I AM MORBID

Λοιπόν, κάποτε εγώ το είχα γράψει και το καλό με τα γραπτά, είναι ότι μένουν. Eίναι πολλές φορές που το πρωί ξυπνάω με Morbid Angel (link) και πραγματικά πιστεύω πως δίσκοι όπως ο “Altars Of Madness” με έχουν βοηθήσει να μην αποπειραθώ να χτυπήσω διάφορες κατηγορίες αηδιαστικών ανθρώπων που συναντάς σε γεμάτα λεωφορεία το πρωί. Όσοι τα χρησιμοποιείτε, καταλαβαίνετε. Συνεπώς, καταλαβαίνετε ότι έχω αρκετούς λόγους να χαίρομαι ιδιαίτερα τόσο για την συνέντευξη με τη φωνή των επικότερων δίσκων των Morbid Angel, όσο και για το live των I Am Morbid στις 14 του μήνα στο Κύτταρο, που θα ανοίξουν οι –δε χρειάζονται συστάσεις- Mortal Torment, μαζί με τους Nuclear Terror.

Η είδηση ότι ο David Vincent αποφάσισε να δημιουργήσει το project των I Am Morbid ήχησε πολύ ευχάριστα στο death metal κοινό γιατί, κακά τα ψέματα, όταν, αφού περιμέναμε οκτώ χρόνια, κυκλοφόρησαν το “Illud Divinum Insanus” και όλοι είπαμε wtf, το να μπορούμε να παρακολουθήσουμε ένα live το οποίο θα περιέχει αμιγώς τις δισκάρες από την καλύτερη περίοδό τους, μπορεί να μην είναι κάτι δημιουργικά νέο, αλλά καμιά φορά και το να τιμάς ένα εξαιρετικό παρελθόν, είναι αρκετό από μόνο του.

Κι αφού παλέψαμε αρκετά και συνειδητοποίησα πως τελικά η Ελλάδα δεν είναι τόσο πίσω όσο νόμιζα στο θέμα του σταθερού internet, καθώς, τη μέρα που μιλήσαμε, oι I Am Morbid βρίσκονταν κάπου στη Γερμανία, καταφέραμε να μιλήσουμε με τον David Vincent για το show των I Am Morbid και όχι μόνο…

Γεια σου David! Σε ευχαριστώ που είσαι μαζί μας, υπήρξα πάντοτε στο πιστό κοινό των Morbid Angel και είναι μια προσωπική τιμή! Πρώτα από πώς είσαι; Διαβάσαμε ότι είχατε κάποια προβλήματα στο tour!
Ω, αυτά τα πράγματα συμβαίνουν. Δεν είναι κάτι ασυνήθιστο δυστυχώς. Πάντα προκύπτει μία πρόκληση εδώ κι εκεί αλλά όλοι νιώθουμε καλά, έχουμε καινούργιο λεωφορείο και είμαστε χαρούμενοι και είμαστε εδώ έξω δυνατά, μιας και είναι το μόνο που μπορούμε να κάνουμε!

Ας αρχίσουμε με το concept των I Am Morbid. Εσύ και ο Tim Yeung ενώσατε τις δυνάμεις σας με τον Bill Hudson και τον Ira Black, τιμώντας την κληρονομιά των Morbid Angel και παρουσιάζοντας Μ. Α. classics. Πώς προέκυψε αυτή η ιδέα;
Η ιδέα μου ήρθε περίπου την περίοδο που ηχογραφούσαμε τον τελευταίο δίσκο των Morbid Angel. Μoυ φαίνεται ως μία φυσική επιλογή. Θελώ να παρουσιάσω τραγούδια που είναι σημαντικά για εμένα.

Διάλεξες το “I Am Morbid” ως όνομα του project. Υποθέτω το “morbid” μέρος είναι ένα reference στους M.A., αλλά πες μου τη δική σου ερμηνεία.
Όχι, όχι, δεν έχει να κάνει με τους Angel. Για την ακρίβεια είναι ο τίτλος από ένα κομμάτι που έγραψα.

Υπάρχει κάποιο πλάνο για ένα I Am Morbid album, ίσως πιο κοντά στον ήχο των classics των Μ.Α., όχι τόσο experimental όσο ο τελευταίος δίσκος (σ.σ. “Illud Divinum Insanus”);
Όχι, προς το παρόν δεν υπάρχει κάτι τέτοιο στα πλάνα.

Ας γυρίσουμε λίγο πίσω στο χρόνο. Υπήρξες μέρος των πιο influential albums και, ουσιαστικά, μέρος της ιστορίας της ίδιας της death metal, αφού οι M.A. έπαιξαν σημαντικό ρόλο και στον καθορισμό του είδους. Εκείνη την εποχή, όταν κυκλοφορήσατε τον επικό “Altars Of Madness”, είχατε επίγνωση όλου αυτού;
Ξέρεις, ίσως όχι… Κάναμε αυτό που ήταν να κάνουμε και χαράξαμε το δικό μας μονοπάτι. Κοιτώντας πίσω, σχεδόν τριαντα πέντε χρόνια, αυτό είναι το αποτέλεσμα, πράγματι, αλλά εκείνη την εποχή ήμασταν απλώς παιδιά που έγραφαν μουσική.

Υπάρχει κάποιο album των Μ.Α. που ξεχωρίζεις;
Φυσικά αγαπώ όλα αυτά, των οποίων υπήρξα μέρος, αλλά είναι όλα διαφορετικά. Όλα έχουν μία διαφορετική αίσθηση, διαφορετική παραγωγή, διαφορετικό ήχο και αυτό είναι που το κάνει ξεχωριστό, να κρατάς τα πράγματα ενδιαφέροντα.

Όλα αυτά τα χρόνια υπήρξες αρκετά δραστήριος και έδειξες ότι είσαι αρκετά ανοιχτόμυαλος σε ό,τι αφορά τη μουσική. Επομένως, αρχικά, πες μου λίγα πράγματα για τα τρέχοντα projects σου πλην των I Am Morbid.
Λοιπόν, υπάρχουν κάποια metal πράγματα που κάνω, έχω επίσης ένα αμερικανικό roots outlaw country πράγμα που κάνω και είμαι πλέον και ο τραγουδιστής των Headcat.

Και σε συνέχεια της προηγούμενης ερώτησης, ποια είναι η άποψή σου για τον metal “ελιτισμό” και το να βάζεις όρια στη μουσική.
Λοιπόν, κοίταξε, όλοι έχουν πράγματα με τα οποία νιώθουν άνετα. Δεν με απασχολεί το τι κάνουν οι άλλοι άνθρωποι, είμαι αρκετά απασχολημένος με αυτά που κάνω εγώ. Άλλοι αρέσκονται να εξερευνούν πράγματα, άλλοι νιώθουν άνετα κάνοντας μόνο ένα πράγμα, δεν ξέρω αν υπάρχει σωστή ή λάθος απάντηση γι’ αυτό. Για εμένα, μου αρέσει να κάνω ό,τι αισθάνομαι. Και ναι, είμαι ένα metal άτομο, αλλά κάνω πολλά διαφορετικά πράγματα. Μου αρέσει πολύ η κλασική, η roots μουσική και φυσικά η metal.

Υπάρχει κάτι άλλο, αντισυμβατικό για τον death metal vocalist και μπασίστα που σκέφτεσαι να δοκιμάσεις στο μέλλον;
Θα δούμε! Εννοώ, θα δούμε τι θα συμβεί. Αγαπώ τις αυθόρμητες συνεργασίες και αυτό που είναι πολύ σημαντικό για εμένα είναι το να είμαι συναισθηματικά δεμένος με την τέχνη, τη μουσική. Αν δεν έχω αυτό, δεν έχω τίποτα. Επομένως αν δε νιώθω συναισθηματικά δεμένος, απλώς δεν ενδιαφέρομαι.

Έχεις κάνει και ένα guest στο “Anomima” των δικών μας Chaostar. Πώς προέκυψε η συνεργασία και πώς ήταν η όλη εμπειρία;
Είναι πολύ καλλιτεχνικοί, πολύ δημιουργικοί. Ξεκίνησε με το να είμαι φαν των Septic Flesh και γίναμε φίλοι με τον Χρήστο (Αντωνίου). Και μου είπε για αυτό, το άλλο πράγμα και αν θα ήθελα να συνεργαστούμε και είπα ναι χωρίς καλά-καλά να τον ακούσω, γιατί τον εκτιμώ πάρα πολύ, όπως και την Ανδρονίκη (Σκουλά). Είναι και οι δύο φανταστικοί καλλιτέχνες. Και, ακριβώς, είπα ναι πριν μάθω τι θα είναι γιατί ήξερα πως θα είναι καλό.

Υπάρχουν κάποιοι καλλιτέχνες που θα ήθελες να συνεργαστείς μαζί τους στο μέλλον;
Χμμμ, ίσως! Ξέρεις, όπως είπα προηγουμένως, απολαμβάνω τις συνεργασίες. Απλώς θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε τι θα είναι και πότε θα συμβεί και αν δουλεύει καλά για όλους.

Μιας και είναι προφανές ότι σου αρέσουν πολλά διαφορετικά πράγματα στη μουσική, υποθέτω έχεις και πολλές διαφορετικές επιρροές. Θα μπορούσες να μου πεις μερικές;
Κοίταξε, δεν ξέρω αν είναι επιρροή, αν είναι η κατάλληλη λέξη. Απολαμβάνω διαφορετικά το να ακούω μουσική και το να δημιουργώ μουσική. Δεν είναι ότι επηρεάζομαι από κάτι που έχει γίνει, απλώς από τα δικά μου.

Εκτός από το ενθουσιώδες κοινό, που χαρήκαμε ιδιαίτερα στην ανακοίνωση του project των I Am Morbid και που θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε ζωντανά ένα live το οποίο θα περιέχει αγαπημένα κομμάτια από αγαπημένους δίσκους, υπήρξαν και αρκετοί που σχολίασαν ότι το project δεν έχει να κάνει με το “legacy” των M.A., αλλά με διαφορετικά κίνητρα. Τι θα έλεγες σε αυτούς;
Κoίταξε, δεν κοιτάω στους άλλους ανθρώπους για να προσδιορίσω τους λόγους για τους οποίους κάνω κάτι ή όχι. Παίζω τα τραγούδια μου, αυτό είναι όλο. Νομίζω πως είναι μία παράξενη άποψη.

Έχεις άλλα εφτά shows (την ημέρα που έγινε το interview) με τους I Am Morbid.
Σωστά!

Τι σχέδια έχεις μετά την ολοκλήρωση αυτού του tour;
Μόλις ολοκληρώσω αυτό το tour έχω τέσσερις μέρες και έπειτα ξεκινάμε με τους Headcat.

Λοιπόν, θα έχουμε την ευκαιρία να σας παρακολουθήσουμε ζωντανά στην Αθήνα στις 14 Ιουνίου. Τι να περιμένουμε από αυτό το show;
Ναι! Υπόσχομαι πολλή αγάπη και πολλή ενέργεια! Πάντα μου άρεσε η Ελλάδα. Έχω πολλούς φίλους που μένουν εκεί, Έλληνες fan, αγαπώ το φαγητό! Ανυπομονούμε γι’ αυτό το live.

Σε αυτό το σημείο θα σε αφήσω, ήταν χαρά μου που μιλήσαμε και ακόμα περισσότερο που θα έχω την ευκαιρία να παρακολουθήσω το show. Τα τελευταία λόγια δικά σου!
Σε ευχαριστώ και εγώ για τον χρόνο σου και ελπίζω να τα πούμε κι από κοντά στο show.

437

Avatar photo
About Φανή Τσουκαλά 171 Articles
Γεννήθηκε και μεγάλωσε [με γαλλικά και πιάνο(και μπαλέτο)] στη μαγευτική Αθήνα. Οι σχέσεις της με την rock και metal σκηνή ξεκίνησαν στο δημοτικό, με τη μία κασέτα που κυκλοφορούσε στο σχολείο, ηχογραφημένη από ραδιόφωνο, Λιωμένο Παγωτό από τη μία, Smells Like Teen Spirit από την άλλη. Η πρώτη κασέτα που αγόρασε παρόλ’ αυτά, ήταν Iron Maiden με Di Anno. ‘Έκτοτε έχει βρεθεί σε διαφορετικούς ρόλους, από τον πιο enthusiast θαυμαστή της νέας prog σκηνής, έως τον θιασώτη των Clutch. Σπανίως γράφει για πράγματα, εκτός αν θεωρεί ότι αξίζει να γραφτούν. Ονειρεύεται να βγει στη σύνταξη και να πάρει πτυχίο στην αστροφυσική, καθώς τα Ηumanities και τα Economics and Business που έχει ασχοληθεί μέχρι τώρα, τα βρίσκει βαρετά απέναντι στο αχανές σύμπαν. Επιλογές καριέρας: αιώνια φοιτήτρια.