SPEEDBLOW

Σείεται η Γη με κάθε τους βήμα. Όλοι ξέρουν πως έρχονται και έτσι κρύβονται για να γλιτώσουν τις ζωές τους. Ήταν τότε που οι γίγαντες περιπλανόντουσαν στη Γη. Οι Speedblow σαν άλλοι γίγαντες, κάνουν μια στάση όμως στο Αn Club την 23η Μαρτίου για να παρουσιάσουν το νέο τους album “When Giants Walked the Earth”, παρεα με τους Dreamlongdead (ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ).

-Καλησπέρα, Γιάννη! Οι Speedblow είναι κοντά στη 10ετή τους επέτειο. Μετανιώσατε ποτέ για την επιλογή του ονόματος;
Καλησπέρα Δημήτρη! Ναι, του χρόνου το Μάρτιο κλείνουμε 10 χρόνια ζωής. Όχι δε το μετανιώσαμε ποτέ το όνομα. Θα έπρεπε λες; Χαχαχα! 

-Το τρίτο σας album είναι κοντά μας και ο τίτλος αυτού “When Giants Walked The Earth”. Είναι εμπνευσμένος από την μυθολογία ή κάτι άλλο λιγότερο προφανές;
Η ιδέα έσκασε σε εμένα όταν είδα για δεύτερη φορά  το “The Cabin In The Woods”, του Drew Goddard και Joss Whedon. Το τέλος μου αρέσει πάρα πολύ και πάνω εκεί έχτισα ένα πλάνο μπολιασμένο με μυθολογία και άλλα περίεργα. Το «σέρβιρα» και στους υπόλοιπους, τους άρεσε και ιδού. 

-Το εξώφυλλο θυμίζει Game of Thrones. Ποιοι είναι οι κύριοι που απεικονίζονται σε αυτό και ποια η σχέση τους με την κεντρική ιστορία, αν υπάρχει τέτοια βέβαια;
Game of Thrones ε; Μου αρέσει αυτό, μιας και το GoT είναι από τις αγαπημένες μου σειρές. Οι κύριοι είναι κάποιοι αρχαίοι γίγαντες που περιπλανούνταν στη γη. Το album δε λειτουργεί σαν concept αλλά σαν μια συλλογή ιστοριών βασισμένων στο φανταστικό, το μεσαίωνα και τη σκανδιναβική μυθολογία. Αυτοί οι κύριοι λοιπόν στο εξώφυλλο έχουν ζήσει και έχουν δει όλα αυτά τα πράγματα ανά τους αιώνες. 

-Όλες σας οι δουλειές διέπονται από μια επικότητα, ορατή και στα εξώφυλλα των δίσκων, όμως μουσικά δεν είναι αυτό που θα φανταζόταν κάποιος. Θυμάσαι όταν παίξατε το πρώτο σας riff; Ήταν αυτό που ακούμε σήμερα;
Η επικότητα είναι κάτι που μας αρέσει αρκετά. Κυρίως οπτικά και στιχουργικά. Βέβαια και στη μουσική μας θα βρεις σημεία που θα βγάζουν κάτι epic, όχι όμως με την κλασσική έννοια του όρου.  Όταν παίξαμε το πρώτο riff σίγουρα δεν ήταν αυτό που ακούμε σήμερα. Ήταν άλλο το σκεπτικό τότε. Με το πέρασμα του χρόνου όμως υπήρξε μια φυσική εξέλιξη στο εκάστοτε riff καθώς άλλαξαν ή εμπλουτίστηκαν τα ακούσματα μας και ο τρόπος που γράφουμε ή συνθέτουμε μουσική. 

-Εκτός από κιθαρίστας είσαι και ο παραγωγός της μπάντας. Σκέφτεσαι την τελική μορφή του κάθε κομματιού όταν τα προβάρετε;
Ναι, πολλές φορές το κάνω. Ίσως και άθελα μου. Εκεί που παίζουμε ακούω κάτι στο κεφάλι μου ή «βλέπω» τον τρόπο με τον οποίο θα ήθελα να ακουστεί κάτι. «Άκου να δεις» ένα πράμα! Τα περισσότερα κομμάτια παίρνουν την τελική τους μορφή στην πρόβα, αλλά πάντα υπάρχουν και μερικά που την παίρνουν στις ηχογραφήσεις και το mixing. 

-Βοηθάει τον καλλιτέχνη να έχει τον απόλυτο έλεγχο του έργου του; Θα εμπιστευόσουν κάποιον άλλο να κάνει τη δουλειά;
Κοίταξε, άλλες φορές βοηθάει άλλες όχι. Δεν έχεις κάποιον πάνω από το κεφάλι σου και δεν εξαρτάσαι από κανέναν. Έτσι ενδέχεται να δοκιμάσεις περισσότερα πράματα χωρίς πίεση και να καταλήξεις στο αποτέλεσμα που θέλεις πολύ πιο γρήγορα, ειδικά όταν ξέρεις τι θέλεις. Επίσης γλιτώνεις και κάποια χρήματα τα οποία αργότερα μπορείς να διαθέσεις σε κάτι άλλο που χρειάζεται η μπάντα. Από την άλλη βέβαια μπορεί να καείς και να τα κάνεις μαντάρα ή να δημιουργηθούν εντάσεις. Φυσικά και θα εμπιστευόμουν κάποιον του οποίου είχα ακούσει τη δουλειά και που ήταν επαγγελματίας και συνεννοήσιμος άνθρωπος. Απλώς η παραγωγή είναι κάτι που μου αρέσει πάρα πολύ και εφόσον αντέχω ακόμα «τρατάρω» τον εαυτό μου.  

-Δεμένος πισθάγκωνα και μετά από βασανιστήριο, πως θα περιέγραφες τη μουσική των Speedblow;
Heavy Metal. Το ξέρω ότι πολλοί θα διαφωνήσουν και θα γκρινιάξουν και θα μας προσάψουν διάφορες ταμπέλες αλλά ειλικρινά αυτό μου βγάζει. Είναι η δικιά μας ερμηνεία για το heavy metal. Αιρετικοί κι έτσι. Θα δεχτώ και το σκέτο metal σαν περιγραφή. Για τον απλούστατο λόγο ότι χρησιμοποιούμε στοιχεία από πολλά και διάφορα παρακλάδια του ιδιώματος.  

-Στις 23 Μαρτίου θα ανέβετε στη σκηνή του Αν. Τι θα γίνει εκείνο το βράδυ; Να φορέσουμε τις πανοπλίες μας;
Να φορέσετε τις πανοπλίες σας και την καλή σας διάθεση. Έχουμε πάρα πολύ όρεξη για αυτό το live μιας και για διάφορους λόγους πέρα των δυνατοτήτων μας έχουμε να παίξουμε πολύ καιρό. Συν τοις άλλοις χαιρόμαστε ιδιαίτερα που θα γιορτάσουμε τον καινούργιο μας δίσκο παρέα και με τους φίλους DreamLongDead στους οποίους η μουσική μας αρέσει πάρα πολύ. Με απλά λόγια, αυτό που θα γίνει εκείνο το βράδυ είναι ένα καλό πατροπαράδοτο metal show. 

-Για κλείσιμο θα ήθελα να διαλέξεις κάποιους στίχους σας που ταιριάζουν στο βράδυ εκείνο.
“AS THE BLOOD RUSHES BACK INTO HIS HEART
HE DRAWS A BREATH TO GAIN HIS STRENGTH
HE PUSHES DOWN HE’S OFF THE GROUND
AND NOW HE STANDS HE FEELS ALIVE”
Γιατί σε όλα μας τα live νιώθουμε πιο ζωντανοί από ποτέ. 

247

Avatar photo
About Δημήτρης Μαρσέλος 2114 Articles
Δέσμιος της μουσικής, είλωτας των συναυλιών, εθισμένος στα σκληρά...riffs, διπολικός μεταξύ metal και hardcore punk, έχει κάνει χρόνια τώρα πολιτιστικό crossover και δεν αρνείται κανένα ιδίωμα της rock που του τη σηκώνει...την τρίχα.