MOON DUO

Στο πλαίσιο της φετινής διοργάνωσης του Ejekt festival στην πλατεία νερού, οι Moon Duo θα εμφανιστούν μετά από μια καταπληκτική sold-out εμφάνιση στο κέντρο της Αθήνας. Η Sanae Yamada μας μιλάει λίγους μήνες μετά την κυκλοφορία του καινούργιου τους δίσκου, “Shadow of the Sun”, λίγο πριν από την επιστροφή τους. 

-Οι Moon Duo επιστρέφουν στην Αθήνα μετά από το τελευταίο sold-out show τους. Τι θυμάσαι από τότε;

Ήμασταν στο An Club, στο οποίο έξω ξαναπαίξει, είχε πολύ ωραίο και τραχύ ήχο. Όμως έχω πάντα τις καλύτερες αναμνήσεις από τους δρόμους της Αθήνας επειδή έχουν τόσο μοναδική ενέργεια και φυσικά, το φοβερό φαγητό.

-Αυτή την φορά θα παίξετε σε open air φεστιβάλ δίπλα από την θάλασσα.

Ανυπομονούμε. Δεν ήξερα ότι θα παίξουμε δίπλα από την θάλασσα, αυτό είναι ακόμα καλύτερο!

-Ποιο θα έλεγες ότι είναι το καλύτερο μέρος που έχετε εμφανιστεί;

Είναι τόσα πολλά για να διαλέξω ένα, αλλά θα το κάνω. Στην Henry Miller Library του Big Sur της Καλιφόρνια. Ήταν ανάμεσα σε γιγαντιαία ερυθρόδενδρα, ένα μαγικό μέρος.

-Τι διαφορές έχεις παρατηρήσει μεταξύ αμερικάνικου και ευρωπαϊκού κοινού;

Όχι και τόσο πολλές. Κάποιες συγκεκριμένες πόλεις και χώρες βγάζουν ξεχωριστά vibes και οι άνθρωποι ίσως έχουν διαφορετική συμπεριφορά κατά την διάρκεια του show. Είναι δύσκολο να κατηγοριοποιηθούν. Το ελληνικό κοινό είναι πάντα ανοιχτό και ενθουσιώδες, ενώ αλλού οι άνθρωποι δείχνουν να δυσκολεύονται να αφεθούν. Νομίζω πως όσο περισσότερο θερμό είναι το κλίμα, τόσο πιο εξωστρεφής εμφανίζονται και οι άνθρωποι που ζουν εκεί.

-Πως θα περιέγραφες το νέο σας album;

Πιστεύω ότι το οραματιστήκαμε σαν μια σκοτεινή στροφή για εμάς, ύστερα από το “Circles”. Τώρα όμως που το ξανακούω, δεν είμαι και τόσο σίγουρη. Είναι πολύ δύσκολο να έχεις μια καθαρή άποψη αφού έχεις ζήσει την διαδικασία των ηχογραφήσεων. Είναι πάντως ως ένα σημείο επηρεασμένο από τη δυστοπική φαντασία και από τον κινηματογράφο. Από βιβλία όπως το Ice της Anna Kavan. 

-Ποιες είναι οι κυριότερες επιρροές σας;

Η λογοτεχνία και ο κινηματογράφος είναι τεράστιες επιρροές και για τους δύο μας. Είναι και όλα τα είδη μουσικής, όμως οι περισσότερες ιδέες μας έρχονται κυρίως από την λογοτεχνία. Το τι διαβάζω εξαρτάται από τα συναισθήματα μου ανά περίοδο, από το που βρίσκεται το μυαλό μου. Όταν δουλεύαμε στον καινούργιο δίσκο νιώθαμε αποπροσανατολισμένοι μετά από έναν χειμώνα με μεγάλη περιοδεία. Έτσι διάβαζα υπαρξιακά και δυστοπικά συγγράμματα. Anna Kavan, Philip K. Dick, Simone de Beauvoir.

-Πως παραμένετε μια low profile μπάντα από την αρχή της καριέρας σας;

Νομίζω επειδή δουλεύουμε σε underground επίπεδο με μικρές δισκογραφικές εταιρείες. Μας αρέσει να κάνουμε την δουλειά μόνοι μας. Περιοδεύουμε όμως πολύ και δίνουμε τις συνεντεύξεις μας. Προσπαθούμε να μεγαλώσουμε το κοινό μας με έναν οργανικό τρόπο.

-Τι σχέση θα έλεγες ότι έχουν οι Moon Duo με την μουσική βιομηχανία;

Λοιπόν, είμαστε μέρος της ως ένα σημείο. Αλλά δεν το κάνουμε όλο αυτό για τα χρήματα. Προσπαθούμε να δουλεύουμε με ενάρετους ανθρώπους. Στην πραγματικότητα, προσπαθώ να μην τα σκέφτομαι ούτε στο ελάχιστο αυτά και να εστιάσω αποκλειστικά και μόνο στην μουσική. Απλά μερικές φορές ακόμα και αυτό είναι δύσκολο.

-Τι σχέδια έχετε για το μέλλον;

Έχουμε την περιοδεία μας φέτος, όμως ανυπομονούμε πάρα πολύ να επιστρέψουμε στο υπόγειο μας και να αρχίζουμε να δουλεύουμε καινούργια μουσική.

-Σ’ ευχαριστώ για τον χρόνο σου!

Κι εγώ!

304