KEMEROV

Οι Σέρρες κατά καιρούς με πωρώνουν! Μετά τους πολυαγαπημένους μου Tuber, μου προσφέρουν ακόμη ένα συγκρότημα που με καλύπτει ηχητικά και μου ξυπνάει άγρια συναισθήματα. Οι Kemerov είναι ένα death ‘n’ roll σχήμα που σαρώνει ό, τι βρει στο πέρασμα του με το νέο του album, “FMKD” (review), το οποίο θα παρουσιάσουν στο An Club στις 27 Ιανουαρίου, παρέα με τους Korsikov, Mock The Mankind και Tugdam (ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ). To Rockway.gr και ο Δημήτρης Μαρσέλος με κίνδυνο να παγιδευτούν στις σιβηρικές στέππες συζητούν με τον τραγουδιστή τους, Μάνθο για τη μουσική, τη σοβιετία και άλλα πολλά.

-Καλησπέρα και ευχαριστώ για το χρόνο σου. Ποιος είναι τέλος πάντων αυτός ο Kemerov; Τι σχέση μπορεί να έχει με τις Σέρρες το death metal;
Να ξεκαθαρίσουμε ότι αυτά τα τρία στοιχεία δεν σχετίζονται το ένα με το άλλο σε κανέναν συνδυασμό. “Kemerov” είναι το όνομα μιας ρωσικής πόλης στο σιβηρικό διαμέρισμα η οποία περιστοιχίζεται από διάφορους θρύλους που έχουν να κάνουν με γίγαντες, τεράστιους λίθους και πώς βρέθηκαν ο ένας πάνω στον άλλο (οι λίθοι). Κανένα άλλο νόημα πέρα από αυτό. Πέρα δηλαδή από την έμφυτη (και λίγο ανεξήγητη) σοβιετολαγνεία μας, υιοθετήσαμε αυτό το όνομα για το εύηχο του θέματος. Από κει και πέρα, το death metal είναι μια μουσική με την οποία μεγαλώσαμε στα ‘90s επί της έκρηξης της και μας αρέσει πολύ η νοοτροπία της γενικότερα. Οι Σέρρες είναι ο τόπος στον οποίο αυτή η ζωή μας έριξε με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Ελπίζω να ήμουν κατατοπιστικός, προσπάθησα ειλικρινά.

-Ντεμπουτάρατε με πολύ όμορφο τρόπο, αλλά πόσο μακρύς και οδυνηρός ήταν ο δρόμος προς την ολοκλήρωση; 
Η αλήθεια είναι ότι όντως ήταν μακρύς, εφόσον οι Kemerov υπάρχουν ως σχήμα από το 2013, δύο ολόκληρα χρόνια πριν την κυκλοφορία του ομώνυμου ΕΡ δηλαδή. Ο αρχικός πυρήνας ήμασταν δύο άτομα (φωνή, κιθάρα) που, έχοντας αποτυπωμένες τις πρώτες μουσικές ιδέες, προσπαθούσαμε να συμπληρώσουμε τη μπάντα από πλευράς μελών. Αυτό τελικά επιτεύχθηκε το 2015, όταν και προσχώρησαν ο Τάσος (τύμπανα) και ο Σπύρος (μπάσο). Τα υπόλοιπα είναι ιστορία.

-«FMKD». Τι σημαίνουν τα αρχικά στον τίτλο του πρώτου σας δίσκου; Τι πραγματεύονται οι στίχοι σας;
Τα αρχικά “FMKD” αντιστοιχούν στις λέξεις “Feed Mate Kill Die”. Είναι μια σύντομη περιγραφή της τυπικής πορείας της ζωής του ανθρώπινου είδους, σύμφωνα με την ιστορία έως τώρα, και, ευτυχώς ή δυστυχώς, είναι το πιο φιλοσοφικό το οποίο μπορούμε να κάνουμε. Γενικότερα, οι στίχοι στους Kemerov ασχολούνται με την επίδραση των καθημερινών κοινωνικοπολιτικών συνθηκών στην ανθρώπινη ιδιοσυγκρασία, προτιμώντας συνήθως να βλέπουν τα πράγματα από ένα προσωπικό συναισθηματικό επίπεδο. Προσθέτουμε μια δόση σαρκασμού και μια πρέζα μηδενισμού, και ό,τι βγει.

-Στο εξώφυλλο «ποζάρει» μια καφέ αρκούδα, ενώ και στο single του «Some stupid slugs» βλέπουμε μια πολική. Ποια η σημειολογία της εμφάνισης της;
Διόρθωση: στο άλμπουμ η αρκούδα είναι πράσινη, αλλά δε θα τα χαλάσουμε εκεί (σ.σ. ζητείται οφθαλμίατρος)! Η αρκούδα δεν θα έλεγα ότι κουβαλάει κάποια περαιτέρω σημειολογία, εκτός από τη «σοβιετολαγνεία» που αναφέρθηκε πάλι πιο πάνω και η οποία ως ένα σημείο μας οδηγεί σε αισθητικό επίπεδο. Από κει και πέρα, οι τελικές μορφές των εξώφυλλων είναι αποτελέσματα των φίλων καλλιτεχνών οι οποίοι τα φιλοτέχνησαν, βάσει του vibe που είχε λάβει ο καθένας προσωπικά από τη μπάντα γενικά.



-Ποιον ή τι θα κατασπάραζε η αρκούδα αν έβγαινε από το εξώφυλλο;
Λυπάμαι που μάλλον θα σε απογοητεύσω γιατί ίσως περίμενες κάτι πιο συμβολικό ή βαρυσήμαντο, αλλά δε θα είχα στο μυαλό μου κάποιον υποψήφιο για «κατασπάραγμα». Ο κόσμος παραείναι ένα σκατένιο και σύνθετο μέρος ο οποίος δε βάλλεται μόνο από κάτι συγκεκριμένο και μόνο ριζικές επανεκκινήσεις θα μπορούσαν να κάνουν δυνητικά κάποια διαφορά. Ίσως να κατασπαράξει τα επιπλέον κιλά που πήραμε κατά την πρόσφατη εορταστική περίοδο, αυτό σίγουρα θα ήταν πολύ βολικό.

-Κάνατε καμπάνια για τη βοήθεια χρηματοδότησης κοπής βινυλίου θυμάμαι. Πως πήγε αυτό; Ανταποκρίθηκε ο κόσμος;
Η καμπάνια πήγε πάρα πολύ καλά, κρίνοντας κιόλας από το αποτέλεσμα, μια και εδώ και κάμποσες εβδομάδες έχουμε πια το βινύλιο μας στα χέρια μας και είμαστε απερίγραπτα χαρούμενοι γι’ αυτό. Πολύς κόσμος ανταποκρίθηκε έμπρακτα και η συμβολή του ήταν καθοριστική στο να καταφέρουμε να εκπληρώσουμε αυτή την κυκλοφορία, η οποία ήταν απωθημένο μας γιατί πιστεύουμε ότι το album μας το άξιζε αυτό. Για ακόμη μια φορά, και από αυτό το βήμα, θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους τους φίλους και οπαδούς για την ανεκτίμητη υποστήριξή τους!

-Επειδή δεν καλύπτομαι με κοινότυπους όρους, θα ήθελα να περιγράψεις τη μουσική σας με περεστροϊκή φρασεολογία.
Η μουσική μας είναι ένας βερμπαλιστικός τρόπος καταγγελίας της κατακρεούργησης της ανθρώπινης προσωπικότητας, επιβαλλόμενη από τις μεθοδεύσεις της ιμπεριαλιστικής και αντιλαϊκής πολιτικής, η οποία επικρατεί στον σύγχρονο αμείλικτο καπιταλιστικό και γεμάτο από οπορτουνιστές κόσμο, κάτω από το εφεύρημα της «άνετης ζωής» και της αναπτυξιακού παραμυθιού που προσφέρει συγχωροχάρτι σε όλους τους μεγαλοεκμεταλλευτές της πλουτοκρατίας.

-Αν διάλεγες μια μπάντα να παίξει τη μέρα του γάμου σου και σε ποιανού γάμο θα έπαιζες με τους Kemerov;
Αυτή είναι πολύ δυνατή υποψηφιότητα για την πιο παράξενη ερώτηση που έχουμε δεχτεί. Δεν ξέρω κατά πόσο η μουσική των Kemerov θα μπορούσε να είναι «μουσική γάμου», σίγουρα κάποιοι θα περνούσαν πολύ καλά αλλά δε νομίζω να ταίριαζε και πολύ με το εορταστικό κλίμα. Σε αυτό το πλαίσιο, δε νομίζω να τολμούσα ποτέ να μας αυτοπροτείνω! Όσον αφορά στον δικό μου γάμο, είναι πραγματικά κάτι που δεν το έχω σκεφτεί ποτέ. Ίσως γιατί δεν πιστεύω στα γαμήλια πάρτι. Ναι μπορώ μερικές φορές να είμαι μεγάλος buzzkiller.

-Ετοιμάζεστε να επισκεφτείτε την Αθήνα και το An club για να παίξετε με τους Korsikov και Mock the Mankind. Γιατί να έρθουμε αντί να μείνουμε σπίτι;
Ανυπομονούμε απίστευτα να έρθουμε επιτέλους για πρώτη φορά στην Αθήνα! Είναι πραγματικά τιμητικό να μας πλαισιώνουν τόσο τρομερές και αγαπημένες φιλικές μπάντες σαν τους Korsikov και τους Mock the Mankind. Βέβαια, θα πρότεινα καλύτερα να μείνετε σπίτι χειμωνιάτικα, ποιος να τρέχει τώρα σε ιδρωμένες και γεμάτες ενέργεια heavy rock ‘n’ roll συναυλίες λουσμένες στη μπύρα και στο αλκοόλ γενικότερα, και μάλιστα περιλαμβάνοντας την πρώτη ζωντανή εμφάνιση ενός φρέσκου αθηναϊκού σχήματος.

-Για επίλογο θα ήθελα λίγους στίχους σας για να πάει καλά η νέα χρονιά.

“That rusty muscle inside your fucking head/ Needs a jumpstart before it all goes to hell.” Ας ευχηθούμε να αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε αυτόν τον μυ περισσότερο και σωστότερα από δω και πέρα, μόνο έτσι ίσως υπάρξει ελπίδα.

298

Avatar photo
About Δημήτρης Μαρσέλος 2112 Articles
Δέσμιος της μουσικής, είλωτας των συναυλιών, εθισμένος στα σκληρά...riffs, διπολικός μεταξύ metal και hardcore punk, έχει κάνει χρόνια τώρα πολιτιστικό crossover και δεν αρνείται κανένα ιδίωμα της rock που του τη σηκώνει...την τρίχα.