SATURNIAN: “Dimensions”

Μιμούμενοι το εικαστικό ύφος των Behemoth, σε εριστικό μάλιστα σημείο, οι Saturnian είναι μια αρκετά περίεργη περίπτωση μιας και τα μελωδικά – συμφωνικά σημεία του black metal τους είναι μίξη των αντίστοιχων Cradle of Filth ήχων και των… Nightwish. Εκτός αυτού, τα καθαρά φωνητικά βγαίνουν σε μια πιο power Blind Guardian έκδοση.

Περισσότερο πάντως κλείνουν προς τους πρώτους, τους Cradle of Filth (συμπατριώτες κιόλας) ακόμα και στο σημείο ηχογράφησης αιθέριων οπερετικών φωνητικών ανάμεσα στα καθαρά black. Το “Dimensions” παρόλα τα παραπάνω, χάρη στον πιο σκοτεινό χαρακτήρα του, από άποψης gothic και μυστικισμού, αλλά και εξαιτίας του ρυθμού του – δυναμικός, ασταμάτητος και με συνεχείς αλλαγές προς το σκοτεινότερο – κολλάει πολύ περισσότερο σαν soundtrack κάποιου video game (God of War λόγου χάρη) παρά στη συλλογή των καλύτερων black συμφωνικών δίσκων του έτους.

Η βάση του δίσκου δεν είναι οι κιθάρες φυσικά αλλά τα συμφωνικά μέρη, τα οποία ακόμα και σε στιγμές που κρατάνε μια απλή και διακριτική παρουσία ελέγχουν πλήρως τη μεταφυσική ατμόσφαιρα του “Dimensions”. Οι κιθάρες περνάνε στον δεύτερο ρόλο, εκεί που κρατάνε αμείωτη τη “δράση” του album και το διατηρούν σε εγρήγορση. Εν ολίγοις, οι Saturnian κυκλοφορούν έναν 100% αξιοπρόσεκτο δίσκο που λίγο έλλειψε να αποτελέσει κάτι πολύ σημαντικό.

867