MONK



Λίγες μέρες πριν την επίσημη παρουσίαση του ντεμπούτου τους “Black Earth Beneath”, οι Κυκλαδίτες Monk μιλάνε στο Rockway.gr για την μέχρι τώρα πορεία τους, αποδεικνύουν την αγάπη τους για την μουσική και υπόσχονται συριανά λουκούμια για το release show της Κυριακής 4 Δεκεμβρίου στη Death Disco, παρέα με τους Korsikov. (δελτίο τύπου).

-Καλησπέρα παιδιά και καλώς ήρθατε στο Rockway.gr. Αν θέλετε δώστε μου ένα σύντομο βιογραφικό της μπάντας.
Woodman: Καλησπέρα και σε σένα Θοδωρή και ευχαριστούμε για τη πρόσκληση! Ξεκινήσαμε τη μπάντα το καλοκαίρι του 2011.Την επόμενη χρονιά ηχογραφήσαμε ένα demo το “Ofis the Saint Eater” εδώ στη Σύρο. Τον Οκτώβριο του 2015 φέραμε το Βαγγέλη Αποστόλου στο προβάδικο μας,κάναμε τις απαραίτητες προσαρμογές και ηχογραφήσαμε το ντεμπούτο μας “Black Earth Beneath”. Στο ενδιάμεσο έχουμε κάνει κάποια live σε Σύρο και Αθήνα.

-Συγχαρητήρια για το “Black Earth Beneath”! Θεωρώ πως είναι ένα album που μπορεί να κάνει αίσθηση στους οπαδούς του ήχου και εύχομαι ο χρόνος να δικαιώσει αυτή την άποψη.
JR: Σε ευχαριστούμε πολύ καταρχήν. Η αισιοδοξία είναι κάτι που μας διακατέχει σαν άτομα, αλλά πάντοτε κοιτάμε αυτό που κάνουμε να αρέσει σε εμάς πρώτα, όλα τα άλλα έρχονται δεύτερα. Είναι μια κλισέ απάντηση, αλλά είναι η αλήθεια. Πιστεύω πως αν είσαι ειλικρινής σε αυτό που κάνεις θα φανεί στο κοινό που θα σε κρίνει θετικά ή αρνητικά ή μπορεί να μη σου δώσουν καν σημασία. Το θέμα είναι να λειτουργούμε ενωμένοι σαν μονάδα και να προσπαθούμε για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

-Τι άλλαξε στη μπάντα από το demo “Ofis The Saint Eater” μέχρι και την κυκλοφορία του ντεμπούτου σας; Υπήρχαν διαφοροποιήσεις στη σύνθεση και στο τρόπο ηχογράφησης των δύο δουλειών;
JR: Από τότε μέχρι τώρα έχουν αλλάξει πολλά από μουσικής άποψης, αλλά και προσωπικής με συνέπεια να έχουμε αλλάξει και σαν άνθρωποι.
Μushroom: Στο τρόπο που συνθέτουμε,όχι δεν άλλαξε κάτι. Μαζευόμαστε,αράζουμε,τζαμάρουμε και οτιδήποτε μας κάνει κλικ,το κρατάμε και το δουλεύουμε. Σε ό, τι αφορά στον τρόπο ηχογράφησης ήταν όλα διαφορετικά. Το demo το γράψαμε live σε ένα μικρό τοπικό στούντιο και ανέλαβε τη μίξη ένας φίλος. Για το δίσκο φέραμε μηχανικό ήχου στο προβάδικο μας, ηχογραφήσαμε ένας-ένας,πειραματιστήκαμε με τον ήχο,αλλά το σημαντικότερο όλων ήταν το ίδιο το γεγονός ότι γράφαμε στο χώρο μας, από εκεί που ξεκινάνε όλα.Κι αυτό κατά τη γνώμη μου βγαίνει στο δίσκο.



-Το “Black Earth Beneath” κυκλοφορεί μέσω της Fuzz Ink Records. Πως προέκυψε η συνεργασία με την εταιρεία; Σε τι μορφές θα κυκλοφορήσει το album; Υπάρχει περίπτωση να έχουμε έκδοση βινυλίου;
Μ: Με τα παιδιά που τρέχουν τη Fuzz Ink είμαστε καλοί φίλοι και γνωριζόμαστε πολλά χρόνια, απ’ τον καιρό που ήταν φοιτητές στη Σύρο. Κάποια στιγμή ήταν αναπόφευκτο να γίνει! Το album κυκλοφορεί ήδη σε digital μορφή και μπορεί κάποιος να το βρει και να το ακούσει μέσω της σελίδας μας στο bandcamp (LINK). Στα shows για το release θα έχουμε διαθέσιμα και τα cds απ’ τη Fuzz Ink Records. Το αρχικό πλάνο ήταν να υπάρξει μόνο έκδοση σε βινύλιο και digital. Ηχογραφώντας όμως, οι συνθέσεις ξεπέρασαν τον αναμενόμενο χρόνο και αυτόματα θα πηγαίναμε για διπλό βινύλιο,πράγμα που θα στοίχιζε αρκετά περισσότερο. Στο μέλλον ίσως και να υπάρξει κάτι τέτοιο.

-Από τις πληροφορίες σας στο facebook είδα ότι είσαστε από το Επισκόπιο της Σύρου. Αυτό ισχύει και για τα τρία μέλη της μπάντας; Είσαστε μόνιμοι κάτοικοι Σύρου; Πόσο δύσκολο είναι για ένα συγκρότημα από ένα νησί να κυνηγήσει μουσικά το όνειρο του; Υπάρχουν χώροι να τζαμάρετε ας πούμε ή αναγκαστικά πρέπει να μετακινήστε εκτός νησιού για να κάνετε κάτι πιο επαγγελματικό;
J: Ναι, είμαστε μόνιμοι κάτοικοι της Σύρου. Απο Πισκοπιό είμαστε εγώ και ο Ξύλινος (σ.σ. Woodman),τα σπίτια μας είναι απέναντι ακριβώς. Ο Μανιτάρης (Mushroom) δε μένει Πισκοπιό, αλλά είναι το δεύτερο σπίτι του, αν όχι πρώτο. Εκεί βρίσκεται το προβάδικο μας 15-16 χρόνια τώρα, το οποίο είναι ουσιαστικά το σπίτι του Ξύλινου .Είμαστε ρεαλιστές. Έχουμε κάποιους μικρούς στόχους  που κυνηγάμε να φέρουμε εις πέρας και κάνουμε μικρά βήματα. Ο στόχος αυτή τη στιγμή είναι να έχουμε καλή απόδοση στα επερχόμενα live τίποτα άλλο.
M: Εξαρτάται απ’ το πως έχει ο καθένας το όνειρο του μουσικά. Αν θέλεις π. χ. να είσαι συνέχεια στο δρόμο και να παίζεις live ή να το πας παραπέρα και να το κυνηγήσεις σε οποιαδήποτε μορφή είναι δύσκολο με μια καθημερινή δουλειά. Απ’ την άλλη και μια μπάντα απ’ την Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη αν θέλει να είναι στο δρόμο θα πρέπει να αφήσει δουλειές. Οπότε αν το σκεφτείς έτσι, είναι το ίδιο. Για μεμονωμένα live όμως είναι λίγο πακέτο. Εμείς είμαστε τρεις φίλοι που κάναμε μια μπάντα να εκφραζόμαστε και να περνάμε καλά,οπότε μια χαρά είμαστε!



-Τι ερεθίσματα σας οδήγησαν να παίξετε αυτή τη μουσική; Τι άκουσες κάποια στιγμή και είπες «θέλω και εγώ να βγάλω αυτό το συναίσθημα στη μουσική μου»;
J: Αυτή είναι μια δύσκολη ερώτηση καθώς δε μπορώ να προσδιορίσω τις αιτίες και να απομονώσω τα ερεθίσματα που μας οδήγησαν προς τα εκεί . Οι επιρροές μας ποικίλλουν αλλά το βασικό συστατικό μέχρι τώρα ήταν η μαυρίλα και το χάος, όχι λόγω ανάλογης ψυχοσύνθεσης, αλλά λόγω μουσικής άποψης και μόνο. Μετατρέπουμε τη πρόβα σε ένα τελετουργικό και πειραματιζόμαστε χωρίς να έχουμε κάτι συγκεκριμένο στο μυαλό μας.
Μ: Ωραία ερώτηση! Χαχα! Προσωπικά τα ερεθίσματα μου και το πώς αυτά γίνονται συναισθήματα προέρχονται κυρίως απ’ το γεγονός ότι μένω σε νησί. Μουσικά μιλώντας οι επιρροές είναι ατελείωτες.
W: Αν έπρεπε να πω κάποιες μπάντες που σχημάτισαν τον ήχο των Monk, στην αρχή τουλάχιστον αυτές θα ήταν οι Cathedral, Electric Wizard, Ocean Chief, Isis, Saint Vitus και Ufomammut.

-Οι Monk είναι ένα Instrumental συγκρότημα. Αν όμως είχαν στοίχους, γιατί θα μιλούσαν;
M: Για κέρατα, φωτιά, θειάφι, σπόρους, διαβόλους, μούμιες και τελετές.
 J: Το σίγουρο είναι ότι δε θα άκουγες κάτι πολιτικό, ερωτικό ή κάτι επιτηδευμένο, όπως αμερικάνικη προφορά ας πούμε.

-Θεωρείτε ότι είσαστε ένα live σχήμα; Γουστάρετε γενικά τη σκηνή;
J: Μας αρέσει πολύ η live εμπειρία, είναι κάτι που μας δένει σαν μπάντα. Οπότε θα σου πω ότι θέλουμε να γίνουμε μια live μπάντα, καθώς θεωρώ ότι δεν είμαστε ακόμα.
-Η μουσική σας είναι αρκετά προσωπική και δεν είναι αυτό που χαρακτηρίζουμε σα “συναυλιακή”. Καταφέρνουν οι Monk να βγάλουν live την ατμόσφαιρα του studio;
W: Όταν ηχογραφούσαμε το δίσκο προσπαθήσαμε να μη πέσουμε στην παγίδα να φορτώσουμε τα κομμάτια με διάφορες πινελιές στις οποίες δε θα μπορούσαμε να αποδώσουμε.
M: Έχουμε τα εφέ μας και τα samples μας μαζί. Σίγουρα δημιουργούν μια ατμόσφαιρα,αλλά ένα live είναι ένα live. Πρέπει να ακούγετε και live.



-2,3&4/12 έχετε τα events σε Ιωάννινα, Θεσσαλονίκη και Αθήνα για το release του “Black Earth Beneath”. Τι μπορούμε να περιμένουμε από αυτά τα live; Στην Αθήνα συγκεκριμένα παίζετε μαζί με τους Korsikov και BUS. Άποψη για τα δύο σχήματα;
W: Είναι η πρώτη φορά που φεύγουμε για 3 live σερί και είμαστε ενθουσιασμένοι! Να περιμένετε μια ωραία ατμόσφαιρα! Με τους Korsikov θα είμαστε μαζί και στα 3 live. Είναι φίλοι,έχουμε παίξει κι άλλες φορές μαζί και είναι η καλύτερη παρέα για κάτι τέτοιο! Τους BUS δεν τους γνωρίζω προσωπικά αλλά μου αρέσουν πάρα πολύ. Δυστυχώς μόλις έμαθα ότι για λογιστικούς λόγους δε θα καταφέρουν να είναι μαζί. Στα Γιάννενα θα είναι και οι Saraswati και στη Θεσσαλονίκη οι Oliphaunts.

-Κάτι ιδιαίτερο σε θέμα merch θα έχουμε; Κάτι special μόνο για τη μέρα του release ας πούμε;
M: Υπήρχε πλάνο για Monk’s Unholy Water, αλλά μάλλον δε προλαβαίνουμε. Μπορεί να φέρουμε λουκούμια για κέρασμα όμως!

947