AMKEN

Μια νέα μεγάλη ελπίδα της ελληνικής thrash σκηνής, οι Αθηναίοι Amken ετοιμάζονται να μοιραστούν τη σκηνή με τους Sodom και το Rockway.gr αρπάζει την ευκαιρία να μιλήσει με τον Γιάννη Κ. (κιθάρες) για το πάθος τους με τα live, το νέο τους album που θα κυκλοφορήσει σε λίγο καιρό και πολλά ακόμη ενδιαφέροντα.

-Χαίρεται παιδιά. Καταρχήν να σας καλωσορίσω στο Rockway.gr. Τι λένε τα νέα από το στρατόπεδο των Amken; Νέο album στα σκαριά, live με τους Sodom…Πρέπει να δουλεύουν στο φουλ οι μηχανές.
Οι μηχανές δουλεύουν πάντα στο φουλ! (Γέλια) Και έρχονται και περισσότερα live με SUICIDAL ANGELS σε Ελλάδα και Τουρκία που μόλις ανακοινώθηκαν! Πέρα από την πλάκα τώρα, είναι κάτι για το οποίο δουλεύουμε σκληρά και χαιρόμαστε πολύ για αυτή την ευκαιρία που μας δίνεται, ανυπομονούμε να μοιραστούμε τη σκηνή με μία από τις σημαντικότερες μπάντες – θρύλους του γερμανικού thrash και φυσικά με όλο τον κόσμο που θα έρθει στο Αn το Σάββατο! Όσο γα το δίσκο, περίμενε υπομονετικά τόσους μήνες αλλά τώρα δεν κρατιέται να βγει!

-Ας πάρουμε λίγο τα πράγματα από την αρχή. Πως οδηγηθήκατε στη δημιουργία του σχήματος και ποιο ήταν το αρχικό line up;
Οι ΑΜΚΕΝ ξεκίνησαν σχεδόν τυχαία το φθινόπωρο του 2011, όταν οι δύο κιθαρίστες, Γιάννης και Βάνιας, βρισκόμασταν απλά για να τζαμάρουμε κάποιες ιδέες. Κι αυτό που μας βγήκε ήταν thrash, τελείως αβίαστα. Να φανταστείς στην αρχή λέγαμε πως ψάχνουμε μέλη για heavy metal μπάντα! Ο πρώτος καιρός πέρασε αρκετά αργά, μιας και το να βρούμε ανθρώπους που να το γουστάρουν όπως εμείς δεν ήταν  εύκολο. Με την άφιξη του Σωκράτη Μπέμπη όμως, στα ντραμς και του Κώστα Τριανταφύλλου στο μπάσο μπήκαμε αμέσως στο στούντιο για ηχογραφήσεις και από τότε όλα πήραν τον δρόμο τους. Αυτό μπορούμε να πούμε ότι ήταν και το πρώτο μας σταθερό line up.

-Το 2014 κυκλοφορήσατε το EP “Adrenaline Shot”. Παραπάνω από ελπιδοφόρο, με ώριμη μουσική. Σκεπτόμενο thrash που δε βάζει τα κεφάλια κάτω μόνο για να χτυπιούνται, αλλά δουλεύει πολύ με τις καθαριστικές μελωδίες. Βγήκε το αποτέλεσμα όπως το φανταζόσαστε;
Ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια. Ήταν αρκετά πρώιμο, μιας και με αυτό κάναμε το ντεμπούτο μας, αλλά ναι, ήμασταν και είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με τον τρόπο που έγινε και πέρασε στον κόσμο. Από τις συνθέσεις μέχρι την παραγωγή, το artwork, ακόμα και το κλιπ, όλα μπόμπα!

-Από τη κυκλοφορία του EP μέχρι και σήμερα τι μεσολάβησε;
Αρκετά! Για εμάς που το ζούμε τουλάχιστον! Ταξιδέψαμε μέχρι τη Γερμανία πρώτη φορά για να ανοίξουμε για τους βετεράνους του death metal, τους SIX FEET UNDER, το οποίο ήταν και ένα από τα πρώτα πολύ σπουδαία βήματα για τη μπάντα. Ένα από τα τραγούδια μας συμπεριλήφθη σε συλλογή του ελληνικού METAL HAMMER, επανακυκλοφόρησε το EP μας σαν σπλιτ με τους Περουβιανούς MAZE OF TERROR από την EBM Records,  είχαμε την ευκαιρία να μοιραστούμε τη σκηνή με πολλές γαμάτες μπάντες σε Ελλάδα και εξωτερικό, με πιο γνωστές από αυτές τους SKELETONWITCH, SKULL FIST, NERVOSA και τους δικούς μας φυσικά PLANET OF ZEUS και BIO-CANCER, επιλεχθήκαμε για να παίξουμε στο Schoolwave 2015 όπου γνωρίσαμε την εμπειρία του να παίρνεις μέρος σε μια τόσο μεγάλη διοργάνωση με χιλιάδες κόσμου από κάτω (όποιος θέλει να το ξαναζήσει υπάρχει βίντεο στο YouTube), τρεις μικρές ευρωπαϊκές περιοδείες, η ηχογράφηση του πρώτου μας άλμπουμ εν τω μεταξύ, ένα νέο video-clip που έκανε πρεμιέρα πανελλαδικά στην τηλεόραση…  Εντάξει, κάναμε κάποια πράγματα.

-Πάμε τώρα στη νέα σας δουλειά “Theater Of The Absurd” που αναμένεται. Τι πληροφορίες έχουμε μέχρι τώρα; Έχετε συμφωνήσει με κάποια εταιρία;
Ναι! Και είμαστε αρκετά αισιόδοξοι για αυτό! Ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί κάτι αλλά μπορούμε να μοιραστούμε μαζί σας ότι είναι ελληνική δισκογραφική με πολλές καλές δουλειές κάτω από τη ζώνη της, η οποία μας προσέγγισε με γνήσιο ενδιαφέρον και ο δίσκος είναι πραγματικά προ των πυλών! Για μια πρώτη γεύση μπορείτε να τσεκάρετε το κλιπ μας για το τραγούδι “Soul’s Crypt” που κυκλοφόρησε πρώτο, κι έπεται συνέχεια.

-Αυτά τα 3 χρόνια πόσο ωρίμασε η μπάντα; Τι αλλαγές υπήρξαν στη διαδικασία των ηχογραφήσεων;
Μπορούμε να πούμε πως ωριμάσαμε αρκετά, κι αυτό φαίνεται και στις συνθέσεις του “Theater Of The Absurd”.  Μπορέσαμε να δούμε “από μέσα” πράγματα, δεθήκαμε παραπάνω, ακούσαμε περισσότερα, είχαμε ήδη την εμπειρία του ΕΡ. Πιστεύω πάντα μαθαίνουμε και προσπαθούμε να γινόμαστε καλύτεροι σε αυτό που κάνουμε.  Αλλαγές στις ηχογραφήσεις δεν ξέρω αν υπήρξαν με αυτή την έννοια, μιας και συνεργαστήκαμε ξανά με τον David Prudent και το Made In Hell Studio για την παραγωγή του δίσκου, αλλά σίγουρα όταν τα τραγούδια είναι περισσότερα και το υλικό πιο απαιτητικό, γίνεται πιο απαιτητική  και η όλη διαδικασία της ηχογράφησης, για τον καθένα από εμάς.

-Πριν κάποιες μέρες είχατε και μια αλλαγή μπασίστα. Θα επηρεάσει αυτό τις επερχόμενες συναυλίες σας; Από ότι είδα υπάρχει ήδη αντικαταστάτης και αυτός είναι ο Δημοσθένης Καραχριστοδούλου (Shadow In The Darkness).
Ναι, δυστυχώς βρισκόμαστε για άλλη μια φορά στη θέση αναζήτησης μόνιμου μέλους, μιας και μετά από δύο δυνατά χρόνια ο Βασίλης επέλεξε να αποχωρήσει από τη μπάντα για προσωπικούς του λόγους. Όμως αυτό δεν μας κάνει απαισιόδοξους, γιατί πιστεύουμε πως κάτι καλό θα βγει τελικά και από αυτό. Όπως όταν πέρισυ έπρεπε να βρούμε νέο ντράμερ και μας χτύπησε την πόρτα ο Χάρης, ο οποίος είναι πολύ ικανός και από τη μεριά του έχει προσθέσει στους ΑΜΚΕΝ. Άρα και για τα live δεν μας πτοεί τίποτα! Ο καλός φίλος και φοβερός μπασίστας Δημοσθένης, να ευχαριστήσουμε εδώ και τα παιδιά από τους SHADOW IN THE DARKNESS που “μας τον παραχώρησαν”, προσφέρθηκε να βοηθήσει προσωρινά στις υποχρεώσεις της μπάντας και αναμένεται πανικός για άλλη μια φορά επί σκηνής.

-Χωρίς να έχω την τύχη να σας παρακολουθήσω ακόμα ζωντανά, βλέπω ότι οι Amken ζουν για το σανίδι. Πολλές συναυλίες σε Ελλάδα και εξωτερικό, παλμός και ένταση. Τελικά είναι το live η κορύφωση της σχέσης σας με το κοινό;
Μα αυτός είναι ο πιο άμεσος τρόπος να έρθουμε σε επαφή με τον κόσμο που ακούει τη μουσική μας, ή που εκείνη τη στιγμή μαθαίνει για εμάς και κοπανιέται με αυτό που εμείς κάνουμε. Το λατρεύουμε! Και πάντα προσπαθούμε για το καλύτερο.

-Πόσο δύσκολο είναι για μια ελληνική μπάντα στις μέρες της κρίσης να αφοσιωθεί  τόσο στη μουσική της; Τα μέλη των Amken έχουν και καθημερινές εργασίες; Πως την παλεύετε με τα live;  
Είναι δύσκολο, όχι μόνο κατά τη διάρκεια της κρίσης πιστεύω, αλλά και γενικά. Δε νομίζω ότι αφιερώνεις εύκολα τόσο χρόνο, και χρήμα ας μη γελιόμαστε, σε κάτι που δεν το αγαπάς πραγματικά. Όλοι λίγο-πολύ ασχολούμεστε με κάτι, είτε με περιστασιακές δουλειές, είτε με σχολές και τα συναφή. Βάζουμε πάνω από όλα τη μπάντα όμως και έτσι κάνουμε τις επιλογές μας. Αλλά κάθε φορά επενδύουμε σε αυτά που θα φέρει ο χρόνος. Πολύ οργάνωση, πολύ τρέξιμο, και μια δόση τύχης φυσικά.

-Αλήθεια, τι υποσχεθήκατε στα zombie του video clip για το “Zombie Pets”; Είδα ότι μπήκαν πολύ δυναμικά στο ρόλο.
Με τους ΑΜΚΕΝ έρχονται παρέα και πολλά λίτρα μπίρας, δεν το ξέρεις; (γέλια)

-Σαν μουσικοί είναι προφανές που κινήστε και θα ήταν αστείο να ρωτήσω επιρροές. Σαν οπαδοί όμως; Τι άλλα ήδη μουσικής γουστάρετε εντός και εκτός του metal;
Όσον αφορά τα metal ακούσματά μας, αυτά εκτείνονται σε όλο το ευρύ του φάσμα. Δεν αποκλείουμε τίποτα και θέλουμε να έχουμε όσα περισσότερα μπορούμε, γιατί αυτό μας βηθάει πολύ στο να γράφουμε τη δική μας μουσική με όσο το δυνατόν πιο φρέσκιες και μη προκατειλημμένες ιδέες. Τώρα εκτός metal σίγουρα ακούμε αρκετή παλιά ροκ μουσική, με ιδιαίτερη αδυναμία προσωπικά στους PINK FLOYD.

-Επειδή είμαι λίγο καμένος με το format, υπάρχει η σκέψη κυκλοφορίας του νέου album σε βινύλιο;
Υπάρχει σαν ενδεχόμενο, δεν είναι όμως κάτι που έχει δρομολογηθεί προς το παρόν. Αλλά φαντάζομαι αν το θέλετε πολύ κάτι θα γίνει.

-Το live που έρχεται αναμένετε να είναι ολοκαύτωμα. 4 μπάντες, όλες μία και μία. Από τη πλευρά σας τι έχετε να πείτε στον κόσμο που δε σας έχει δει;
Αυτό είναι αλήθεια, ανυπομονούμε πάρα πολύ για το συγγεκριμένο live και μπορώ να εγγυηθώ στον κόσμο πως θα δώσουμε για άλλη μια φορά το 101% για να γουστάρουμε όλοι μαζί! Όσοι δεν έχουν παρευρεθεί ξανά σε κάποιο live μας να είναι σίγουροι πως δεν θα χάσουν αν έρθουν από νωρίς για να μας δουν.

-Νομίζω αρκετά από εμένα. Τα υπόλοιπα στο An. Τα τελευταία λόγια δικά σας.
Σας περιμένουμε όλους το Σάββατο για πολλά κιλά thrash από όλες τις μπάντες και ακόμα περισσότερες μπίρες! Ευχαριστούμε για τη συνέντευξη, τα λέμε εκεί.

896