VULTURE INDUSTRIES

Mυρίζοντας τα φρέσκα κουφάρια σε μια έρημο που το νερό είναι μόνο στη φαντασία σου, τα όρνια κατασπαράζουν τα σωθικά τους με συνοπτικές διαδικασίες. Υπάρχουν όμως, και εκείνα τα όρνια που προσφέρουν μαγικές μουσικές στιγμές, σαν τους Νορβηγούς Vulture Industries. Έχοντας κάτασπαράξει την ψυχή μου με το νέο τους album, “Stranger Times” (review), έρχονται να αποτελειώσουν και εσάς από κοντά το Σάββατο 18 Νοεμβρίου στο Temple (ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ)! Επί τη ευκαιρία ο Δημήτρης Μαρσέλος γητεύει το άγριο πτηνό στα φωνητικά, τον Bjørnar E. Nilsen, ο οποίος απαντάει στις ερωτήσεις τους, για χάρη του rockway.gr.

-Καλησπέρα, Bjørnar  από το rockway.gr. Σίγουρα απαντάς συνεχώς αυτήν την ερώτηση, θα ήθελα όμως να μάθω την ιστορία ενός τόσο ενδιαφέροντος ονόματος. Θα μας την πεις;
Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, απλά παίζαμε με λέξεις, ώσπου βρέθηκαν εκείνες που νιώσαμε πως ζωγραφίζουν μια ενδιαφέρουσα εικόνα που ταιριάζει στη μουσική μας. Όσο η μπάντα μεγάλωσε και βρήκε τη φόρμα της, κούμπωσε καλά και το όνομα. Αν και έχουμε απομακρυνθεί μουσικά αρκετά από τα demos, θεωρώ πως ακόμα μας ταιριάζει. Μπορεί να έχουμε γίνει πιο σοφιστικέ και λιγότερο σκληροί στα τελευταία albums, αλλά υπάρχει ακόμα αυτή η σκοτεινή απαίσια χαμηλή συχνότητα των όρνιων που κρύβονται στις σκιές.

-To θεατρικό σας μουσικό στυλ δημιουργεί ένα ανεπανάληπτο σκηνικό στο μυαλό του ακροατή. Ποιες είναι οι επιρροές σας; Θα μάντευα πως οι Arcturus είναι μέσα σε αυτές…
Οι επιρροές είναι πάρα πολλές και δεν περιορίζονται σε καμιά περίπτωση στη μουσική. Ταινίες, λογοτεχνία, θέατρο και άλλες μορφές τέχνης μπορεί να είναι εξίσου εμπνευσμένες. Προσωπικά, μια μακρυά βόλτα μπορεί να είναι ένα μεγάλος καταλύτης για δημιουργικές διαδικασίες. Τέλος πάντων…ας περάσουμε στις μουσικές επιρροές. Για μένα οι σημαντικότερες είναι οι Σλοβενοιταλοί Devil Doll και ο Tom Waits. Αλλά και καλλιτέχνες σαν τους Camel, Nick Cave, Mastodon, Ulver, Arcturus, Susanne Sundfør, Anekdoten, Morte Macabre, Alice Cooper, Emperor, Cult of Luna, Neurosis και 16 Horsepower. Όλοι αυτού είναι άξιοι αναφοράς! 

-Για ένα ακόμη album, μας προσφέρετε υψηλής ποιότητας μουσική, ενδιαφέρουσα από όλες τις απόψεις. Ο τίτλος του είναι “Stranger Times”. Θα μας οδηγήσεις μέσα στην ιστορία που διηγείται; 
Το album επιχειρεί να κρατήσει έναν καθρέφτη στην σύγχρονη εποχή, αλλά κοιτώντας τον από περίεργες γωνίες και ενισχύοντας τη θέα με δυνατότερα χρώματα και πιο κοφτερές άκρες. Ο τίτλος έχει ομοιότητα με τον τίτλο κάποιας εφημερίδας, που κοιτάει το ποιοί είμαστε και που πηγαίνουμε. Ζούμε σε μια ταραγμένη εποχή με ταραγμένες υδρόγειες εναλλαγές και στο κλίμα και στην πολιτική. Το που πηγαίνει το πράγμα είναι καλυμμένο με ομίχλη, και σε έναν κόσμο που ακόμη και η έννοια αλήθεια είναι υπό επίθεση, είναι δύσκολο να βγάλεις άκρη.

-Το εξώφυλλο είναι επίσης κάτι που σε κάνει να σκέφτεσαι. Πως συνδέετε με την ιστορία;
Είναι μια μεταφορική εικόνα του περιεχομένου του album με το ρινόκερο να είναι ο κόσμος όπως τον γνωρίζουμε.

-Θα σκεφτόσασταν ποτές να περιοδεύσετε σε θέατρα με τη βοήθεια ηθοποιών;
Έχουμε ήδη συνεργαστεί με ένα θίασο performers, τους Happy Gorilla Dance Company, όταν είχαμε βγάλει το τρίτο μας album “The Tower”. Αυτό κατέληξε σε δυο διαφορετικές εκδηλώσεις. Μια συναυλία με διευρυμένη παραγωγή και 3 ηθοποιούς στη σκηνή. Έλαβε χώρα σε festivals στη Σλοβενία, Νορβηγία, Ρουμανία, Ολλανδία και Τσεχία. Επιπλέον, κάναμε μια εμφάνιση παρόμοια με το λεγόμενο performance theater. Φιλοξενήθηκε σε ένα performing arts festival εδώ στο Bergen. Αυτά είχαν ως συνέπεια να συνεργαστώ μαζί τους σε επιπλέον δυο projects, γράφοντας τη μουσική για τα έργα τους. Επίσης, κάναμε μερικές special συναυλίες με τον συνεργάτη μας και καλλιτέχνη, Costin Chioreanu πριν δυο χρόνια. Εκεί έκανε διάφορα επί σκηνής, όπως το να εμφανίζεται σε διαφορετικούς ρόλους. Περάσαμε πολύ καλά κάνοντας το και σίγουρα θα κάνουμε κάτι παρόμοιο στο μέλλον. Αλλά δεν θα περίμενα να δω κάποιο πλήρες Vulture Industries musical σύντομα, αν ήμουν στη θέση σου!

-Ανυπομονούμε να σας δούμε στην Αθήνα. Τι περιμένετε να βρείτε στη χώρα μας; Πως θα περιγράφατε τα shows σας;
Δεν έχουμε επισκεφτεί ξανά την Αθήνα και περιμένουμε πως και πως να έρθει η μέρα, διότι πιστεύουμε πως θα είναι πραγματικά μοναδική. Θα είναι έξτρα απολαυστικό αφού θα έχουμε και έναν ντόπιο ακορντιονίστα που θα ανέβει μαζί μας στη σκήνή, πράγμα που δεν έχουμε ξανακάνει. Ο κόσμος θα έπρεπε να περιμένει ένα πολύπλευρο ταξίδι. Σκοτεινό και γοητευτικό, αλλά έντονο και διασκεδαστικό. 

-Πόσο διαφορετικά ακούγεται η μουσική σας ζωντανά σε σχέση με μια συναυλία;
Το ωραίο με τα live είναι πως όλα είναι διαφορετικά μεταξύ τους, οπότε δεν πας ποτέ στον ίδιο ποταμό δεύτερη φορά. Αυτό που είναι σημαντικό με τις ζωντανές μας εμφανίσεις είναι πως προσπαθούμε να τα συμπεριλάβουμε όλα τα στα στοιχεία σε μία μόνο οντότητα. Τη μουσική, το συγκρότημα, το κοινό και η αισθητική θα γίνουν ένα. Όχι μόνο μέρη που παίζουν παρέα. Οπότε εκεί παίρνεις ολοκληρωμένο πακέτο.

-Ως επίλογο, ταπεινά ζητώ λίγους από τους στίχους σου, σαν πρόσκληση στο αθηναϊκό σας show, ευχαριστώντας σε για το χρόνο σου…
“In every mind a barrier built from words,
the very substance to destroy the world
or build a future in sand
The distance short, but the way all too far
Looking over it might change who you are”

278

Avatar photo
About Δημήτρης Μαρσέλος 2114 Articles
Δέσμιος της μουσικής, είλωτας των συναυλιών, εθισμένος στα σκληρά...riffs, διπολικός μεταξύ metal και hardcore punk, έχει κάνει χρόνια τώρα πολιτιστικό crossover και δεν αρνείται κανένα ιδίωμα της rock που του τη σηκώνει...την τρίχα.