JAW BREAKER

Από το Νότο της Ευρώπης και την Αθήνα της κρίσης, οι Jaw Breaker έρχονται να μπλέξουν τις metal και hard rock επιρροές τους, αποδίδοντας σε μια ελπιδοφόρα δουλειά με εξαιρετικές ιδέες στον ήχο και το στίχο τους, το EP “Sounds From The Playground” που κυκλοφόρησε το 2016. Στις ζωντανές εμφανίσεις τους προκαλούν κάτι παραπάνω από αίσθηση, σε κοινό και κριτικούς, με το “southern metal” που εκπροσωπούν. Με αφορμή την εμφάνισή τους στις 20 Ιανουαρίου, με τους RoadkillSoda και τους The Mound στην σκηνή του Death Disco, μίλησαν και παρουσιάστηκαν στο Rockway.gr για την πορεία τους, τα σχέδια τους και φυσικά τη μουσική τους. Είναι rock τύποι με όλοι τη σημασία της λέξης, αξίζει να τους ακούσετε και να διαβάσετε για αυτούς!

Σας καλωσορίζουμε στον φιλόξενο χώρο του rockway.gr και θα θέλαμε να συστηθείτε στο κοινό με λίγα λόγια για εσάς.
Καλώς σας βρήκαμε! Είμαστε οι Jaw Breaker από Αθήνα και είμαστε ενεργοί από τα τέλη του 2012. Η υπάρχουσα σύνθεση αποτελείται από τους Χρήστο(φωνή), Νίκο(μπάσο/φωνή), Μανώλη και Άλεξ(κιθάρες) και το νέο μέλος της οικογένειάς μας τον Χρήστο(τύμπανα).

“Jaw Breaker”, πως προέκυψε το όνομα του σχήματος; Υπάρχει καμία σύνδεση με την punk rock μπάντα των mid 80s (“Jawbreaker”);
Το να καταλήξουμε από κοινού σε ένα όνομα για τη μπάντα μας δυσκόλεψε αρκετά. Μετά από πολλές προτάσεις καταλήξαμε στο “Jaw Breaker”. Ήταν ο τίτλος από ένα κομμάτι που είχε συνθέσει τότε ο μπασίστας μας!  Από κει και πέρα, δεν υπάρχει κάποια σύνδεση με τους ‘’punks’’ Jawbreaker. Για του λόγου το αληθές μάθαμε γι’ αυτούς εφόσον είχαμε βγάλει ήδη το όνομα. Παρόλα αυτά δεν έχουμε σκοπό να το αλλάξουμε, εκτός και αν στο μέλλον υπάρξει θέμα με copyrights, μακριά από εμάς (γέλια)!

Το ντεμπούτο EP σας “Sounds From The Playground”, μου κίνησε το ενδιαφέρον μιας, κατ’ εμέ, αποτελεί ένα ιδιαίτερο κράμα που μπλέκει ηχητικά τους Kyuss με τους Machine Head και τους Pantera, ανάλογα από την οπτική που θα το δει κανείς. Πως θα χαρακτηρίζατε εσείς τη μουσική σας;
Αρχικά, θα συμφωνήσουμε μαζί σου! Κάπως έτσι θα χαρακτηρίζαμε κι εμείς τον ήχο μας. Βέβαια μπορούμε να πούμε ότι τα καινούρια μας κομμάτια έχουν μετατραπεί σε μια πιο metal “χροιά”.  Ωστόσο, θα λέγαμε ότι  ο πυρήνας της μουσικής μας παραμένει το southern metal.

Ποιες οι επιρροές σας διαχρονικά και ποια τα ακούσματά σας σήμερα;
Όσον αφορά τις διαχρονικές επιρροές υπάρχει διαφοροποίηση μεταξύ των μελών της μπάντας, ωστόσο θα λέγαμε ότι υπάρχουν οι εξής κοινές: Pantera, Metallica, Down και Alice in chains. Αυτό τον καιρό δεν έχουν αλλάξει και πολύ τα ακούσματά μας, αλλά ακούμε περισσότερο μπάντες όπως οι Lamp of God, Slipknot και B.L.S. Eξού μάλλον και η περισσότερη “γκρούβα’’ στα κομμάτια μας!

Ποια η πηγή έμπνευσής σας σχετικά με τη δημιουργία των συνθέσεων και του στίχου; Παρατηρώ ότι δε διστάζετε να εντάξετε πολιτικές – κοινωνικές ανησυχίες στο στίχο σας (“City of god”), αλλά και πιο υπαρξιακά – προσωπικά ζητήματα.
Πέρα από τα υπαρξιακά ζητήματα και τα προσωπικά βιώματα και εμπειρίες, τα οποία είναι και βασική πηγή έμπνευσης για τη σύνθεση,  σίγουρα δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα πολιτικά και κοινωνικά θέματα, όσον αφορά τους στίχους. Καλό θα ήταν να μπορούσαμε να μιλάμε μόνο για κοπέλες και “πιώματα’’ χωρίς αυτό να μας ενοχλεί, αλλά καλώς ή κακώς αυτό δεν συμβαίνει. Και πώς θα μπορούσε άλλωστε, εφόσον ζούμε στο 2017 όπου η πολιτική σαπίλα και η κοινωνική εξαθλίωση μας χτυπούν συνεχώς την πόρτα!

Η συναυλιακή σας παρουσία είναι εντονότατη και οι live εμφανίσεις σας θεωρώ πως είναι η “ζωογόνος δύναμη” της μπάντας. Ποια τα μηνύματα που λαμβάνετε από το κοινό και ποια η αποδοχή της δουλειάς σας έως τώρα;
Η αλήθεια είναι πως γουστάρουμε πάρα πολύ να παίζουμε live και είναι και αυτό που μας εμψυχώνει κάθε φορά που μπορεί να κουραζόμαστε σε κάποια απαιτητική πρόβα! Σαν μπάντα δίνουμε πολύ μεγάλη βαρύτητα στις live εμφανίσεις, γιατί εκεί είναι που μια μπάντα μπορεί να δεθεί με τον κόσμο και όχι μέσα από το στούντιο. Ο αυθορμητισμός και η ενέργεια επί σκηνής είναι βασικοί σύμμαχοι στο να βάλεις το κοινό στο κλίμα σου και να υπάρξει αυτό που λέμε “feedback”. Όσον αφορά την αποδοχή από τον κόσμο θα λέγαμε ότι μέχρι στιγμής τα πράγματα πάνε αρκετά καλά. Όταν όμως βλέπουμε στα live μας καινούρια πρόσωπα και κεφάλια να πηγαίνουν πάνω κάτω, τότε για μας όλα πάνε ακόμα καλύτερα!

Ποιες οι δυσκολίες για ένα σχήμα να κυκλοφορήσει τη δουλειά του στην Ελλάδα και να την προμοτάρει – γνωστοποιήσει; Πως αντιμετωπίσατε εσείς την εγχώρια πραγματικότητα και ποιος ο ρόλος το διαδικτύου στην προσπάθειά σας;
Σίγουρα τα πράγματα στην Ελλάδα για μία μπάντα είναι πιο δύσκολα απ’ ότι για μία στο εξωτερικό. Αν θέλεις να κρατήσεις ζωντανό αυτό που αγαπάς και να το εξελίξεις θα πρέπει να κοπιάσεις και σίγουρα να βάλεις το χέρι βαθιά στην τσέπη. Πράγμα που οι συνθήκες στις  μέρες μας το κάνουν ακόμη πιο δύσκολο. Το internet θεωρούμε ότι αποτελεί πολύ σημαντικό εργαλείο για το promotion, ίσως πλέον να είναι και το μόνο μέσο που πραγματικά βοηθάει. Προφανώς όπως σχεδόν όλες οι μπάντες, έτσι το χρησιμοποιούμε και εμείς με το να ενημερώνουμε συνέχεια και άμεσα για τις εξελίξεις της μπάντας αλλά και με το να μπορεί ο οποιοσδήποτε και από οπουδήποτε να ακούσει τη μουσική μας ανά πάσα στιγμή.

Ο σκληρός – βρώμικος ήχος και η underground rock – metal σκηνή διαγράφει εποχές “άνθησης” στη χώρα μας. Ποιοι παράγοντες θεωρείται οτι συνετέλεσαν σ’ αυτό;
Σίγουρα υπάρχει άνθηση στην ελληνική σκηνή. Έχουμε ακούσει, έχουμε παίξει μαζί και έχουμε γίνει φίλοι με πολλές αξιόλογες μπάντες τα τελευταία χρόνια! Αρχικά, μεγάλο ρόλο σε όλο αυτό έχει παίξει αναμφίβολα το promotion μέσω του διαδικτύου, όπως αναφέραμε και παραπάνω. Για εμάς, καθοριστικής σημασίας είναι η προσπάθεια, το μεράκι και η επιμονή μεγάλων πλέον μπαντών, βλέπε Planet of Zeus, 1000mods, Big Nose Attack κλπ, που μέσα από πολλές δυσκολίες κατάφεραν να φτάσουν εκεί που είναι τώρα, να περιοδεύουν και να έχουν κοινό στο εξωτερικό, δίνοντας ένα μεγάλο παράδειγμα του τι μπορεί να καταφέρει κάποιος με σκληρή δουλειά και αγάπη για τη μουσική του.

Την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου εμφανίζεστε στη σκηνή του Death Disco, με τους RoadkillSoda και τους The Mound. Τι να περιμένει το αθηναϊκό κοινό από αυτό το live και ποια τα σχέδιά σας για τη νέα χρονιά;
Αρχικά, να πούμε ότι χαιρόμαστε πάρα πολύ που θα είμαστε ζωντανό κομμάτι αυτού του live. Αυτό που σίγουρα πρέπει να περιμένει ο κόσμος είναι να δει πέντε τύπους να χτυπιούνται από το πρώτο λεπτό μέχρι το τελευταίο. Αλλά επειδή πιστεύουμε σε πράξεις και όχι σε λόγια, ας έρθουν να το δουν από μόνοι τους! Τα σχέδιά μας για το 2017 είναι σίγουρα πολλά live, εντός και εκτός Αττικής και ακόμα περισσότερες πρόβες!  

Σας ευχαριστούμε πολύ για το χρόνο σας κι αναμένουμε να σας απολαύσουμε στο Death Disco και όπου αλλού μας δοθεί η ευκαιρία στο μέλλον!
Εμείς ευχαριστούμε! Να ‘στε καλά!

265

Avatar photo
About Παναγιώτης Σπυρόπουλος 239 Articles
Γεννήθηκε στα τέλη του 70 στα Δυτικά της Αθήνας, πιο αργά ή πολύ νωρίτερα από ότι θα ήθελε - δεν έχε καταλήξει ακόμα! Ακροβατώντας ανάμεσα σε οικονομετρικά μοντέλα, φιλοσοφικούς αναστοχασμούς, πολιτικούς προβληματισμούς, κοινωνικές και διατροφολογικές ανησυχίες, η μουσική αναζήτηση είναι το δίχτυ ασφαλείας στο matrix της καθημερινότητας. Fan του σκληρού ήχου, λάτρης της κλασικής μουσικής, παθιασμένος με τα blues. Αναζητά την αιτία ζωής του, πριν κάποιοι άλλοι διαγνώσουν την αιτία θανάτου του• είναι σε καλό δρόμο για το δεύτερο.