω μια απάντηση που θα ήταν εξίσου βαθιά. Το μόνο που γνωρίζω είναι πως οτιδήποτε έχουμε κάνει κατά το παρελθόν, αναμφισβήτητα άγγιξε πολλούς ανθρώπους κι ελπίζω και πιστεύω πως αυτό θα συνεχιστεί.

Tore: Συμφωνώ πως η μουσική μπορεί να έχει βαθιά επίδραση στον ακροατή, όπως το έχω βιώσει και ο ίδιος πολλές φορές. Οπωσδήποτε μπορεί να θέσει κάποιον σε διάφορες καταστάσεις. Είμαστε πολύ ταπεινοί σχετικά με το πόσοι άνθρωποι μας έχουν περιγράψει πως η μουσική των Conception τους έχει αγγίξει. Αυτό σημαίνει πολλά για εμάς.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ, τόσο για τον χρόνο σας για αυτήν εδώ την συνέντευξη, όσο και για την μουσική σας. Για το κλείσιμο θα θέλατε να απευθύνετε μήπως κάποιο μήνυμα στους (πιστέψτε με) “πιστότατους” Έλληνες φίλους σας; 
Roy: Σας ευχαριστούμε για τα πάντα μέχρι τώρα! Από όσο θυμάμαι, οι Έλληνες fans είναι μεταξύ των καλύτερων και πιο τρελών παγκόσμια! Ελπίζω να σας συναντήσω όλους κάποια στιγμή εκεί έξω ξανά κάποια μέρα!!!

Tore: Σας είμαστε ευγνώμονες που παραμένετε κοντά μας και δεν μπορούμε να περιμένουμε να σας δώσουμε την καινούργια μας μουσική! Ελπίζουμε να μας ακολουθήσετε στο ταξίδι μας και να βρεθούμε σύντομα!

Γιάννη σου εύχομαι τα καλύτερα, φρόντισε να μην σε εκτελέσουν (γέλια)! 

www.pledgemusic.com/projects/conception-ep

www.conceptionmusic.com

Facebook.com/conceptionmusic

Instagram.com/conceptionmusic

Twitter.com/conceptionmusi2

331