W.E.B.

Μια από τις πιο γνωστές όσο και παραγωγικές μονάδες στην εγχώρια σκηνή μας είναι και οι dark metallers W.E.B., με μια δωδεκαετή καριέρα η οποία απέφερε ήδη τέσσερα πολύ καλά album. Κι απ’ ότι μαθαίνουμε η πορεία αυτή θα συνεχιστεί πολύ σύντομα με την κυκλοφορία ενός ακόμη ολόφρεσκου δημιουργήματος. Στο μεταξύ, η μπάντα θα εμφανιστεί στο τριήμερο (5-7 Μαΐου) festival Horns Up το οποίο θα διεξαχθεί στα Τρίκαλα και με την ευκαιρία αυτή το Rockway.gr επικοινώνησε με τον Σάκη (aka Darkface – κιθαρίστας / τραγουδιστής) για να μάθει τα τελευταία νέα των Αθηναίων.

Καλησπέρα Σάκη. θα ξεκινήσω, πισωγυρίζοντάς σε μια ντουζίνα χρόνια πριν, την εποχή του debut σας “Don’t Wake Futility”. Τι έχεις να θυμάσαι από εκείνες τις εποχές και ποιά είναι τα σημεία που εστιάζονται οι διαφορές με το μουσικό παρόν των W.E.B. κατά τη γνώμη σου;
Καλησπέρα κι από εμένα. Θυμάμαι πως τότε υπήρχε στην μπάντα αυθορμητισμός και ορμή για να γίνει κάτι ξεχωριστό και με υψηλές απαιτήσεις χωρίς να μας απασχολεί το είδος που θα ανήκει η μπάντα μουσικά. Μας ενδιέφερε και μας ενδιαφέρει να γράψουμε καλή μουσική που να βγαίνει από μέσα μας. Φυσικά τότε ήμασταν εντελώς άπειροι και χωρίς πολλές γνώσεις πάνω σε αυτό που θέλαμε να επιτύχουμε και θυμάμαι ο πρώτος μας δίσκος πρέπει να ηχογραφήθηκε τρεις φορές από την αρχή ως το τέλος για να καταφέρουμε να φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα που να μας ικανοποιεί. Νομίζω πως 12 χρόνια μετά η μουσική των W.E.B. είναι πολύ πιο φορτισμένη και πιο εύστοχη σε σχέση με τότε.



Έχετε κυκλοφορήσει πλέον τρία full length κι ένα EP, έχετε δώσει αμέτρητα live, είστε μια έμπειρη μπάντα. Τα κίνητρα δημιουργίας έχουν αλλάξει;
Όχι. Η μπάντα αυτή υπάρχει επειδή υπάρχει αγάπη για τη μουσική και ανάγκη για έκφραση μέσα από αυτήν. Αν μου επιτρέπεται να μιλήσω πιο προσωπικά, οι W.E.B. είναι η ανάσα μου και κάθε κομμάτι που έχω συνθέσει για αυτή τη μπάντα, έχει προκύψει εντελώς αυθόρμητα στο μυαλό μου. Απλώς την ώρα της σύλληψης με κυριεύει η σκέψη πως η μουσική που ακούω στο μυαλό μου είναι φοβερή και πρέπει να την ακούσουν κι άλλοι άνθρωποι, να την μοιραστώ μαζί τους και να ελπίζω να τους αρέσει όσο αρέσει σε εμένα.

Είχατε αλλαγές στο line up. Ποιοί οι λόγοι των αλλαγών και με ποιά κριτήρια επιλέχθηκαν οι συνεργάτες σου;
Πλην ελαχίστων εξαιρέσεων που βιοποριστικοί λόγοι οδήγησαν μέλη της μπάντας να αποχωρήσουν χωρίς να το θέλουν οι ίδιοι αλλά λόγω των απαιτήσεων της ζωής, κάθε αλλαγή που έχει συμβεί στο line up ήταν απαραίτητη διότι στο τέλος βλέπει κάνεις πως αρκετοί από εκείνους που έχουν αποτελέσει μέλη των W.E.B. ήταν στην μπάντα για τους λάθος λόγους. Άλλωστε δεν θεωρώ τυχαίο ότι από τη στιγμή που δεν ήταν πια στη μπάντα δεν κάνουν τίποτε μουσικά και αυτό από μόνο του λέει πολλά. Έτσι ερχόμαστε φυσικά στα κριτήρια επιλογής των ανθρώπων που βρίσκονται πλέον στη μπάντα τα οποία είναι όπως καταλαβαίνεις αρκετά αυστηρά, τόσο σε μουσικό αλλά κυρίως σε προσωπικό επίπεδο.

Κοντεύουν τρία χρόνια από την τελευταία σας δουλειά “For Bidens”. Πώς το αποδέχθηκε το κοινό; Πώς σου φαίνεται πλέον προσωπικά; Είσαι ακόμη ικανοποιημένος από αυτό;
Είναι σχεδόν θαύμα που το album αυτό βγήκε έτσι. Στο μισό περίπου album έπρεπε να συμμαζέψω τα μουσικά ασυμμάζευτα από πρώην μέλη τα οποία πλέον δεν ήταν στη μπάντα από ένα σημείο και έπειτα και με τον σκελετό να έχει ήδη ηχογραφηθεί. Ήταν μια πολύ δύσκολη διαδικασία, ανορθόδοξη και δεν μπορώ να πω ότι ευχαριστήθηκα τη δημιουργία αυτού του δίσκου. Σίγουρα θα ήθελα να επανηχογραφήσουμε κάποια στιγμή το ομώνυμο τραγούδι όπως θα ‘πρεπε να είναι, παρόλο που ξέρω ότι οι οπαδοί μας το έχουν αγαπήσει. Πάντως θεωρώ πως η τριλογία που κλείνει το album είναι μια από τις καλύτερες συνθέσεις που έχει να παρουσιάσει η μπάντα και είμαι ιδιαίτερα περήφανος για αυτό. Το “For Bidens” ήταν το αναγκαίο βήμα πριν το “Tartarus” που ακολουθεί. Ένα πολύ καλό album κατ’ εμέ, με μια δόση σύγχυσης.

Ποιες είναι οι προσωπικές σου επιρροές και ποιές από αυτές διαχέονται στις συνθέσεις των W.E.B.;
Επηρεάζομαι από τα πάντα. Συνεπώς στις συνθέσεις κατά κάποιον τρόπο υπάρχει το οτιδήποτε.

Θα μπορούσες να ορίσεις το ύφος των W.E.B. περιγραφικά σε κάποιον που δεν έχει επαφή με τη μουσική σας; Ποιο θεωρείς ότι είναι το ακροατήριο στο οποίο απευθύνεστε;
Είναι μια ερώτηση που μας γίνεται πολύ συχνά από τότε που ξεκινήσαμε. Θεωρώ ότι είμαι ίσως ο πιο λάθος άνθρωπος να το απαντήσει. Από την αρχή μας πάντως αποφασίσαμε να υιοθετήσουμε τον όρο “dark metal” που θεωρώ πως είναι ό,τι πιο κοντινό στο να περιγράψει τη μουσική μας και χαίρομαι που έχω δει κι άλλες μπάντες να τον χρησιμοποιούν μετά από εμάς. Όσο για το ακροατήριο… Νομίζω πως αν κάποιος που του αρέσουν μπάντες όπως οι Cradle of Filth, Moonspell, Septic Flesh, Dimmu Borgir, Carach Angren κλπ μας δώσει μια ευκαιρία στα ηχεία του, δεν θα χάσει.

Πώς βλέπεις το μέλλον του extreme ήχου είτε εντός είτε εκτός συνόρων;
Όχι μόνο στον extreme, αλλά σε κάθε ήχο, οι καλοί και εκείνοι που σέβονται αυτό που κάνουν, θα πάνε πιο μακριά. Οι υπόλοιποι θα μείνουν στην καλύτερη στάσιμοι. Έτσι το βλέπω.

Πώς προέκυψε η συνεργασία σας με την Apathia records;
Εφόσον το συμβόλαιο με την προηγούμενη εταιρεία μας No Remorse είχε λήξει, μόλις το album μας ήταν έτοιμο, ξεκίνησε ένα safari ανεύρεσης καινούριας δισκογραφικής στέγης το οποίο κράτησε μήνες και ήταν αρκετά ψυχοφθόρο καθώς οι περισσότεροι φυσικά είτε δεν σου απαντούν, είτε σου λένε “όχι”. Φτάσαμε όμως κάποια στιγμή να διαπραγματευόμαστε με κάποιες εταιρείες και η Apathia Records ήταν μια από αυτές.

Πόσο ρόλο παίζει η καθημερινότητα στη χώρα μας σε σχέση με τον δημιουργό μουσικής;
Παίζει πολύ μεγάλο ρόλο ο οποίος δυστυχώς έχει αρνητικό πρόσημο.

Στις 7 Μαΐου θα εμφανιστείτε στο “Horns Up Festival” μαζί με άλλες πολύ ελπιδοφόρες εγχώριες μπάντες, ένα event που γίνεται με πρωτοβουλία διαφόρων φορέων της πόλης των Τρικάλων. Πώς προέκυψε η συμμετοχή σας και τι γνώμη έχεις για τα υπόλοιπα ονόματα με τα οποία θα μοιραστείτε το σανίδι;
Εμφανιστήκαμε πρώτη φορά στα Τρίκαλα το Δεκέμβρη του 2014 στα πλαίσια των εμφανίσεων μας για την προώθηση του “For Bidens”. Η προσέλευση ήταν απίστευτη και το κοινό φανταστικό. Τότε γνωριστήκαμε και με τον Chris Tyger, τον κύριο υπεύθυνο του Horns Up Festival. Έκτοτε είμαστε σε επαφή και φυσικά όταν μας έκανε την πρόταση να εμφανιστούμε στο fest, δεχτήκαμε με μεγάλη χαρά. Το roster του festival έχει μπάντες που εγγυώνται πιστεύω πως θα περάσουμε όλοι αξέχαστα.

Τι περιλαμβάνει το άμεσο μέλλον των W.E.B; Κάποια άμεσα σχέδια που θα μπορούσατε (και θα θέλατε φυσικά) να ανακοινώσετε; Δουλεύετε σε νέο υλικό;
Σε λίγο καιρό θα κυκλοφορήσει το πρώτο single από το ομώνυμο κομμάτι του επερχόμενου album μας με τίτλο “Tartarus”. Το άλμπουμ είναι προγραμματισμένο να κυκλοφορήσει στις 10 Νοεμβρίου σε digipack που θα περιλαμβάνει CD και DVD. Αυτά μπορώ να σας πω προς το παρόν. Για νέο υλικό προφανώς είναι πολύ νωρίς να μιλάμε.

Τι υπάρχει αυτή τη στιγμή στην playlist σου;
Μόλις απαντήσω και την επόμενη ερώτηση, πάω να δω το “Forces of the Northern Night” των Dimmu Borgir που μου έχει έρθει σπίτι εδώ και πέντε μέρες.

Αυτά είχα να ρωτήσω Σάκη, ευχαριστώ για το χρόνο σου, εύχομαι καλή επιτυχία στην εμφάνισή σας στο “H.U.F.II” και ελπίζω σε μελλοντική επαφή εν όψει νέας δουλειάς σας. Η τελευταία κουβέντα προς τους αναγνώστες του Rockway.gr, δική σου.
Όποιος διαβάσει τη συνέντευξη μέχρι εδώ, θα μάθει ότι στο Horns Up Festival θα παίξουμε για πρώτη φορά ζωντανά το “Tartarus”. Τα λέμε με το νέο album. STAY DARK.

901

Avatar photo
About Ιορδάνης Κιουρτσίδης 1164 Articles
Ανακατεμένος με το heavy metal εδώ και 3,5 δεκαετίες, retro computer fan, δεν αντέχει τον Μόρισον και τον Κομπέιν, πίνει διπλό γλυκύβραστο και λατρεύει τις mini σοκοφρέτες υγείας.