RHODIUM: “Sea of the Dead”

Δεν έχει περάσει ούτε ενάμισης χρόνος από τότε που κλήθηκα να κάνω κριτική (βρείτε την ΕΔΩ) στον πρώτο δίσκο των Rhodium “Scream Into Τhe Void”. Οι Αθηναίοι έδειξαν τότε ότι έχουν αυτό που χρειάζεται σαν συγκρότημα, για να ξεχωρίσεις και με το “Sea of the Dead” καταφέρνουν να δικαιώσουν μεγάλο μέρος από τις προσδοκίες που είχα γι’ αυτούς.

Η νέα κυκλοφορία των Rhodium περιέχει 10 συνθέσεις μαζί με την εισαγωγή και διαρκεί περίπου 44 λεπτά. Μίξη και παραγωγή έγινε από τον Διονύση Χριστοδουλάτο στο CFN Studios και mastering από το Νάσο Νομικό στο Vu Productions Mastering Studio. Το album μπορεί να μην είναι concept, αλλά στο σύνολό του τα θέματα που καταπιάνεται αφορούν την πάλη του ανθρώπου για επιβίωση, ενάντια στο περιβάλλον που ζει ή εναντίον του εαυτού του. Μπράβο στο έκτο μέλος της μπάντας, την Άσπα “Feanor” που με τους στίχους της θίγει δύσκολα θέματα, όπως η αντιμετώπιση των ψυχικά νοσούντων από την σύγχρονη “πολιτισμένη” κοινωνία.

 Σε σχέση με τον προηγούμενο δίσκο υπάρχουν αλλαγές στο line up, με τους Rhodium πλέον να αποτελούνται από τον ιδρυτή της μπάντας Λουκά Αντωνίου στην κιθάρα , Στέλιο Παύλου στα τύμπανα, Βασίλη Σωτηρίου στο μπάσο, Γιώργο Θεοφίλια στη δεύτερη κιθάρα και τον Μιχάλη Λίβα στα φωνητικά. Σε άλλα συγκροτήματα η αλλαγή τραγουδιστή μόλις  στο δεύτερο δίσκο θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόβλημα, αλλά οι Rhodium είναι τυχεροί, καθώς στο πρόσωπο του Λίβα βρήκαν έναν άξιο αντικαταστάτη του εξαιρετικού Billy Vass. Ο νέος τραγουδιστής δίνει το 100% των δυνατοτήτων του, απογειώνοντας τις συνθέσεις τις μπάντας. Είτε τραγουδά “στα κόκκινα” είτε σε πιο χαλαρές στιγμές, είναι απόλαυση να τον ακούς.

Ο νέος δίσκος έχει πιο πολύ ενισχυμένο το heavy στοιχείο και οι συνθέσεις του “Sea of the Dead” είναι πιο ευκολομνημόνευτες από το “Scream Into Τhe Void”. Επίσης έχουν προσθέσει κάποια στοιχεία όπως βιολί στο τραγούδι “Sea of the Dead” ή χρήση πιάνου ή τα γυναικεία φωνητικά στο “Sisters of Fate”, που αυξάνουν την ποικιλία του album. Μεγάλη βελτίωση έχουμε στην παραγωγή, με τον ήχο να είναι “κρυστάλλινος” και να μην έχει τίποτα να ζηλέψει από αντίστοιχες παραγωγές του εξωτερικού. Ο Λουκάς Αντωνίου συνεχίζει να μας προσφέρει ωραία solos και κάποιες πολύ όμορφες μελωδίες, ενώ και οι υπόλοιποι bandmates του, προσφέρουν τα μέγιστα στη μπάντα ο καθένας από το πόστο του. Η πιο σημαντική διαφορά όμως με τον προηγούμενο δίσκο, είναι ότι πλέον οι Rhodium έχουν γράψει συνθέσεις που θα είναι το σήμα κατατεθέν της μπάντας και θα λογίζονται ως κλασσικές στο μέλλον. Τραγούδια σαν το σπαρακτικό “Sea of the Dead” ή το επικό “The Emperor”, δεν γράφονται κάθε μέρα. Αν προσθέσεις σε αυτά και τα “Man Of Honor”, “Fight Back” ή “Delirio”, ήδη μιλάμε για έναν πολύ δυνατό δίσκο, ενώ και οι υπόλοιπες συνθέσεις είναι αρκετά αξιόλογες.

Οι Rhodium έκαναν το step up που έπρεπε και πλέον πρέπει να θεωρούνται από τις καλύτερες Ελληνικές μπάντες στο είδος τους. Είναι σίγουρο ότι το “Sea of the Dead” δεν θα μας απασχολήσει μόνο στο παρόν, αλλά θα μιλάμε γι’ αυτό και στο μέλλον.

https://www.facebook.com/RhodiumOfficial/?epa=SEARCH_BOX

Rhodium – Delirio – video link

871

Avatar photo
About Πελοπίδας Χελάς 285 Articles
Γεννημένος τη δεκαετία του 80 έφαγε την πετριά με την σκληρή μουσική όταν στη τρυφερή ηλικία των 10, ένας συμμαθητής του από το σχολείο του έγραψε δυο κασέτες που του άλλαξαν όλη τη ζωή. Στη μια κασέτα ήταν γραμμένο το “The Number of the Beast ” και στην άλλη το “Master of Reality ”. Έκτοτε, η μουσική μπήκε για τα καλά στη ζωή του και μπορεί να έχουν περάσει 30 χρόνια, αλλά η καψούρα του για το metal παραμένει αμείωτη. Επίσης λατρεύει το διάβασμα, παίζει μανιωδώς video games και δεν λέει ποτέ όχι για κανα μονάκι σε κάποιο γήπεδο μπάσκετ.