ORDER OF THE EBON HAND

Μια από τις ιστορικές μπάντες στην black metal σκηνή, οι Order Of the Ebon Hand επιστρέφουν δυναμικά για live shows και όχι μόνο! Με αφορμή τη συμμετοχή τους στο Horns Up Festival στα Τρίκαλα ο Ραφαήλ Παγώνης ήρθε σε επαφή με τον τραγουδιστή της μπάντας Merkaal ώστε να μάθει της μπάντας. 

Καλώς oρίσατε στο Rockway! Μιας και έχουν προστεθεί νέα πρόσωπα στο σχήμα, ποια είναι η σύνθεση της μπάντας στην σημερινή της μορφή; 
Καλησπέρα! ‘Όντως, οι Order of the Ebon Hand, λειτουργούν ως 5-μελές σχήμα αυτή τη στιγμή. Τα νέα μέλη του Τάγματος, με χρονική σειρά ένταξης, κι απ’ τον πιο lead, στον πιο Ρυθμικό Μουσικό (!), είναι η Kalma (Keyboards), ο Βaron Bonisagus (Βass), κι ο Deimos (τύμπανα). Το μεγαλύτερο μέρος του 2017, για μας ήταν αυτή η διαδικασία, που νομίζω πήγε ιδεατά. Εννοώ 3 νέα μέλη, σ’ ένα 5-μελές σχήμα είναι η πλειοψηφία (!), οπότε, πρωτίστως, έχεις να γίνεις μπάντα, αλλιώς χάνεται το νόημα με τη μία. Αυτή η διαδικασία εξελίσσεται  ονειρικά, θα έλεγα -έχει ολοκληρωθεί, σ’ ένα μεγάλο βαθμό χάρη στην φυσική χημεία (!) των συγκεκριμένων ατόμων και της διάδρασής τους. Έτσι ως ομάδα πια, στέκουμε έτοιμοι για καινούργιες εξορμήσεις. 

Το Τάγμα έχει μια νέα μορφή. 

Το όνομα της μπάντας πρόεκυψε από το παιχνίδι Magic the Gathering αν δεν κάνω λάθος. Πώς το αποφασίσατε να ονομάσετε  την μπάντα έτσι; Ποιος είχε την ιδέα;
Αληθές. Έχοντας 2 χρόνια ύπαρξης ως μπάντα και 18 ύπαρξης στα συγκεκριμένα σώματα, ήμασταν έτοιμοι να υπογράψουμε το ντεμπούτο μας “Mystic Path to the Netherworld”, με τη Hypervorea Records, αλλά δεν είχαμε καταλήξει στο όνομα της μπάντας! Έφευγα για κάποιες διακοπές την επόμενη μέρα, με τα χαρτιά ανυπόγραφα στο τραπέζι των φίλων μου. Τελευταίο απόγευμα, Μέτα από μία παρτίδα του παραπάνω παιχνιδιού, πρότεινα γελώντας “Πώς θα σας φαινόταν αν λεγόμασταν, Order of the Ebon Hand;” Σίγουρα, ακουγόταν επιβλητικό. Φεύγω, και μέχρι να επιστρέψω, μάντεψε τι; 

Είχαμε, όντως υπογράψει ως Order of the Ebon Hand.

Για κάθε σας κυκλοφορία μεσολαβεί αρκετός χρόνος μέχρι την επόμενη. Ποιοι λόγοι συνέβαλλαν σε αυτό;
Kατ’ αρχάς σίγουρα μια κάποια τελειομανία. Καθώς είχαμε πολύ θετική και άμεση αποδοχή απ’ το κοινό, σε μια πολύ νεαρή ηλικία, αυτό αυτόματα ανέβασε τον πήχη ψηλά. Σίγουρα, κάποια αναβλητικότητα σε περιπτώσεις, όπου ενδεχομένως ψάχνεις κάποιες απόλυτα ιδανικές συνθήκες, που φυσικά ποτέ δεν έρχονται. Και φυσικά η πολυποίκιλη ενασχόληση με άλλους τομείς της ζωής, τόσο στη μουσική, και σε άλλες μορφές τέχνης, όσο και έξω απ’ αυτήν.

Για μας ο χρόνος έχει μια σχετική σημασία, αν και πολύς κόσμος δεν το βλέπει έτσι,  αγχώνεται να βγάλει ποσότητα υλικού. Πιέζουν κι οι εταιρίες γι’ αυτά. Απ’ την άλλη, πολύς κόσμος έρχεται, και πολύς κόσμος -φεύγει.

Έχετε βλέψεις για νέο υλικό; Να περιμένουμε νέα δουλειά σύντομα;
Έχουμε ήδη ολοκληρωμένο, το καινούργιο μας υλικό με τίτλο “VII: The Chariot” που ασχολείται με τις αντανακλάσεις μας πάνω στην 7η Κάρτα των Ταρώ. Πρόκειται να κυκλοφορήσει, ναι, σύντομα. Τον έχουμε ηχογραφήσει ως τριμελές σχήμα, με τον Lethe στα τύμπανα, και τα πλήκτρα, σε μίξη/mastering του Victor Santura των Woodshed Studios. (TRIPTYKON, Dark Fortress). Είναι ιδιαίτερα σημαντικός για μας, θα έλεγες κατάθεση Δεκαετίας. Ωστόσο, όσο και να αγαπώ το παραπάνω υλικό, σαν κομμάτι μου, έχουμε δουλέψει πάνω του χρόνια, και δεν κρύβω πως ανυπομονώ να βρεθούμε στο στούντιο με το νέο δυναμικό πενταμελές σχήμα. 

Και να τραβήξουμε μιαν νέα ρότα. Ρώτα. Την Ταρώ.

Έχετε παίξει με αρκετές μπάντες μέχρι τώρα ποιες είναι οι καλύτερες αναμνήσεις σου;
Υπάρχουν σίγουρα πολλές, νιώθω ευλογημένος σ’ αυτό στην ζωή μου. Η πρώτη που μου έρχεται αυτή τη στιγμή, εμπεριέχει και μια προσωπική αθώα αλητεία, όταν μετά από συναυλία που υποστηρίζαμε τους Therion, οδήγησα κρυφά μια παρέα πιτσιρικάδων που πραγματικά επέμειναν φανατικά, στον backstage χώρο της headlinIng μπάντας, κάτι που τότε δεν επιτρεπόταν με τη καμία στο Ρόδον του ’03. Υποσχέθηκαν να ‘ναι σωστοί και το τήρησαν, κι η μπάντα το χάρηκε επίσης. Σίγουρα, σκάει και εικόνα backstage, απ’ το RockWave του 2005, εκεί που είναι μπροστά μου οι Slayer, εμφανίζεται από δεξιά ο Udo, ακολουθώντας τον Ηanneman προς τις μπίρες, κι απ’ τα αριστερά ο Messiah Μarcolin, κραδαίνοντας κάτι μεγάλα καλαμάκια, ήμουν σε φάση, “Οκεί έχω μπει στις αφίσες του εφηβικού δωματίου μου, κι αυτό έγινε η πραγματικότητα μου τώρα!”

Ποιές είναι οι αγαπημένες σου μπάντες στην black metal σκηνή;
Πολλές, κάπως τεράστια η ερώτηση. Δυστυχώς, πολλές απ’ τις ένδοξες μπάντες του παρελθόντος, δεν τους απομένει παρά μία σκιά της δόξας τους. Αλλά κρατάω και απολαμβάνω τις αγαπημένες μου στιγμές από τη καθεμία. Ο αγαπημένος μου δίσκος του 2017 είναι το “Eleven Dragons” των Acrimonious, του 2016 το “Hero” των Bolzer. Για το 2015 αυτόν το καιρό βυθίζομαι στη μαγεία του “Thier” των Αmestigon. 

Έχετε φτάσει να είστε μια από τις πιο ιστορικές μπάντες στην ελληνική σκηνή. Πώς νιώθεις για αυτό;
Σ’ ευχαριστώ, δεν ξέρω για μια απ’ τις πιο ιστορικές, θεωρώ πως έχουμε δημιουργήσει στις στιγμές που οφείλαμε. Και ότι πάντα είχαμε προτεραιότητα, να είμαστε τίμιοι και αληθινοί. Χαίρομαι γι’ αυτά που έχουμε ζήσει, καθώς και για την αναγνώριση απ’ τους φίλους της μπάντας. Αλλά ειλικρινά νιώθω πως τα Καλύτερα έπονται. Είμαστε έτοιμοι να κυκλοφορήσουμε, όχι τον τρίτο, αλλά (για τρίτη φορά) τον πρώτο δίσκο μας. Τέτοιον ενθουσιασμό, δεν τον αλλάζεις με τίποτα. Έτοιμοι επίσης, να επικοινωνήσουμε και τη μουσική μας σε μια νέα γενιά από Black Metallers.

Το τώρα έχει περισσότερη σημασία κι απ’ το παρελθόν, και απ’ το μέλλον ακόμη.

Όταν ξεκίνησε η μπάντα ποιες βασικές επιρροές είχατε ώστε να φτάσετε ως εδώ που βρίσκεστε μέχρι και σήμερα;
Πέραν από τους Αγίους μας Bathory, και Celtic Frost, σίγουρα επιρροές μας απ’ το λεγόμενο 2ο κύμα του black metal, τα αρχέτυπα Darkthrone, Burzum, Mayhem, (o Dead o πρωταρχικός, θα έλεγες, Black Metal Frontman), άλλες με περισσότερες ατμόσφαιρες και μελωδίες: Emperor, Dissection, Gehenna. O Lethe απο παιδί -μεταξύ αναρίθμητων επιρροών- κατείχε την μουσική σοφία των Sabbath και των Βeatles. Νομίζω, απ’ τις μεγαλύτερες επιρροές του Lorthar, πρέπει να ήταν οι Sentenced. Εγώ πάντα εντρυφούσα στο dark Fantasy των Cirith Ungol, και το έπος των Manilla Road, και τον μεγαλύτερο και συνάμα σκοτεινότερο storyteller του metal, 

King Diamond -τόσο στην ομώνυμη μπάντα όσο και στους Mercyful Fate.

Σε λίγες μέρες παίζετε στο φεστιβάλ Horns Up στις 11 Μαΐου. τι να περιμένει ο κόσμος από εσάς;
Να είμαστε παρόντες, ψυχή τε και σώματι, για μια συναυλία που να την ζήσουμε παθιασμένα, σα να ‘ναι η πρώτη μας. Σα να ‘ναι η τελευταία μας. 

Ευχαριστώ για την συνέντευξη. Τα τελευταία λόγια δικά σου.
Σε ευχαριστώ για τη συνέντευξη Ραφαήλ, καθώς και το Rockway για το ενδιαφέρον! Ήταν μια ευκαιρία παρουσίασης μελλοντικών σχεδίων, όσο και αφορμή γι’ αναδρομή σε πολύτιμες Μνήμες! 

Νομίζω πως μιλώντας για όλους μας τώρα, ως Order of the Ebon Hand, μας διακατέχει διακαής ανάγκη να επανασυστηθούμε στον κόσμο, τόσο δισκογραφικά όσο και συναυλιακά και το HORNS UP Festival, είναι ακριβώς ιδανικό γι αυτό!

See you In the Thick of the Fray, and in the Depths of the Darkest Night!!!

435