STENCH: “Venture”

Καμιά φορά αναρωτιέμαι αν αυτοί που γράφουν τα press releases ακούνε πρώτα τον δίσκο ή απλά γράφουν ό,τι τους κατέβει.

Old school Death Metal, επικό και σκοτεινό λέει πως παίζουνε οι Σουηδοί Stench, και η αλήθεια είναι ότι ο πρώτος τους δίσκος, “In Putrescence”, είναι ακριβώς αυτο.Έλα όμως που στην προκειμένη μας εσκασαν ένα αντίστροφο Behemoth, και αυτό που ακούγεται βάζοντας το νέο τους άλμπουμ, “Venture”, είναι μιας σκοτεινότερης απόχρωσης, μαυρομέταλλο αγαπητοί καταναλωτές, αγνό και καθαρό. Τελεία. Και ας λέει ότι θέλει το δελτίο, ούτε με Kaamos μοιάζει, ούτε με Necros Christos.     

Ας μπούμε στο ψητό όμως, είναι καλό ότι και αν είναι αυτό που παίζουνε; ΝΑΙ! Συνουσιάζει και ξυλοφορτώνει, με το μπαρδόν. Οι κύριοι Stench (2 από τους οποίους παίζουν και στους επίσης αξιόλογους Tribulation) τα κατάφεραν περίφημα. Ξεχάστε τα τελευταία 20 χρόνια και κάντε ένα ταξίδι στα μαγικά 90’s, όταν ο γραφών ήταν ένας σπυριάρης έφηβος με αφάνα και νόμιζε ότι είναι κακός επειδή φόραγε μπλουζάκι Hecate Enthroned. Σκοτεινό, ατμοσφαιρικό, ωμό παλιομοδίτικο μαυρομέταλλο (ατμοσφαιρικό ε, όχι μελωδικόσυμφωνικόβαράτεβιολιτζίδες) που βαράει όταν πρέπει (Small Death, The Vast),και ρίχνει ταχύτητες και γίνεται επικό όταν χρειάζεται (Celebration, Way). Αν θυμίζει κάτι σε εμένα προσωπικά είναι Gehenna, Throne of Ahaz, Keep of Kalessin, Nifelheim (εντάξει, αυτούς τουλάχιστον τους πέτυχε το δελτίο τύπου) και τους λοιπούς του τότε σιναφιού. Το εξώφυλλο και βιβλιαράκι είναι απλά άψογα και δένουν τέλεια με τη μουσική, και ακόμα και η παραγωγή θυμίζει την περίοδο, δηλαδή σκότος, φωνητικά από το πηγάδι και όσο πρέπει “αναλογικά” βρώμικη.

Εν κατακλείδι, μην δίνετε σημασία στην ταμπέλα Death Metal και το “σάπιο” όνομα του γκρούπ, αν εκτιμάτε το καλό black metal, μπορεί οι Stench να μην είναι τα droid που ψάχνατε, παίζει όμως να είναι τα droid που χρειάζεστε.

466

Avatar photo
About Αλέξης Δρυμιώτης 479 Articles
Στριμωγμένος ανάμεσα σε Gen X και Millenials, από την γη του χαλλουμιού, βαρετός τύπος κατά τα άλλα, επιμένει ότι Black Metal Ist Klassenkrieg, Fascism Is A Fuck,Doom Or Be Doomed, In Grind We Crust.