MORTILLERY: “Murder, Death, Kill”

Το thrash metal τσουνάμι που μας πλήττει, τελευταία δείχνει να βρίσκεται σε πλήρη έξαρση, καθώς ακόμη μια αμιγώς thrash metal κυκλοφορία με περίμενε για ακρόαση επάνω στο γραφείο μου. Αντίθετα όμως με το τσουνάμι της φύσης που είναι καταστροφικό για τον άνθρωπο, εκείνο του thrash είναι αναζωογονητικό και καταστροφικό μόνο σε ότι αφορά την ψυχική ισορροπία των γειτόνων μου.

Οι Καναδοί Mortillery σχηματίστηκαν το 2008. Μετά από αρκετές αλλαγές στην σύνθεσή τους, κυκλοφορούν μόλις το 2010 το ομότιτλο ep τους. Το Φεβρουάριο του 2011 μπήκαν στο studio για να ηχογραφήσουν το “Murder, Death, Kill” που αρχικά κυκλοφόρησε από την Horror Pain Gore Death Productions. Τον Μάρτιο του 2012 υπογράφουν με την Napalm Records η οποία ανοίγει το δρόμο στο album για την παγκόσμια κυκλοφορία, ενώ ήδη ηχογραφούν το επόμενο που εξαρχής θα βγάλουν με την Napalm.

Άμεσα αναγνωρίσιμος, τυπικός thrash ήχος που συνδυάζει τις ταχύτητες και την νοοτροπία στο riffing της σκηνής του Bay Area με την επιθετικότητα του hardcore/punk. Τα παιδιά έχουν εμφανείς επιρροές από Vio-lence, Nuclear Assault, πρώιμους Death Angel και Anthrax. Ωμά απλό, καλοπαιγμένο το metal τους, με δυνατή παραγωγή και ξεσηκωτικά σόλο δεν καταφέρνει να ξαφνιάσει. Άλλωστε δε νομίζω πως είναι και ο σκοπός τους. Εκεί που αιφνιδιάζουν με επιτυχία όμως είναι σε ότι αφορά την Cara McCutchen και τα φωνητικά της, που πραγματικά δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα από τους άντρες frontman του είδους. Αντίθετα, έχει μεγαλύτερο εύρος φωνητικών που ξεκινάει χαμηλά, από βρυχηθμούς, γρυλίσματα, συνεχίζει με γρέζι στη φωνή και παροιμιώδη τραχύτητα για να φτάσει μέχρι υψηλές νότες αλλά και να ακούγεται σωστή στα καθαρά της (όπου αυτά υπάρχουν). Για την ιστορία, η Cara έχει κυκλοφορήσει ακόμη ένα ep με τους Minax με τίτλο “Vengeance Rising”.

Αν είστε από αυτούς που δίνουν σημασία στους στίχους, θα βρείτε ένα σημείο στο οποίο η μπάντα δεν είναι και τόσο δυνατή, καθώς δεν γράφουν τίποτα ιδιαίτερο και βαθύ (όπως έκαναν πχ οι Metallica στα πρώτα thrash album τους), παρά μόνο καταπιάνονται με τυπικά κλισαρισμένα θέματα του χώρου όπως τον θάνατο, zombies, διαβόλους, τριβόλους κλπ. Στα πλην και το εξώφυλλο καθώς δείχνει αρκετά παρωχημένο και αφελώς παρακμιακό.

Τα υπόλοιπα μέλη των Mortillery είναι οι Alex Gutierrez (guitars), Alex Scott (guitars), Miranda Gladeau (bass) και Kevin Gaudet (drums). Αυτό που σίγουρα καταφέρνουν οι Καναδοί με τα δύο γυναικεία μέλη (ένα εκ των οποίων -η Cara McCutchen– να αποτελεί το δυνατό τους χαρτί), είναι να θέτουν γερές βάσεις για ένα πολύ δυνατό επόμενο album το οποίο σύντομα θα έχουμε τη δυνατότητα να ακούσουμε. Ελπίζω να μπορέσουν να ξεπεράσουν την έλλειψη έμπνευσης του “Murder, Death, Kill” και να εκμεταλλευτούν στο έπακρο τη δύναμη που με περίσσια ευκολία παράγουν, αλλά και την χαρισματική τραγουδίστρια τους.

475