PLANET OF ZEUS

Πλέον αν είσαι Έλληνας rocker και δεν ξέρεις έστω και ένα κομμάτι των Planet of Zeus, πρέπει να είσαι σαν εκείνους που ήταν κρυμμένοι στο υπόγειο τους κατά τη διάρκεια του πολέμου και ξέχασαν να βγουν. Με τα 4 albums τους και σταθερά σκληρη δουλειά, το κουαρτέτο από τον πλανήτη Δία σκαρφάλωσε στα ψηλά της ελληνικής σκηνής και καθιερώθηκε σε αρκετούς εγκεφάλους και του εξωτερικού. Οι Planet of Zeus παίζουν για μια ακόμη φορά φέτος για το αθηναϊκό κοινό στις 17 Δεκεμβρίου στο Gagarin 205 (δελτίο τύπου) και ο Δημήτρης Μαρσέλος “συναντάει” και πάλι το frontman τους, Μπάμπη Παπανικολάου.

-Μπάμπη, καλησπέρα! Σε ευχαριστώ για μια ακόμη φορά για τη συνέντευξη. Πως πάει το tour;
Καλημέρα! Μια χαρά. Με πετυχαίνεις σε ακόμα ένα ταξίδι μέσα στο van, στο Βρετανικό μέρος της περιοδείας μας. Για την ακρίβεια, οι υπόλοιποι έχουν μια φιλοσοφική κουβέντα για τη μουσική και μου έχουν πάρει τα αυτιά. Μπόλικη κούραση, τρέξιμο, αλλά και καλοπέραση στη σκηνή και ηρεμία, μακριά από την καθημερινότητα της “κανονικής” μας ζωής στην Αθήνα. Επίσης πάρα πολλή μουσική, οπότε όλα καλά!

-Η αλλαγή που κάνατε μουσικά στο “Loyal to the pack” αγκαλιάστηκε από όλους με ιδιαίτερη θέρμη και καλά λόγια. Βοηθάει αυτό το γεγονός για τη συνέχεια του Πλανήτη;
Εμείς θέλαμε να κάνουμε έναν καινούριο δίσκο, αφού ο κύκλος του “Vigilante” έκλεισε αισίως και απλά μπήκαμε στο στούντιο, αφήνοντας τη μουσική να μας οδηγήσει. Στο “Loyal to the Pack” μικρό ποσοστό από το τελικό αποτέλεσμα ήταν ήδη προκαθορισμένο. Νιώσαμε έτοιμοι να λειτουργήσουμε περισσότερο με το συναίσθημα και να δημιουργήσουμε και αυτό φαίνεται πως μίλησε στις ψυχές αρκετού κόσμου. Δεν υπάρχει πιο όμορφο συναίσθημα από το να ξέρεις πως αυτό που έχεις δημιουργήσει έχει μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά κάποιων ανθρώπων. Αυτό δίνει την πραγματική δύναμη για να συνεχίσεις.



-Όπως και τις προηγούμενες φορές αρχίσατε να προσφέρετε και video clip. Εκείνο του “Them Nights”, αν και δεν είχε τη χλιδή των παλαιοτέρων, ήταν ουσιαστικό και ακριβές σε αυτό που ήθελε να δείξει. Έχετε αρχίσει να βλέπετε τα πράγματα πιο μινιμαλιστικά;
Έχεις απόλυτο δίκιο σε αυτό που λες. Το “Them nights” είναι ένα εξαιρετικά εσωτερικό κομμάτι, οπότε το βίντεο δε θα μπορούσε να είναι οτιδήποτε άλλο από αυτό που είναι. Μετά από κουβέντες με τον φίλο, αλλά και σκηνοθέτη του video, Έβαν (Μαραγκουδάκη) οδηγηθήκαμε σε αυτή την ιδέα. Ήθελε να ασχοληθεί τόσο σε βάθος με το project που με ρώτησε το νόημα όλου του κομματιού στίχο-στίχο. Οργάνωσε τους πάντα καταπληκτικούς καλλιτέχνες και επαγγελματίες GNP και με τη βοήθεια του Δημήτρη Λαμπρίδη στα φώτα οπτικοποίησαν το τραγούδι. Το αποτέλεσμα ήταν ακριβώς αυτό που είχαμε στο μυαλό μας και τους ευχαριστούμε πολύ για αυτό.

-Έχετε και άλλα videos στα σχέδια σας;
Αυτό είναι κάτι που δε μπορούμε να το γνωρίζουμε ακόμα. Σίγουρα δεν είναι στα άμεσα πλάνα μας.



-Ξέρω πως είστε δουλευταράδες για αυτό θα ρωτήσω. Έχετε ξεκινήσει να δουλεύετε νέα κομμάτια;
Τα νέα κομμάτια δεν έρχονται κατόπιν κάποιας συνεννόησης. Κάποια ιδέα μπορεί να βγει από μέσα μας ακόμα και κατά τη διάρκεια κάποιου soundcheck πριν από ένα live μέσα στην περιοδεία.  Όλα αυτά τα κρατάμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας και όταν νιώσουμε χαλαροί από άλλες υποχρεώσεις έρχονται πάλι στην επιφάνεια και δουλεύονται ενδελεχώς υπό τις κατάλληλες συνθήκες στο προβάδικο μας. Δεν προγραμματίζεται κάτι  και αυτό είναι κάτι που μας αρέσει.

-Πώς είναι πλέον τα πράγματα, τώρα που έχετε τον πλήρη έλεγχο της δημιουργίας σας; Πιο εύκολα ή πιο δύσκολα;
Πάντα είχαμε τον πλήρη έλεγχο των κινήσεων της μπάντας. Από την πρώτη μέρα διαλέξαμε να παίξουμε το παιχνίδι με τους δικούς μας όρους και από όσο φαίνεται από το αποτέλεσμα δικαιωθήκαμε. Δεν είμαι ο κατάλληλος να κρίνω αν οι κινήσεις που κάνουμε είναι καλές ή όχι αλλά ξέρω ότι σε καμία περίπτωση δεν θα μετανιώσουμε για τις επιλογές μας γιατί πολύ απλά είναι δικές μας. Οι Planet of Zeus δεν ήταν ποτέ μια μπάντα που συγκέντρωνε 10-12 τραγούδια και απλά τα ηχογραφούσε για να τα βάλει σε ένα album και αυτό ήταν όλο. Θέλουμε να έχουμε άποψη από το χαρτί του βινυλίου μέχρι τα γραφιστικά και το video clip. Από τις ηχογραφήσεις μέχρι το πως θα ακουστεί το υλικό στο live. Μπορεί να έχει περισσότερο τρέξιμο, αλλά είναι ο μόνος τρόπος που ξέρουμε.



-Οι Planet of Zeus είναι από τα πλέον επιτυχημένα μουσικά brand names στη χώρα μας και βλέπω καθημερινά το λογότυπο σας. Πως νιώθεις όταν βλέπεις κάποιον να φοράει το μπλουζάκι της μπάντας;
Είναι  ευχάριστο να βλέπεις κόσμο να στηρίζει την προσπάθεια σου γενικότερα. Είναι κάτι που σε οπλίζει με μεγαλύτερη πίστη στο όραμα σου και καλώς εννοούμενο πείσμα. Δεν είναι απλά ένα μπλουζάκι.  Κάποιος σε έχει βάλει στην καθημερινότητα του. Εκφράζεται μέσα από τη μουσική σου και επιλέγει να το δείξει στους γύρω του.

-Η Αθήνα θα σας απολαύσει και πάλι στις 17 Δεκεμβρίου. Το “Loyal to the pack” φαίνεται να συσπείρωσε ακόμη περισσότερο τους φίλους της μπάντας. Μπορείς να μας περιγράψεις τις γκριμάτσες που βλέπεις από τη σκηνή; Ποιο είναι το πιο αστείο πράγμα που σου έχουν φωνάξει οι από κάτω;
Κάτι που δεν έχει αλλάξει από την πρώτη μέρα παρουσίας της μπάντας στις διάφορες σκηνές είναι αυτή η συνεχής ανταλλαγή ενέργειας που υπάρχει μεταξύ μπάντας και του κόσμου που έρχεται στις συναυλίες μας. Το συγκινητικό είναι ότι δε βλέπω μόνο πορωμένες φάτσες με το τάδε part συγκεκριμένου τραγουδιού, αλλά πρόσωπα που δείχνουν πως αυτό που συμβαίνει πάνω και κάτω από τη σκηνή είναι μια ξεχωριστή εμπειρία. Πως αυτό που συμβαίνει εκείνη τη στιγμή θα γραφτεί σε ένα ξεχωριστό μέρος στην καρδιά και στο μυαλό κάποιων ανθρώπων για αρκετά χρόνια. Κάτι που συμβαίνει και σε μας ταυτόχρονα. Αυτό είναι μαγεία. Είναι τέτοια η σχέση της μπάντας με τον κόσμο της που αστείες ατάκες ακούγονται συνεχώς οπότε είναι δύσκολο να διαλέξω κάποια.



-Έχεις σκεφτεί ποτέ να παίξεις μπάλα και με κάποιο side project;
Υπάρχουν τόσες πολλές ιδέες μέσα μου και συνεχώς το αναβάλω γιατί δεν πιστεύω πως είναι η κατάλληλη ώρα. Όταν νιώσω έτοιμος θα συμβεί.

-Θέλω να φανταστείς πως είσαι σκαρφαλωμένος σε καρότσα αγροτικού με ντουντούκα στο χέρι. Τι θα φώναζες για να μας καλέσεις στη συναυλία;
Σε ντουντούκα τίποτα γιατί θα πέθαινα από τη ντροπή μου. Εδώ μπορώ να σου υποσχεθώ πως όλα θα γίνουν όπως πρέπει και όπως γίνονται τόσα χρόνια.
 

296

Avatar photo
About Δημήτρης Μαρσέλος 2111 Articles
Δέσμιος της μουσικής, είλωτας των συναυλιών, εθισμένος στα σκληρά...riffs, διπολικός μεταξύ metal και hardcore punk, έχει κάνει χρόνια τώρα πολιτιστικό crossover και δεν αρνείται κανένα ιδίωμα της rock που του τη σηκώνει...την τρίχα.