45Rats

Οι αρουραίοι αφήνουν για τρίτη φορά τους αφιλόξενους υπονόμους της πόλης για να μας παρουσιάσουν το νέο album “Gazer”. Ένας εκ των 45rats, ο Kavaldi μιλάει και πάλι στο Δημήτρη Μαρσέλο, εν όψει της εμφάνισής τους στο An Club (Δελτίο Τύπου)!

-Καλησπέρα! Τρίτη δουλειά για του αρουραίους και ετοιμάζεστε να μας την παρουσιάσετε στις 28 Οκτώβρη στο An Club. Πως αισθάνεται ένας μουσικός να βλέπει τελειωμένη και χειροπιαστή την έμπνευση του;
Καλησπέρα και από εμάς Δημήτρη. Είναι κάτι το οποίο θα ακουστεί αρκετά κλισέ, αλλά η αλήθεια είναι ότι δεν περιγράφεται και πολύ εύκολα το να έχεις στα χέρια σου ολοκληρωμένη τη δουλειά σου. Έχεις στο μυαλό σου σχεδόν όλα τα στάδια τα οποία περάσαμε για να μπορέσει αυτό το πράγμα να αποτυπωθεί σε κάποιο μέσο, από την πρώτη στιγμή που κάποιος από εμάς πρότεινε κάποιο riff, μέχρι και το τελευταίο δείγμα του master όπου λες “αυτό είναι”, και έχεις μείνει απόλυτα ικανοποιημένος. Ή σχεδόν απόλυτα, καθώς πάντα κάτι θα ήθελες να αλλάξεις, ακόμα και μετά από χρόνια! Λες αυτό είναι κάτι στο οποίο έχω βάλει κι εγώ κάτι απόλυτα προσωπικό. Είναι μια μικρή ολοκληρωμένη φωτογραφία της μπάντας, αλλά και του καθενός από εμάς ξεχωριστά τη δεδομένη περίοδο!



-Τι βλέπει ο κίτρινος κύριος στο εξώφυλλο; Γιατί κιτρίνισε;
Ο εν λόγω κύριος είναι ο Gazer! Αν παρατηρήσεις φοράει γυαλιά, εσκεμμένα, μόνο και μόνο για να μη μπορείς να καταλάβεις που κοιτάει! Gazer στην αργκό είναι ο ηδονοβλεψίας. Μπορεί να τον πετύχεις όπου μπορείς να φανταστείς να σε κρυφοκοιτάζει με ύπουλο τρόπο ώστε να πάρει την ικανοποίησή του! Όσον αφορά το χρώμα, έτσι τον φαντάστηκε ο καλλιτέχνης.

 -“Gazer” λοιπόν ονομάζεται η τρίτη σας δουλειά. Τι ιστορία θα μας έλεγε αν είχε στίχους;
Οι ιστορίες του “Gazer” έχουν φόντο μία μεγαλούπολη σαν την Αθήνα όπου τα πάντα μπορούν να συμβούν. Μικρές περιπέτειες με ήρωες και αντιήρωες μπλέκονται μεταξύ τους παίζοντας παιχνίδια στο μυαλό. Νομίζουμε θα ακροβατούσαν ανάμεσα στην κινηματογραφική υπερβολή και την ειρωνεία της αληθινής ζωής.



-Δοκιμάζετε και πάλι να βάλετε λίγα λόγια πάνω στην ορχηστρική σας μουσική. Σου φαίνεται περίεργο να ακούς φωνή πάνω από τις μελωδίες σου; Γιατί επιλέχθηκε ο Ζαννής των Contra Limit για αυτόν το ρόλο;
Ναι είναι κάτι το οποίο πάντα το έχουμε κατά νου, και πάντα υπάρχει ένα κομμάτι για το οποίο λέμε “εδώ θα μπορούσε να μπει μια φωνή”. Όπως το έχουμε ξανακάνει και στο παρελθόν βέβαια. Αισθανόμαστε ότι με το να μπει φωνή στο συγκεκριμένο κομμάτι θα του δώσει αυτό που χρειάζεται. Αυτός είναι και ένας λόγος για το οποίο δεν μας φαίνεται καθόλου περίεργο που ακούμε φωνή σε δική μας σύνθεση. Σε ό,τι αφορά τον Ζαννή, όταν συζητούσαμε ποιός θα μπορούσε να πει το συγκεκριμένο κομμάτι, μας ήρθε σχεδόν αβίαστα και στους τρείς να του το προτείνουμε. Πέρα από την πολύ φιλική σχέση που έχουμε με όλα τα παιδιά από τους Contra Limit, τον είχαμε ακούσει και με την άλλη του μπάντα, τους the Buzzdealers όπου εκεί βγάζει έναν ακόμα πιο “rock n roll” χαρακτήρα, κάτι το οποίο θεωρήσαμε ότι θα μας ταίριαζε, όπως και έγινε. Οπότε λοιπόν όπως καταλαβαίνεις όταν του το προτείναμε η ανταπόκρισή του ήταν άμεση , και έκανε πολύ καλή δουλειά στις γραμμές των φωνητικών.

-Βλέπω πως το mastering έχει αναλάβει ο κύριος Brad Boatright, όνομα που συναντάται συχνά τελευταία στην heavy rock σκηνή στη χώρα μας. Τι το ελκυστικό έχει ο άνθρωπος αυτός και λαμβάνει τόση εμπιστοσύνη;
Και σε εμάς προτάθηκε από άλλες μπάντες οι οποίες έχουν συνεργαστεί μαζί του στο παρελθόν, ψάξαμε την δουλειά του, μας άρεσε και έτσι προχωρήσαμε. Γενικά όταν κάποιος είναι σωστός και καλός στην δουλειά του μεταδίδεται και από στόμα σε στόμα. Αλλά πέρα από αυτό ο συγκεκριμένος είναι αρκετά εξειδικευμένος στον σκληρό ήχο, το οποίο βοηθάει στο να καταλάβει καλύτερα πως έχεις φανταστεί το αποτέλεσμα. Βέβαια το mastering είναι το τελευταίο στάδιο το οποίο δεν έχει κανένα νόημα αν πιο πριν δεν έχεις ηχογραφήσει και μιξάρει όπως πρέπει. Γιαυτό δε μπορούμε να μην αναφέρουμε και την πολύ καλή δουλειά που έκαναν τα παιδιά στο Oak Street studio στη Ραφήνα, όπου έγινε live η ηχογράφηση του δίσκου, καθώς και η μίξη του. Τα παιδιά, και ειδικά ο Chris A. έκαναν ό,τι καλύτερο μπορούσαν ώστε να βγει το αποτέλεσμα άρτιο, και βέβαια βάζοντας και τις δικές τους ιδέες στην παραγωγή οι οποίες έδωσαν το κάτι παραπάνω σε αρκετά σημεία του δίσκου.



-Πλέον ο κόσμος έχει την τάση να προτιμά να ακούει ή να αποκτά τη μουσική που του αρέσει μέσω ψηφιακών πλατφόρμων. Έχει νόημα πλέον να κόβεις cds; Πως βλέπεις εσύ την αγοραστική συμπεριφορά των συμπολιτών μας;
Μπορεί να είμαστε σε μια εποχή όπου τα πάντα διαδίδονται ψηφιακά, αλλά το φυσικό format είναι κάτι που ολοκληρώνει μια κυκλοφορία. Είναι η επαφή με τα διάφορα υλικά, η πραγματική αποτύπωση του εικαστικού, είναι ολόκληρη διαδικασία. Για μας η συλλογή δίσκων cd και βινυλίων είναι παιδικό βίωμα! Από το γυμνάσιο μαζεύαμε ένα ένα ευρώ (κατοστάρικα!) να κατεβούμε Αθήνα να αγοράσουμε τις τότε μουσικές αγάπες. Πλέον αφού υπάρχει αυτή η ευκολία είναι καθαρά θέμα γούστου το τι θα διαλέξεις. Για το τι και πώς αγοράζει ο κόσμος νομίζουμε ότι δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα.

-Σε λίγες ημέρες παρουσιάζετε το νέο σας album στο An Club. Τι σημαίνει για τους 45rats μια τέτοια ημέρα; Θα υπάρξει ελληνική περιοδεία μετά από αυτό;
Η ημέρα παρουσίασης του δίσκου είναι πάντα ένα κομβικό live για τους περισσότερους καλλιτέχνες, είναι η ημέρα όπου έχεις να δείξεις κάτι νέο, να ακούσεις σχόλια, να δεις ποια είναι η ανταπόκριση αλλά και να περάσεις καλά με φίλους. Σε ότι αφορά την Ελληνική περιοδεία που ρωτάς θα γίνουν σίγουρα διάφορα live ανά την Ελλάδα, σε δεύτερο χρόνο όμως, καθώς υπήρξαν κάποια μικροπροβλήματα τα οποία δεν μας επέτρεψαν να την κάνουμε μέσα στο φθινόπωρο όπως υπολογίζαμε αρχικά.



-Μαζί σας θα έχετε τους Fuel Eater και The Buzzdealers. Θα ήθελες να τους συστήσεις στο αναγνωστήριο μας;
Μαζί μας στο ΑΝ κοιτάξαμε να επιλέξουμε φίλους ώστε να περάσουμε όλοι μαζί καλά, και κατ επέκταση και ο κόσμος που θα επιλέξει να έρθει στο live. Οι Fuel Eater είναι κάτι ρεμάλια από την Πάτρα, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια με σταθερά βήματα έχουν γίνει ένα από τα δυνατά ονόματα της εγχώριας σκηνής. Η μουσική τους κινείται στα μονοπάτια του Heavy/ doom. Έχουν ένα πολύ αξιόλογο δίσκο στο ενεργητικό τους, καθώς και ένα Ep, και από όσο έχουμε μάθει σιγά σιγά ετοιμάζονται να μπουν στο στούντιο για την επόμενη κυκλοφορία τους. Οι the Buzzdealers είναι η άλλη μπάντα στην οποία συμμετέχει ο Ζαννής, και στα δύο περίπου χρόνια της ύπαρξής τους, έχοντας σταθερή παρουσία στον χώρο από την πρώτη στιγμή, έχουν δείξει πολύ καλά και αξιόλογα πράγματα σε Psychedelic Rock n Roll και blues μονοπάτια.

-Θα φανταζόσουν ποτέ τη μουσική σου παιγμένη από φιλαρμονική ορχήστρα; Τι είναι πιο σημαντικό τελικά η έμπνευση ή ο τρόπος εκτέλεσης της;
Σίγουρα η έμπνευση είναι το βασικό κίνητρο για να παίξεις μουσική. Είναι συγκοινωνούντα δοχεία αυτά τα δύο. Πχ πολλές φορές έχουμε γράψει ριφ σε ακουστική κιθάρα αλλά το φανταζόμαστε πως θα ‘ναι όταν παιχτεί ηλεκτρικά και με full band. Τη μουσική μας παιγμένη από φιλαρμονική όχι, αλλά με παραδοσιακά ελληνικά όργανα ίσως ναι!



-Αν οι 45Rats ήταν κάποια σειρά κινουμένων σχεδίων, ποια θα ήταν τα χαρακτηριστικά του ηγέτη των αρουραίων; Ονόμασε τον επίσης, αν το θες!
Ο Σπλίντερ από τα Χελωνονιτζάκια θα μας ταίριαζε γάντι μάλλον!

-Αν σου έδιναν την ευκαιρία να διαφημίσεις το live μέσα σε 12 λέξεις, πως θα το έκανες;
Heavy, bluesy, doomy rock n roll!

-Κάθε επιτυχία εύχομαι και σε ευχαριστώ για το χρόνο σου!
Σε ευχαριστούμε και εμείς Δημήτρη για την συνέντευξη. Τα λέμε κι από κοντά στις 28 του μήνα με Fuel Eater και Buzzdealers στο An.

289

Avatar photo
About Δημήτρης Μαρσέλος 2114 Articles
Δέσμιος της μουσικής, είλωτας των συναυλιών, εθισμένος στα σκληρά...riffs, διπολικός μεταξύ metal και hardcore punk, έχει κάνει χρόνια τώρα πολιτιστικό crossover και δεν αρνείται κανένα ιδίωμα της rock που του τη σηκώνει...την τρίχα.