DARK NIGHTMARE

Μετά την κυκλοφορία του πολύ καλού “Tortured Souls”, το οποίο αποτελεί το τρίτο full length τους, δεν θα μπορούσαν οι Dark Nightmare να λείψουν από την στήλη αυτή, ομολογουμένως με κάποια καθυστέρηση από την πλευρά μας. Η μπάντα που έχει “στιγματισθεί” στο μυαλό μου για την φλόγα με την οποία αποδίδει στις ζωντανές της εμφανίσεις, με εκπρόσωπο τον τραγουδιστή/ κιθαρίστα/ βασικό συνθέτη  Γιάννη Παπαδημητρίου, μας δίνει ένα φωτογραφικό στίγμα της σημερινής κατάστασης που επικρατεί στο σχήμα από τα Γρεβενά.

Γεια σου Γιάννη. Μας ξεφύγατε είναι η αλήθεια μετά την κυκλοφορία του “Tortured Souls”, αλλά να που εδώ είμαστε τελικά, να μάθουμε όσα αφορούν τη νέα σας δουλειά και ότι άλλο τρέχει στην μπάντα.
Καλησπέρα και σε εσένα Γιάννη και ευχαριστούμε για την φιλοξενία.

Θες να μας πεις πως φτάσαμε στην υλοποίηση του τρίτου Dark Nightmare άλμπουμ;
Η σύνθεση ξεκίνησε αν θυμάμαι καλά λίγο μετά  την κυκλοφορία του προηγούμενου δίσκου και μέσα σε ένα χρόνο και κάτι  η μουσική ήταν έτοιμη. Ξεκινήσαμε να γράφουμε τα τύμπανα τον  Αύγουστο του 2014  στην καβάλα (Nemessis studio), φθινόπωρο το μπάσο  και μετά κιθάρες  στην  Αθήνα (spitfire studio) και πλήκτρα στα Γρεβενά (studio caravan). Καθώς γράφαμε τα υπόλοιπα όργανα προσπαθούσα να τελειώσω και τους στίχους . Οι φωνές ηχογραφήθηκαν  το φθινόπωρο και τον χειμώνα του 15, κάποια κομμάτια στην Αθήνα και κάποια στην Κοζάνη (studio amnesia).

Τι σου αποτυπώθηκε πιο έντονα από αυτή την διαδικασία;
Το δύσκολο κομμάτι της υπόθεσης είναι πως είμαστε σκορπισμένοι και δεν μπορούμε να δουλεύουμε μαζί και πολλές φορές η πίεση χρόνου, που καμιά φορά φέρνει ατέλειες. Ευτυχώς είχαμε πολύ χρόνο για τις κιθάρες γιατί ήθελαν πολύ δουλειά. Οι περισσότερες στιγμές ήταν ευχάριστες πάντως γιατί δεν πηγαίναμε ποτέ να γράψουμε χωρίς να έχουμε καλή διάθεση.

Η εισαγωγή του “Life” θυμίζει κώδικα Μορς, έχετε σκεφτεί να χρησιμοποιήσετε περισσότερα “κινηματογραφικά” στοιχεία στο μέλλον;
Όχι καμία σχέση. Απλά ψάχναμε έναν ήχο κάτι, π.χ σαν βραχυκύκλωμα . Δεν συνηθίζουμε πάντως να ψάχνουμε κινηματογραφικά στοιχεία. Ελάχιστα το έχουμε κάνει.

Το ξεκίνημα του “Crown Of Innocence”, για το οποίο έχετε γυρίσει και ένα βίντεο, μόνο σε εμένα θύμισε παλιούς Sanctuary;
Τώρα που το λες ίσως θυμίζει λίγο, αν και εμένα μου φέρνει περισσότερο  Fates  Warning.

Μισό χρόνο μετά την κυκλοφορία της τρίτης σας αυτής δισκογραφικής δουλειάς, πως αποτυπώνεται η πορεία της, τόσο σε σύγκριση με τα προηγούμενα άλμπουμ, όσο και με τις προσδοκίες σας;
Είμαστε απόλυτα ευχαριστημένοι με την πορεία του δίσκου τόσο σε κριτικές,  όσο και στην ανταπόκριση στα  live,  αν και νομίζω πως το προηγούμενο ίσως ήταν περισσότερο άμεσο και ευκολότερο σε σχέση με αυτό. Ίσως επειδή αυτό είναι περισσότερο ατμοσφαιρικό και όχι τόσο  heavy  σε σχέση με το προηγούμενο. Πάντως το έχουμε παίξει σχεδόν ολόκληρο και δεν είδαμε να ξινίζει κάποιος.

Πλέον είναι ξεκάθαρο το ηχητικό στίγμα της μπάντας, η προσωπικότητά της κι αυτό δεν οφείλει λίγα στα δικά σου φωνητικά. Είναι μια από τις λίγες περιπτώσεις που ο τραγουδιστής δεν θυμίζει κανέναν άλλο και δεν δείχνει τουλάχιστον, να προσπαθεί καν για αυτό. Τι ακριβώς συμβαίνει πραγματικά στο μυαλό σου όταν συνθέτεις και ηχογραφείς, αλλά και ποια είναι τα μεγαλύτερα σου τραγουδιστικά πρότυπα/ επιρροές;
Τα πρότυπά μου σαν τραγουδιστής είναι η μεγάλη γενιά των 80ς (Dickinson, Dio, Halford). Ποτέ δεν κάθομαι να συνθέσω με το ζόρι. Δεν πρόκειται δηλαδή να γράψουμε  κάτι μόνο και μόνο για να πούμε πως είμαστε εδώ,  και αν στο μέλλον δεν γράψουμε κάτι που να αρέσει πρώτα εμάς δεν νομίζω πως θα υπάρξει επόμενη κυκλοφορία.

Πώς καταφέρνεις αυτό το πάθος με το οποίο τραγουδάς να το περνάς σε λυρικότητα και στα κιθαριστικά σου lead;
Μάλλον αυτά που παίζω στην κιθάρα τα περνάω στη φωνή, γιατί είμαι πρώτα κιθαρίστας και μετά τραγουδιστής.

Για την Eat Metal Records δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις, όποιος πραγματικά αγαπά το heavy metal στην Ελλάδα την γνωρίζει, όπως και τον Γρηγόρη Βαρσαμή. Ξεκινήσατε εκεί, μεταπηδήσατε στην Iron On Iron για να καταλήξετε πάλι εκεί με το “Tortured Souls”. Ποιες είναι οι δικές σας απαιτήσεις από ένα label και σε ποιο βαθμό πιστεύεις πως ανταποκρίθηκαν αυτά στην περίπτωσή σας;
Είμαστε ευχαριστημένοι και με τις 2 εταιρείες και οι συμφωνίες που είχαμε κάνει και τώρα, αλλά και στο παρελθόν με την  iron on iron, μας ευνόησαν αρκετά μπορώ να πω, απλά πιστεύω πως αδικούνται οι δίσκοι μας που δεν έχουν βγει ακόμη σε βινύλιο.

Ένα από τα δικά μου αγαπημένα σημεία στους DN είναι οι στίχοι σας. Μου αρέσει αυτός ο πλουραλισμός, παρά το κυρίαρχο επικό ηχητικό φίλτρο της μπάντας, που περνά από την ηρωική φαντασία, στον απόλυτο ρεαλισμό με αναφορές στην καταστροφή της φύσης, πολιτικοκοινωνικούς προβληματισμούς κλπ. Τι είναι αυτό που τροχοδρομεί αποφασιστικά τις σκέψεις να γίνουν στίχοι σε ένα μουσικό θέμα, στο δικό σου μυαλό;
Ίσως είναι περισσότερο γεγονότα και καταστάσεις που μ έχουν απασχολήσει στο παρελθόν και βγήκαν εκεί. Γενικότερα πάντως οι στίχοι μας έχουν να κάνουν με την ζωή και όλα αυτά που βιώνουμε.

“Are We Free” τελικά; Τι σε θυμώνει, προβληματίζει πιο έντονα από την σημερινή πραγματικότητα;
Το πόσο σκληροί έχουν γίνει οι άνθρωποι και κοιτάν μόνο την πάρτη τους.

Ας πάμε στην ατζέντα των DN, τι έχουμε να περιμένουμε από εσάς στο μέλλον;
Προς το παρόν προσπαθούμε να κανονίσουμε κάποια  live για την άνοιξη. Θέλουμε να παίξουμε και Αθήνα και Θεσσαλονίκη και Αγρίνιο σίγουρα απλά ότι γίνει μετά τον Απρίλιο μάλλον. Συνθετικά όπως είπα και παραπάνω δεν υπάρχει δραστηριότητα, ελάχιστες ιδέες. Ευτυχώς πλέον έχουμε αρκετό υλικό για τις συναυλίες μας.

Σε ευχαριστώ πολύ για την ανταπόκριση στην πρόσκλησή μας και τον χρόνο σου.
Εμείς ευχαριστούμε για την υποστήριξη. Καλή χρονιά με υγεία και αγάπη πάνω από όλα.

687