ZEAL & ARDOR

Οι Zeal & Ardor, δεν αποτελούν ένα ακόμα πειραματικό project που το ηχητικό τους αποτέλεσμα αφορά δύσκολα ή καλλιεργημένα αυτιά κι αρκετές ακροάσεις, ώστε να μπεις στο νόημα. Στην περίπτωσή τους (προσωπικό εγχείρημα του Ελβετού Manuel Gagneux) το αμάλγαμα black metal και των spiritual gospel αποδίδει ένα ανεπανάληπτο μουσικό ντελίριο που μπορεί να καθηλώσει από τους πλέον απαιτητικούς φίλους της μουσικής (όχι απαραίτητα της metal σκηνής) μέχρι και κοινό με πιο επιδερμικά ακούσματα. Το 2016 μας συστήθηκαν με το εμφατικό ντεμπούτο album τους “Devil is fine”, το οποίο ενθουσίασε κοινό και κριτικούς και με αφορμή την εμφάνισή τους στο ΙΛΙΟΝ PLUS στις 5 Μαΐου (Δελτίο Τύπου), ο Manuel μίλησε στο Rockway.gr και τον Παναγιώτη Σπυρόπουλο για το σχήμα, τη μουσική και για τις ιδέες του.

– Γεια σου Manuel! Κατ’ αρχήν, θα ήθελα να σε ευχαριστήσω για το χρόνο που διαθέτεις, ώστε να απαντήσεις σε μερικές ερωτήσεις μας. Θα μπορούσες να μας πεις πώς ξεκίνησε το project Zeal & Ardor και τι σημαίνει για εσένα;
Ξεκίνησε πριν από ενάμιση περίπου χρόνο. Ήμουν κάπως απογοητευμένος εκείνη την περίοδο σχετικά με ένα άλλο project που δούλευα και ήθελα να δημιουργήσω κάτι πιο πειραματικό και σκληρό ώστε να το αντιπαρέλθω. Μετά από ακροάσεις πολλών ειδών κατέληξα στο Black metal και τα αμερικάνικα spirituals. Αυτό το κράμα μου φάνηκε ενδιαφέρον και εργάζομαι έκτοτε πάνω σε αυτό. Το project αυτό σημαίνει για μένα: πειραματισμό, ενθουσιασμό και έκφραση θυμού.

– Πώς προέκυψε η ιδέα να συνδυάσεις δυο σχετικά ανόμοια είδη, το Black Metal και τα spirituals; Ποια η σύνδεση μεταξύ των δύο αυτών ειδών;
Η ιδέα προήλθε από μια ιστοσελίδα που ονομάζεται 4chan. Ζήτησα από τους ανθρώπους εκεί να επιλέξουν 2 είδη μουσικής και από αυτά θα συνέθετα ένα νέο τραγούδι μέσα σε 30 λεπτά. Μια μέρα κάποιος πρότεινε τη νέγρικη μουσική και ένα άλλος το black metal. Μου φάνηκε περίεργο, αλλά η ιδέα ήταν ενδιαφέρουσα. Η σύνδεση είναι ότι ο Χριστιανισμός επιβλήθηκε τόσο στους Νορβηγούς όσο και στους Αμερικανούς σκλάβους. Οι Νορβηγοί επαναστάτησαν με έναν ενδιαφέροντα τρόπο, ενώ οι σκλάβοι αφομοιωθήκαν. Το πώς θα μπορούσε αυτή η εξέγερση να ακουστεί στην Αμερική, μου φάνταζε πολύ ενδιαφέρουσα.

– Είμαστε στο 2017 και η θρησκεία αποτελεί ακόμα μεγάλο ζήτημα για τις κοινωνίες. Ποια η άποψή σου;
Δεν είμαι καθόλου θρησκευόμενος, όμως, υπό την έννοια ότι κάτι τέτοιο αποτελεί ένα τεράστιο μέρος της ζωής των ανθρώπων, με συναρπάζει σε μεγάλο βαθμό. Στο τέλος της ημέρας όμως, υπάρχει μια αίσθηση που δε μπορώ να προσδιορίσω και θα μπορούσα να πω ότι είναι κάτι μαγικό. Θα ήταν εύκολο να απορρίψω την θρησκεία ως ανοησία ή βλακεία, αλλά νομίζω ότι αυτή η προοπτική θα ήταν αρκετά στενόμυαλη. Θα προτιμούσα να αναλύσω τα στοιχεία που την απαρτίζουν και να τα χρησιμοποιήσω για τη μουσική μου.

– Σε πρόσφατες δηλώσεις σου εκτίμησα το γεγονός ότι δεν είσαι ένα άτομο που χαρακτηρίζεται από πολιτική ορθότητα στο λόγο του. Μπορεί να χρησιμοποιήσεις εκφράσεις που να προκαλέσουν την κοινή λογική. Αυτό πηγάζει από ένα αίσθημα ελεύθερης ή αμερόληπτης έκφρασης και αντανακλάται  επίσης και  στη μουσική σου;
Το ελπίζω. Νομίζω ότι είναι σημαντικό να δούμε ότι η πολιτική ορθότητα είναι μια δυναμική έννοια. Θα πρέπει να συνάδει με κάποια πολιτική ιδεολογία. Απλά μου είναι δύσκολο να ακολουθήσω κάτι τέτοιο, αυτό που θεωρούν οι περισσότεροι σωστό, γι’ αυτό το λόγο κάνω αυτό που θεωρώ σωστό για μένα τον ίδιο. Το ίδιο ισχύει και για τη μουσική. Μόνο και μόνο επειδή κάτι έχει γίνει στο παρελθόν δεν το καθιστά πιο σημαντικό ή πιο ορθό. Θα μπορούσα να πω ότι ισχύει το αντίστροφο. Στη μουσική μέσω των πειραματισμών είναι πιο εύκολο να εκφραστείς έτσι, από ότι για παράδειγμα σε μια συνομιλία.

– Το τελευταίο σου album, “Devil is fine”, απέσπασε εξαιρετικές κριτικές. Προσωπικά, πέρα από ότι το ευχαριστήθηκα, το θεωρώ ως ένα εξαιρετικό έργο τέχνης. Πώς έχεις εισπράξει την επιτυχία αυτού του album;
Η επιτυχία ήταν από καθαρή τύχη. Ένα μεγάλο μέρος της, ήταν θέμα timing και ότι το album κυκλοφόρησε σε μια περίοδο που συγκεκριμένα στοιχεία του album συμβάδιζαν με το πνεύμα της εποχής. Αυτό δεν ήταν προγραμματισμένο ή κάτι θα μπορούσε να υπολογιστεί εκ των προτέρων, απλά συνέβη. Από την άλλη, το album το άκουσαν ανθρώποι που είχαν ένα κοινό και αποφασίσαν να το μοιραστούν μ’ αυτο. Αν αυτά τα δύο γεγονότα δεν είχαν συμβεί, εγώ πολύ αμφιβάλλω ότι θα είχα την τύχη να απαντώ στις ερωτήσεις σας αυτή τη στιγμή. Η επιτυχία στην περίπτωσή μου είναι πραγματικά μια κατάσταση που έφερε η τύχη.

– Κάτι πολύ ενδιαφέρον με την περίπτωσή σου είναι ότι γράφεις τη μουσική, εκτελείς και έχεις αναλάβει γενικά όλο το performance. Υπάρχουν άμεσα σχέδια ώστε να σχηματίσεις μια μπάντα που να σε πλαισιώνει;
Είναι κάτι που έχει ήδη σχηματιστεί και υπάρχει. Συνειδητοποίησα ότι δε θα είχα πάντα τη δυνατότητα να συμετέχω σε κάποιο φεστιβάλ όπως το Roadburn και απλά να πατώ κάποια πλήκτρα από το laptop μου. Κάτι τέτοιο θα ήταν αρκετά λειψό και σε τελική ανάλυση η δουλειά μου αφορά τη διασκέδαση του κόσμου. Είμαι αρκετά τυχερός που έχω φίλους που είναι επίσης και εξαιρετικοί μουσικοί. Αυτοί, λοιπόν, θα είναι και οι συνοδοιπόροι μου αυτήν τη χρονιά στα live.

– Μπορείς να μας περιγράψεις πώς είναι οι ζωντανές σας εμφανίσεις;
Είμαστε ένα γκρουπ έξι ατόμων. Ένας επιπλέον κιθαρίστας, ένας μπασίστας, ένας ντράμερ και δύο ακόμα τραγουδιστές. Πιστεύω ότι είναι δυνατά και δυναμικά τα Live μας, κι ένας πρόσθετος λόγος είναι η παρουσία των επιπλέον τραγουδιστών στο σχήμα. Εκτός από αυτό, δε μπορώ να πω κάτι άλλο, νομίζω ότι θα πρέπει να έρθετε και να μας δείτε από κοντά!

– Πώς είναι να είσαι μουσικός; Μπορείς να περιγράψεις την καθημερινότητα σου – το πρόγραμμά σου όταν δεν είσαι σε tour;
Το να είμαι μουσικός είναι κι αυτό που αγαπώ να κάνω και ν’ ασχολούμαι! Συνήθως σηκώνομαι πρωί, πίνω πολύ καφέ και στη συνέχεια ασχολούμαι με τη μουσική όλη την ημέρα. Γράφω, παίζω κιθάρα ή πιάνο, τραγουδώ και ηχογραφώ. Αυτές είναι οι βασικές επιδιώξεις μου, τα “θέλω” μου.

– Ποιο είναι το μεγαλύτερο άγχος για ένα μουσικό;
Υποθέτω, να μπορείς να πληρώνεις το ενοίκιο σου! Δεν είναι και η πλέον προσοδοφόρα επιλογή ζωής. Από την πλευρά μου το επέλεξα για κάποιο λόγο.

– Οι Zeal &  Arbor θα εμφανιστούν στην Αθήνα στις 5 Μαΐου. Τι μπορεί να περιμένει το κοινό από τη live εμφάνισή σας;
Εμάς τους έξι σε δράση! Υπάρχει κάτι το μοναδικό στις ζωντανές εμφανίσεις που οι δίσκοι και γενικότερα το ηχογραφημένο υλικό δε μπορούν να αποδώσουν. Δυσκολεύομαι να το περιγράψω γιατί απαρτίζεται από τόσα πολλά διαφορετικά πράγματα. Δύσκολο να το εξηγήσεις, μα εύκολο να το ζήσει κανείς.

– Σ’ ευχαριστώ για το χρόνο σου και την καλή διάθεση σου για να συζητήσουμε όλα αυτά. Σου εύχομαι αστείρευτη έμπνευση και να μας δίνεις μουσική για να συνεχίζουμε!
Να είσαι καλά! Σε ευχαριστώ για τον χρόνο σου!

381

Avatar photo
About Παναγιώτης Σπυρόπουλος 239 Articles
Γεννήθηκε στα τέλη του 70 στα Δυτικά της Αθήνας, πιο αργά ή πολύ νωρίτερα από ότι θα ήθελε - δεν έχε καταλήξει ακόμα! Ακροβατώντας ανάμεσα σε οικονομετρικά μοντέλα, φιλοσοφικούς αναστοχασμούς, πολιτικούς προβληματισμούς, κοινωνικές και διατροφολογικές ανησυχίες, η μουσική αναζήτηση είναι το δίχτυ ασφαλείας στο matrix της καθημερινότητας. Fan του σκληρού ήχου, λάτρης της κλασικής μουσικής, παθιασμένος με τα blues. Αναζητά την αιτία ζωής του, πριν κάποιοι άλλοι διαγνώσουν την αιτία θανάτου του• είναι σε καλό δρόμο για το δεύτερο.