ZERO DEGREE: “Surreal World”

Zero Degree: η παρέα από τη Θουριγγία (ένα από τα 16 ομοσπονδιακά κρατίδια της Γερμανίας), που μάλλον κατά λάθος βρέθηκε εκεί – μουσικά τουλάχιστον. Κάποιος θα έπρεπε να τους προσγειώσει σε ακόμα βορειότερα κλίματα, για την ακρίβεια κατά Σουηδία μεριά.

Η αλήθεια είναι ότι την πρώτη φορά που το άκουσα, μου φάνηκε κάπως αδιάφορο και “τι μας λένε τώρα” ένα πράγμα. Μέγα λάθος. Μάλλον έφταιγε η κακή διάθεση της ημέρας . Το πρώτο τους άλμπουμ (είχε προηγηθεί το demo “The storm and the silence” το 2007) επιεικώς σε παίρνει από τα μούτρα.  Φωνητικά που θυμίζουν Amon Amarth, καλές και πολλές κιθάρες-τρεις για την ακρίβεια, που θυμίζουν αρκετά Maiden, και ένα κόλλημα με In Flames, Dark Tranquility και As I Lay Dying είναι καλή βάση. Ό,τι πρέπει για τους fans της melodic-death σκηνής και όχι μόνο.  Οι τύποι καταφέρνουν να συνδυάσουν στοιχεία από τις προαναφερθείσες μπάντες, χωρίς όμως να καταλήγουν μιμητές ή ένα ακόμα αποτυχημένο αντίγραφο. Καλοδουλεμένα κομμάτια με τα Virus, The Fog και Disease να ξεχωρίζουν. Κοινώς, το’ χουν.

Το αρνητικό που ίσως μπορεί να βρει κάποιος;  Μάλλον κανένα – εκτός αν “ενοχλεί” κάποιους η σχεδόν σούπερ αναπαραγωγή “σουηδικού ήχου” από μη σουηδική μπάντα. Αξιόλογο ντεμπούτο, check it out.


394