MAD JOHN THE WISE

Οι Αθηναίοι Mad  John the Wise έχουν καταφέρει να παντρέψουν πολλά είδη και να βγει ως τελικό αποτέλεσμα ένα αριστούργημα. Το Σάββατο 5 Μαΐου συμμετέχουν  στο Φεστιβάλ Made In Hell και είναι έτοιμοι να τους γνωρίσουμε καλύτερα. Ο Ραφαήλ Παγώνης ήρθε σε επικοινωνία με τον Δημοσθένη Ιωάννου (Φωνή –Κιθάρα ) ώστε να μας πει κάποια χρήσιμα πράγματα για την μπάντα. 

Καλώς όρισες στο Rockway! Τι κάνετε αυτό το διάστημα;
Ευχαριστώ, χαρά μου. Αυτό το διάστημα προετοιμαζόμαστε για τις διάφορες συναυλίες που έχουμε προγραμματίσει στην Ελλάδα και προσπαθούμε να βγάλουμε άκρη με τις setlists! Όλα μια χαρά δηλαδή, καλύτερα από ποτέ, αν εξαιρέσεις το γεγονός ότι έκλεισε ο λαιμός μου. Τσακωνόμαστε επίσης για το ποιο είναι το καλύτερο τραγούδι στον καινούριο Sleep…

Πρόσφατα κυκλοφορήσατε το ντεμπούτο σας δίσκο με τίτλο “Voyager”. Πες μας λίγα λόγια για τον δίσκο σας όπως επίσης εάν αναφέρεται σε κάποιον ταξιδιώτη συγκεκριμένα. Πιστεύεις  ότι ο τρελός Γιάννης ο φιλόσοφος μπορεί να είναι και ταξιδιώτης;
Ο τρελο-Γιάννης αν είναι φιλόσοφος όπως λες δεν το ξέρω… Ξέρω όμως πως για τον καθένα από εμάς ο ψίθυρος της συνείδησης παίρνει ξεχωριστές διαστάσεις και στο μυαλό μου αν ήταν άνθρωπος σίγουρα θα έμοιαζε στον Mad John the Wise όπως αυτός απεικονίζεται στο εξώφυλλο του ομώνυμου EP μας. Τώρα ο “Voyager” είναι είναι ένας δίσκος που αναφέρεται στην αλληλουχία συναισθημάτων ενός μοναχικού ταξιδιώτη. Επομένως ο πρωταγωνιστής του είναι ο εκάστοτε ακροατής. Όλοι όσοι έχουν ταξιδέψει μόνοι προς έναν άγνωστο προορισμό έχουν σε κάποιο βαθμό αισθανθεί την ένταση της περιπέτειας και την ανασφάλεια του αγνώστου. Αυτή την αλληλουχία συναισθημάτων συμβολίζει το κάθε κομμάτι του δίσκου μας, ξεκινώντας διστακτικά, συνεχίζοντας με ενθουσιασμό και βαραίνοντας στην πορεία, όπως συνήθως εξελίσσεται ένα επικό ταξίδι.

Ποιος είχε την ιδέα για το όνομα της μπάντας το βρίσκω λίγο ψαγμένο καθώς και εάν κρύβει κάτι πίσω από αυτόν τον τίτλο;
Ευχαριστούμε για το χαρακτηρισμό. Και ‘μεις θεωρούμε πως ο τίτλος αυτός είναι πρωτότυπος και μας αρέσει. Ήταν αρχικά ιδέα του Δημήτρη (κιθάρα) ο οποίος είχε γράψει μία ιστορία πριν από χρόνια για τον “τρελό του χωριού” που είχε ονομάσει Mad John the Wise. Μάλιστα όταν σπουδάζαμε μαζί στο Φυσικό Αθήνας όπου και γνωριστήκαμε, την είχα διαβάσει και μου άρεσε. Βλέπεις εγώ είμαι Αθηναίος και πάντα οι ιστορίες από την επαρχία μου αρέσουν. Είναι φολκ! Mας παρότρυνε, λοιπόν, να ονομάσουμε έτσι τη μπάντα ως ένα άλλοθι για το στιλ μας, που ισορροπεί συχνά ανάμεσα σε αντιφατικά μουσικά είδη.

Έχετε συνενώσει πολλά είδη μουσικής μέσα στον δίσκο περίτεχνα. Αυτή η ιδέα υπήρχε εξ αρχής όταν γράφατε τον δίσκο;
Σε ευχαριστώ πολύ γι’ αυτό. Το προσπαθούμε σκληρά και θέλουμε να μας χαρακτηρίζει ως Mad John the Wise. Θέλουμε να έχουμε ξεχωριστό στιλ και τη δική μας φωνή μέσα στο stoner πέλαγος που μας περιβάλλει. Αυτό δεν προκύπτει τελείως συνειδητά, αλλά είναι το φυσικό αποτέλεσμα 4 ανθρώπων με διαφορετικό μουσικό background. Μη νομίζεις πάντως πως το μουσικό “πάντρεμα” των 4 μας συμβαίνει ειρηνικά πάντα… Ξέρω πως σίγουρα το τελικό αποτέλεσμα είναι τέτοιο ώστε να γουστάρουμε όλοι και λιγάκι να μας ξαφνιάζει.

Βλέποντας το εξώφυλλο του “Voyager”, αυτό το διαμάντι ποιος το επιμελήθηκε και τι συμβολίζει;
Υπεύθυνος είναι ο Dominic Sohor ένας Άγγλος καλλιτέχνης, φασαίος, ο οποίος όχι μόνο επιμελήθηκε το artwork του digipack αλλά σκέφτηκε και όλες τις φιγούρες που ζωγράφισε. Ουσιαστικά πήρε το concept που σου περιέγραψα και του έδωσε τις διαστάσεις της ζωής ενός ανθρώπου. Απεικονίζει το “Voyager” σε διάφορες ηλικίες αλλά για να το καταλάβεις θα πρέπει να δεις το double gatefold. Αυτό ήταν δική μας ιδέα. Θέλαμε ένα old school εξώφυλλο που θα πρέπει να το ξεδιπλώσεις για να το δεις σε όλο του το μεγαλείο. Πάντως το γεγονός ότι ο “Voyager” κοιτάζει τον τάφο του στο εξώφυλλό μας είναι, νομίζω, heavy as fuck.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;
Προτού μπούμε στο studio για το διάδοχο του “Voyager” θέλουμε να τον διαδόσουμε όπου είναι δυνατόν. Επομένως θα προσπαθήσουμε να παίξουμε σε όλη την Ελλάδα και ενδεχομένως το 2019 να βγούμε και εκτός. Οι συναυλίες είναι αυτή τη στιγμή η προτεραιότητά μας γιατί, απ’ ό,τι μας λένε, είμαστε “live” συγκρότημα.

Με ποιες μπάντες θα ήθελες να μοιραστείς την σκηνή μελλοντικά;
Προσωπικά θα ήθελα να μοιραστώ τη σκηνή με τους Kvelertak, τους Converge και τους High on Fire που λατρεύω, όμως και από ελληνικές μπάντες θα γούσταρα πολύ να παίξω με τους Vodka Juniors μιας και πλέον ανήκουμε στην Cannonball Music. Μου αρέσουν πολύ και οι Έλληνες The Overjoyed που παίζουν punk rock και τα lives τους είναι πολύ δυνατά.

Γιατί είναι κατά την γνώμη σου την σημερινή εποχή να δύσκολο να βρεις εταιρεία και συχνά μπάντες κυκλοφορούν τους δίσκους τους μόνες τους;
Γιατί η δισκογραφία έχει πεθάνει. Αυτό είναι καλό για τους ακροατές και κακό για τους μουσικούς. Θέλει τεράστιες αντοχές και αρκετό μεράκι για να στηθεί μια μπάντα πλέον καθώς ο κάθε μουσικός πρέπει να έχει κι άλλες ικανότητες πέραν των μουσικών που κάποτε, αν και χρήσιμες, δεν ήταν αναγκαίες. Δε λέω πως αυτό είναι κακό, όμως σίγουρα όλοι οι μουσικοί θα ήθελαν ένα ολοκληρωμένο κύκλωμα από πίσω τους να αναλαμβάνει το business κομμάτι ώστε αυτοί να εστιάζουν στη μουσική. Πάντως στο τέλος της ημέρας η επιτυχία ευτυχώς μετριέται από την ποιότητα των δίσκων και τη διαχρονικότητά τους. Ακόμα…

Μιας και είστε ένα φρέσκο σχήμα, πώς σου φαίνεται η εγχώρια σκηνή εκ των έσω; Θεωρείς πως υπάρχουν ευκαιρίες για τα νέα σχήματα ώστε να ακουστούν;
Βεβαίως και υπάρχουν. Όσο ο κόσμος πηγαίνει σε συναυλίες και η τεχνολογία αδυνατεί να αποδώσει με τεχνικά μέσα την ατμόσφαιρά  τους, είμαι αισιόδοξος. Η ελληνική σκηνή επίσης έχει αρκετά να πει. Σίγουρα οι 9 στις 10 μπάντες μοιάζουν μεταξύ τους και παρουσιάζεται μια σχετική έλλειψη πρωτοτυπίας στη χώρα του Iommi, αλλά αυτό συμβαίνει παντού στον κόσμο. Έχουμε παίξει με μπάντες που ήταν ψωνισμένοι και ξενέρωτοι αλλά και με cool άτομα που στην πορεία έγιναν φίλοι μας όπως οι The Mound τους οποίους να τσεκάρετε οπωσδήποτε στις 11 Μαΐου by the way.

Ποια είναι τα χόμπι σου στον ελεύθερο σου χρόνο;
Ποιον ελεύθερο χρόνο? No rest for the wicked! Καθηγητής το πρωί Mad John το βράδυ. Όλοι στη μπάντα δουλεύουμε σκληρά σε πρωινές δουλειές.

Σε λίγες μέρες, στις 5 Μαΐου εμφανίζεστε στο διήμερο “Made In Hell” festival στο An Club. Τι να περιμένει το κοινό από εσάς;
Να περιμένει ένα setlist roller coaster όπως αρμόζει στον ήχο μας και αρκετή δόση ιδρωμένου rock ‘n’ roll! Θα προσπαθήσουμε να τους κουνήσουμε όλους με ίσες δόσεις χορού και headbanging!

Ευχαριστώ για την συνέντευξη! Τα τελευταία λόγια δικά σου.
Σε αυτή τη φάση θα ήθελα να ευχαριστήσω τον David Prudent για την πρόσκλησή του στο Made In Hell festival που γίνεται για τα 15 χρόνια του studio του, όπου γράψαμε το “Voyager”. Είναι τιμή μας να παίξουμε και να του ευχηθούμε να τα εκατοστήσει. Τα υπόλοιπα από κοντά! Cheers!

251