INNERWISH

Όταν μια μπάντα αποφασίζει να δώσει το όνομά της στη δισκογραφική δουλειά που κυκλοφορεί, αυτό δεν μπορεί να σημαίνει παρά πως αντιλαμβάνεται πως πρόκειται για ένα κομβικό σημείο στην πορεία της. Πόσο μάλλον όταν η μπάντα είναι στην ενεργό δράση για πάνω από μια εικοσαετία, όπως συμβαίνει με τους βετεράνους Innerwish, μιας από τις κορυφαίες μπάντες της ελληνικής στιγμής. Για αυτό το πέμπτο άλμπουμ, για το επερχόμενο live στις επόμενες ώρες στην Αθήνα και για 2-3 ακόμη πραγματάκια, πιάσαμε κουβέντα με ένα από τα δυο μέλη που πρωτοεμφανίζονται δισκογραφικά στο “Innerwish”, τον άνθρωπο με τον οποίο, πέρα από το ότι κάθεται πίσω από τα τύμπανα της μπάντας, μοιραζόμαστε και το κοινό χόμπι της σύνταξης μουσικών άρθρων, τον Φραγκίσκο Σαμοΐλη (ο Φραγκίσκος γράφει στο Rock Hard).

Καλησπέρα Φραγκίσκο, έχουμε να τα πούμε με τους Innerwish από εκείνη την προακρόαση που προηγήθηκε της κυκλοφορίας του νέου σας άλμπουμ στο Devasoundz. Τι μηνύματα λαμβάνετε από τον κόσμο που ακούει τα κομμάτια;
Γεια σου Ιωάννη! Και περάσαν κιόλας τόσοι μήνες… (γέλια)! Τα μηνύματα είναι καλύτερα και από αυτά που περιμέναμε για να είμαι ειλικρινής. Είχαμε πίστη στο υλικό μας, αλλά είναι τελείως διαφορετικό το πώς βρίσκεις εσύ τη δουλειά σου και το τι αντίκτυπο θα έχει τελικά στον κόσμο. Κι ευτυχώς, πάει σούπερ!

Είχα αναφέρει τότε το “Needles In My Mind” ως το αγαπημένο μου, έστω από αυτή την πρώτη ακρόαση, φαίνεται πως δεν έπεσα και πολύ έξω αν κρίνω από την αποδοχή που λαμβάνει το σχετικό βιντεάκι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έτσι; Ποιο είναι το δικό σου ιδιαίτερο/αγαπημένο κομμάτι της δουλειάς;
Βασικά δεν έπεσες καθόλου έξω! Το “Needles”, αν λάβουμε ως γνώμονα το youtube και τα ΜΚΔ, είναι το πιο πετυχημένο κομμάτι μας μέχρι στιγμής. Το δικό μου ιδιαίτερο/αγαπημένο από την άλλη, είναι το “Rain of a thousand years”. Έχει τα 3 αγαπημένα μου λεπτά μέσα, εκείνο το μεσαίο σημείο κι είναι ένα από τα πιο απαιτητικά κομμάτια που έχουμε κάνει ενορχηστρωτικά.

Είναι το “Innerwish” το άλμπουμ που θα σας “βγάλει” για τα καλά εκτός συνόρων; Υπάρχει κάτι στον ορίζοντα, κάποια πρόταση για περιοδεία ίσως και πόσο αυτό σας ενδιαφέρει τελικά;
Δεν ξέρω αν θα πετύχει κάτι τέτοιο τελικά. Γιατί δεν είναι αποκλειστικά και θέμα ενός καλού δίσκου, αλλά έχει να κάνει και με τη στήριξη/ προώθησή του. Η αλήθεια είναι ότι μας έχουνε γίνει 3 προτάσεις για περιοδείες ως support σε καλά ονόματα, όμως τελικά δε δεχθήκαμε, για διάφορους λόγους. Δεν είναι όλα “ρόδινα” και απλά σε τέτοιες περιπτώσεις. Φυσικά όμως μας ενδιαφέρει αυτό το πράγμα και προσπαθούμε και κλείνουμε όσα περισσότερα live μπορούμε στο εξωτερικό. Όμως δε θα το κάνουμε απλά και μόνο για να πούμε ότι το κάναμε ανεξαρτήτως κόστους.

Από τους Innerwish έχουν περάσει τεράστιες φωνές. Γεγονός. Έχω όμως μια αίσθηση πως με τον Γιώργο η χημεία απέφερε ένα πιο ιδιαίτερο αποτέλεσμα…
Έτσι φαίνεται! Είναι αλήθεια πως αυτή η μπάντα είναι ευλογημένη και είχε πάντα εξαιρετικούς τραγουδιστές, κάτι πολύ σημαντικό για το είδος μουσικής που εκπροσωπούμε. Αλλά δεν είναι μόνο ο Γιώργος αυτή τη φορά. Είναι όλη η ομάδα που έχει “κουμπώσει” βασικά.

Φυσικά, χωρίς ομάδα δεν γίνεται παιχνίδι. Τελικά αυτός ο γιατρός θα μας στείλει όλους στον ψυχίατρο; (γέλια)
(γέλια) Είναι σκοπός ζωής μάλλον! (κι άλλα γέλια) Ευτυχώς θα ξέρει καλούς να μας συστήσει μπας και γλιτώσουμε!

Μαζί με τον Γιώργο αποτελείτε τα νεότερα μέλη της μπάντας, πως αισθάνεσαι εσύ στην πρώτη αυτή, δισκογραφικά, συνεργασία σας; Πόσο “μέρος του λόγου” σου δόθηκε κατά την συνθετική προετοιμασία του δίσκου; Πως κατέληξε η φάση να αναλάβεις εσύ σχεδόν ολοκληρωτικά την “στιχουργική” δουλειά;
Αισθάνομαι πολύ άνετα, για να είμαι ειλικρινής. Δεν ήτανε έτσι βέβαια από την αρχή, κάτι το οποίο είναι λογικό. Ο Θύμιος και ο Μανώλης ήταν (και παραμένουν) οι βασικοί συνθέτες της μπάντας και μέχρι και το “No turning back” τα πάντα σχεδόν έπεφταν στους ώμους τους. Οπότε είχαν μάθει κιόλας να δουλεύουν με έναν συγκεκριμένο τρόπο, που λειτουργούσε εξαιρετικά για αυτούς. Εγώ μπήκα σιγά σιγά στη φάση και χτίζοντας κατά κάποιο τρόπο μία εμπιστοσύνη. Τόσο συνθετικά, όσο και στιχουργικά. Έφερα το πιο “νέο”, πιο “μοντέρνο” αν θες, και κάποιες διαφορετικές οπτικές σε πράγματα που έκανε η μπάντα με ένα συγκεκριμένο τρόπο. Όσον αφορά τους στίχους, όλα ξεκίνησαν με το ρεφρέν του “Sins of the past”. Το έγραψα όταν φτιάχναμε το κομμάτι, τους άρεσε, μου είπαν να δοκιμάσω να το γράψω ολόκληρο, τους άρεσε πολύ και μετά όλα πήραν το δρόμο τους.

Ποιος είναι ο πιο “εύκολος” και ποιος ο ποιο “δύσκολος” στην μεταξύ σας συνεργασία;
Σώθηκες! (γέλια) Όλοι έχουμε τα κουσούρια μας. Τα καλά και τα κακά μας ας πούμε. Δυνατοί χαρακτήρες, με τη δική του άποψη ο καθένας, αλλά – ευτυχώς – με απολύτως κοινό τελικό στόχο όσον αφορά τα κομμάτια. Απλά μέχρι να φτάσουμε σε αυτόν τον τελικό στόχο, πολλές φορές περνάμε από χίλια κύματα. Ίσως ο ευκολότερος να είναι ο Γιώργος ο πληκτράς μας… δε μιλάει και πολύ (πολλά γέλια)!

Το Σάββατο εμφανίζεστε στην σκηνή του Piraeus Academy μαζί με τους αειθαλείς  Marauder και τους Sunburst,  που έκαναν ένα εντυπωσιακό δισκογραφικό ξεκίνημα, σε μια εμφάνιση για την οποία υπάρχει ενθουσιώδης αναμονή από πολύ κόσμο. Πες μου λίγα πράγματα σχετικά με το τι ετοιμάζετε να δούμε και να ακούσουμε καταρχήν από εσάς…
Το θέλουμε πολύ αυτό το live! Είναι σαν το επιστέγασμα όλης της προσπάθειας που ρίξαμε για αυτό το δίσκο, η οποία – πίστεψέ με – ήταν μεγάλη. Θα παίξουμε ένα γεμάτο δίωρο! Επομένως είναι καμία 20αρα και κάτι τραγούδια, από όλη τη δισκογραφία μας. Αξίζει να έρθει κόσμος, γιατί το μαγαζί είναι υπέροχο, θα είναι 4 ώρες γεμάτες καλή μουσική και η κάθε μπάντα που παίζει έχει να δώσει στο κοινό.

Και για τις άλλες δυο μπάντες που θα προηγηθούν…
Οι MARAUDER είναι, όπως είπες κι εσύ, αειθαλείς! Ιστορική μπάντα, που συνεχίζει ακάθεκτη και έβγαλε και έναν πάρα πολύ καλό δίσκο φέτος. Οι SUNBURST από την άλλη, είναι νέα μπάντα μεν, όχι νέα άτομα δε, εξαιρετικοί παίκτες όλοι τους και με ένα επίσης πάρα πολύ καλό ντεμπούτο άλμπουμ. Έχεις την ιστορία, έχεις το νεότερο, έχεις τα πάντα και ποιοτικά πάρα πολύ καλά!

Ποιο είναι το κλίμα μεταξύ σας στις πρόβες και τις λοιπές ετοιμασίες, τις τελευταίες αυτές ώρες πριν την εμφάνισή σας;
Τέλειο! Ανυπομονούμε πραγματικά! Υπάρχει το άγχος φυσικά ως ένα βαθμό, γιατί θέλεις όλα να είναι τέλεια, όλα να κυλήσουν όπως πρέπει και να πάει αυτή η βραδιά όπως την ονειρεύεσαι, αλλά πραγματικά είμαστε σε αναμμένα κάρβουνα και το περιμένουμε πως και πως! Πιστεύω ότι αυτό θα βγει και από εμάς στη σκηνή προς τον κόσμο από κάτω και περιμένω να γίνει και το ανάποδο.

Δε θέλω να σε κουράσω άλλο, θα τα ξαναπούμε άλλωστε πολύ σύντομα. Εύχομαι όλα να σας πάνε καλά και να εκπληρωθούν οι στόχοι σας… Σε ευχαριστώ.
Δε με κούρασες καθόλου! Σε ευχαριστούμε πάρα πολύ για αυτή την συνέντευξη και για τη στήριξη στη μπάντα. Εύχομαι τα καλύτερα και για εσένα και ναι, τα λέμε σύντομα!

799