RITA MOSSS

H Rita Mosss είναι μία πρώην εκδιδόμενη κοπέλα η οποία αποφάσισε να εκμεταλλευτεί την κλίση της στις τέχνες και τα γράμματα για να αναρριχηθεί από το βούρκο του εκδιδόμενου έρωτα. Ένας εκ των υποτακτικών της ghouls – και πρώην πελατών της- αποφάσισε να μιλήσει για λογαριασμό της – με ή χωρίς τη συγκατάθεση της- εν όψει της περιοδείας τους Balkana Na Na Na Na Tour ’17. Η Rita είναι μία γυναίκα με πάθος. Εσείς;

-Ποιο είναι το όνομα σου και ποια η θέση σου στην μπάντα;
Γεια σας και καλησπέρα σας, με λένε Δημήτρη, παίζω τύμπανα, τερματοφύσκουλας πρώτος, σέντερ φορ για κεφαλιές μόνο και φοβερό αριστερό αμυντικό εξτρέμ, πάουερ φόργουορντ και στην ανάγκη και σέντερ, πρώην τζεντάι, τώρα απλός force user, τους βαρέθηκα τους γελοίους.

-Θα εμφανιστεί ποτέ ενώπιον του κοινού της η Rita ή θα την έχετε για πάντα κρυμμένη από τους θαυμαστές της; Δώστε ένα σύντομο ιστορικό της γνωριμίας σας με την Rita.
Ναι, θα γίνει αυτό κάποτε. Μπορεί να δείχνει ότι δεν την ενδιαφέρει, αλλά το ψήνει γενικά, θα δείτε θα βγάλουμε και βίντεο από αυτό. Ούτε εμείς ξέρουμε, μας το κρατάει έκπληξη, αλλά θα γίνει σίγουρα πριν πεθάνει κάποια στιγμή. Όπως όλοι οι designers βγαίνουν στο τέλος, κάπως με παρόμοιο τρόπο υποθέτω. Είναι μια συνεργασία πολλών ετών, γνωριζόμαστε από το 96′-97′. Ο καθένας μας την γνώρισε σε διαφορετικές στιγμές, δεν γνωριζόμασταν ακόμα με τον Κώστα (μπάσο, φωνή), άλλα και σε τελείως διαφορετικά μέρη, όπως στο σινεμά εγώ, και ο Κώστας τελείως τυχαία σε μια συναυλία. Από τότε μέχρι το 2007 την ξαναείδαμε 2-3 φορές, τυχαία σε συναυλίες μόνο. Νιώθαμε ότι μας τσέκαρε κάθε μα, κάθε φορά, όποτε μας συναντούσε, από πάνω προς κάτω αναλυτικά με ταχύτατο διακριτικό τρόπο σαν να έψαχνε κάτι. Από το 2007 κ μετά την συναντούσαμε πιο συχνά  κ σιγά σιγά μπήκαμε στο νόημα της μάλλον, άκουσε αυτά που ήθελε να ακούσει και προχωρήσαμε στη μουσική συνεργασία. Είχαμε άπειρες ερωτήσεις για διάφορα θέματα και ακόμα έχουμε, παίρνουμε απαντήσεις πολύ αργά αλλά σταθερά μέχρι τώρα. Κάθε άλμπουμ κ μια αλήθεια μάλλον.
 
-Γνωρίζετε αν υπάρχει κάποια συγγένεια με τη Ρίτα Σακελλαρίου ή με την Kate Moss, γιατί ενδιαφέρομαι για καθαρά κοινωνιολογικούς λόγους;
Ίσως να έχουν κοινούς προγόνους, αν και το Moss είναι αρκετά σύνηθες στους κύκλους αυτούς. Των “γνωστών” δηλαδή, αλλά και σαν καλλιτεχνικό παρατσούκλι, είναι κοντό και κομψό και το Ρίτα δίνει κάτι τραγανό ίσως, σαν να παίρνεις το φιλέτο και το κάνεις πανέ, αυτό να δίνει ίσως. Ναι, με την Ρίτα Σακελλαρίου σίγουρα έχουν γνωριστεί, έχουν πιει και ξενυχτίσει, δεν πιστεύω κάτι παραπάνω. Με την Kate Moss είχανε γνωριστεί σε ένα κοντσέρτο του τότε γκόμενου της στην Αγγλία τέλη 90 αρχές 00 μάλλον. Κατά τα άλλα, όπως είπαμε, λόγω καταγωγής κυρίως, τσεκάρετε το αναλυτικό βιογραφικό της, πολύ σύντομα στο page μας (υπάρχει ήδη μια μικρή βερσιόν.   

-Ποια είναι η άποψη σας για την Αθηναϊκή Underground σκηνή; Μήπως παράγινε hipster; Αφήνει χώρο για χιούμορ στα πλαίσια της έκφρασής της;
Να,ι θα μπορούσε να μην σοβαροδείχνει και τόσο η αλήθεια είναι, καλά πάει κατά βάθος όμως. Σίγουρα θα μπορούσε να πάρει τον εαυτό της λίγο πιο ασόβαρα γενικά, αλλά αυτό το βρίσκεις παντού, όχι μόνο στο ατερκράου, σε διάφορες σκηνές, άσχετα αν είναι pro ή semipro ή οτιδήποτε, είναι πάντα θέμα και γούστου αυτό, αισθητικής, σκοπού και ο καθένας κάνει ό,τι γουστάρει, οπότε δύσκολο να βγάλεις κάποια άκρη. Δεν χρειάζεται να βγάλουμε άκρη μάλλον, την μια είναι έτσι, την άλλη αλλιώς, ρίτα μοςςς.
Ναι, λίγο παραπάνω χούμορ θα χώραγε άνετα, όλοι μεταξύ μας γνωστοί είμαστε, ένα χωριό, άλλοι το κάνουν για τη φάση, άλλοι για την πάρτη τους, άλλοι πιστεύουν ότι θα βγάλουν λεφτά και για άλλους είναι άλλη μπάντα ή συγκρότημα, ένα από τα 17 που συμμετέχουν για να μαζέψουν κ από εκεί κάνα φράγκο μπας κ βγει ο μήνας κλπ. Δηλαδή από χομπίστες μέχρι επαγγελματίες και τίμιους βιοπαλαιστές. Έχει απ’ όλα και απ’ όλους. Και οι χίπστερς πάνε κ έρχονται, κάποιοι είναι κ udercover, ποτέ δεν ξέρεις.

-Τι προσδοκίες έχει η Rita από το νέο δίσκο; Πόσο προωθήθηκε- και καλλιτεχνικά και από απόψεως απήχησης- η δουλειά της από τη λοιπή δισκογραφική της δουλειά;
Θέλει να δημιουργεί μέχρι να πεθάνει. Θέλει να ψηλαφίζει διαφορετικά καλλιτεχνικά στρώματα.
Είναι πολύ ευχαριστημένη με το αποτέλεσμα και χαίρεται πάρα πολύ. Γενικά αρέσει και έχει θετικές κριτικές και αυτό την κάνει να χαίρεται. 
Θέλει να παίξει πολλά live επειδή γι’ αυτήν τα live είναι ζωή και μας τη ρουφάει χωρίς να το καταλαβαίνουμε και σύντομα θα φτάσει τα 90, οπότε τα έχει ανάγκη. Έξω, μέσα, παντού παντού. Η προώθηση δεν είναι επαρκής, θέλει να ασχολείται μέρα νύχτα κάποιος μ’ αυτό. Προτιμά να συγκεντρώνεται στη δημιουργία και να έχει την ελευθερία να κάνει ότι θέλει χωρίς κανένα από πάνω της.
 
-Τι επιφυλάσσει το μέλλον για τη Rita; Πως νιώθει για την επικείμενη περιοδεία της εκτός συνόρων;
Νιώθει πολύ άνετα γενικά, μας εμπιστεύεται 100%, είμαστε τρομερά χαρούμενοι που είμαστε σε θέση να υπηρετούμε το όραμα της, αλλά και να βάζουμε τη δική μας πινελιά σε όλο αυτό. Το ένα συμπληρώνει το άλλο. Ελπίζουμε να πάνε όλα καλά και να περάσουμε όλοι όμορφα όπου και να πάμε και να μάθουμε και καμιά βρισιά στις γλώσσες των χωρών που θα περάσουμε, πολύ χρήσιμο για να πιάσεις τις βάσεις μιας νέας γλώσσας. Στο εγχείρημα αυτό πρέπει να πούμε ότι ζητήσαμε βοήθεια από παντού, φίλους μουσικούς, συγκροτήματα, promoters επαγγελματίες ή ημιεπαγγελματίες, σκυλιά, γατιά, drones και πραγματικά μας βοήθησαν όλοι μα όλοι και θα θέλαμε να πούμε ένα τεράστιο ευχαριστώ για αυτό. Μετά το tour σκεφτόμαστε να μπούμε στο studio να ηχογραφήσουμε το τέταρτο μας album πριν το μπει το 18′. Παίζει ρόλο πόσα εκατομμύρια θα βγάλουμε στο tour. Όσο πιο πολλά τόσο πιο σύντομα θα βγει κ το επόμενο album. Ευχαριστούμε πολύ!

1770