SOUL OF STEEL: “Rebirth”

Σίγουρα οι παλιές μεγάλες μπάντες είναι εγγύηση και ειδικότερα όταν έχεις μεγαλώσει με αυτές, αλλά ακόμα και σήμερα μπορείς να βρεις πολύ καλά άγνωστα μέχρι στιγμής groups, που έχουν τις ικανότητες να γίνουν μεγάλα και να κερδίσουν μία θέση στη δισκοθήκη σου. Οι Soul Of Steel είναι μία τέτοια μπάντα και το νέο της album “Rebirth” είναι η αφορμή να το πετύχουν.

Οι Ιταλοί progressive/power metallers, δημιουργήθηκαν το 2007 στο Taranto και μέχρι τώρα έχουν καταφέρει να κυκλοφορήσουν μόλις δύο δίσκους, το “Destiny” του 2011 και το “Journey To Infinity” του 2013. Το “Rebirth” είναι η τρίτη και μέχρι τώρα η καλύτερη δουλειά του group και μάλιστα κρίνοντας από τον τίτλο, έχει και έναν “αναγεννητικό” ρόλο για τη μπάντα.

Οι Soul Of Steel, από τη δημιουργία τους μέχρι και σήμερα προσπαθούν και θα έλεγα έχουν καταφέρει να συμπυκνώσουν τις μουσικές τους ιδέες με τον καλύτερο τρόπο. Έτσι, από το symphonic/power metal της χώρας τους και το Ευρωπαϊκό power metal γενικότερα, μέχρι το US prog/power metal, ο ήχος της μπάντας είναι ένα μουσικό παζλ των καλύτερων κομματιών αυτών των σκηνών, που φέρει τη σφραγίδα των Ιταλών metallers.

Ακούγοντας το “Rebirth”, καταλαβαίνεις ότι τα μεγαθήρια της prog/power σκηνής όπως Dream Theater, Fates Warning, Queensryche, κ.α., έχουν επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τη μπάντα, που όμως δεν έμεινε εκεί αλλά πήγε τον ήχο της λίγο παραπέρα, φέρνοντάς τον στα σημερινά standards. Ίσως γι’ αυτό και ο τίτλος “Rebirth”, αφού ο ήχος των Soul Of Steel είναι ένας συνδυασμός παλιού και μοντέρνου power metal, μία μίξη που φαίνεται να “αναγεννά” τη μπάντα μουσικά. Το album είναι προσεγμένο μέχρι λεπτομέρειας και τα κομμάτια έχουν αρχή, μέση και τέλος. Παικτικά, τα μέλη του group δείχνουν να γνωρίζουν τι θέλουν και γενικότερα το ρόλο τους, με αποτέλεσμα οι εναλλαγές κιθάρας και πλήκτρων, να δημιουργούν την αίσθηση ότι το ένα συμπληρώνει το άλλο και τούμπαλιν. Ακόμα και μελωδικά, ο δίσκος είναι βήματα μπροστά.

Γνωρίζοντας δε την ιδιαιτερότητα της prog/power μουσικής, οι συνθέσεις δείχνουν να δένουν άριστα με το ηχητικό αποτέλεσμα, πράγμα που κάνει τη διαφορά σε αυτόν το χώρο. Γιατί πώς θα βγει η τεχνική και η progressive-ίλα βρε αδερφέ, αν τα κομμάτια δε βοηθήσουν στιχουργικά προς αυτή την κατεύθυνση; Να πούμε βέβαια, ότι η μπάντα κατάφερε να βρει έναν performer γνώστη της prog/power “κουλτούρας”, με καλοδουλεμένη φωνή που ταιριάζει “γάντι” στο γενικότερο ύφος του group, το Gianni Valente. Κομμάτια όπως τα “Oblivion”, “A Margin Of Life” και “Trail Of Death”, θα μπορούσαν άνετα να φέρουν τη σφραγίδα πολλών μεγάλων του είδους και να μιλάγαμε για prog/power “ύμνους” τώρα. Ακόμα και η διασκευή στο “Perfect Illusion” της Lady Gaga, έχει πάρει την κατάλληλη prog/power μορφή και μοιάζει σαν ένα νέο δικό τους τραγούδι.

Ακόμη ένα εντυπωσιακό στοιχείο του album, είναι ότι όσες φορές και να το ακούσεις (που θα το ακούσεις, πίστεψέ με!), ένα άλλο τραγούδι θα γίνεται το αγαπημένο σου. Τη μία το “Oblivion”, την άλλη το “Trail Of Death”, την επόμενη το “A Margin Of Life” κ.ο.κ.. Και όλο αυτό, γιατί η ποιότητα των κομματιών είναι τέτοια που με το πρώτο άκουσμα δε θα έχεις την ευκαιρία να τα κρίνεις αναλόγως. Σίγουρα έχουν αυτό το “κάτι” που θα σε τραβήξει να τα ακούσεις, αλλά το να εμβαθύνεις και να τα κατανοήσεις καλύτερα θέλει το χρόνο του.

Τελικά, το “Rebirth” είναι ένας δίσκος-ορόσημο, όχι μόνο για τους Soul Of Steel, αλλά για τη μορφή της σημερινής prog/power σκηνής και του ήχου της. Είναι ένα κρυμμένο “διαμάντι”, που θα αρχίσει να “γυαλίζει” με τον καιρό. Είναι ένα album, που θα μνημονεύεται στα επόμενα χρόνια ως ένα κλασσικό του είδους. Είναι ένας δίσκος, από αυτούς που φέρνουν νέο “αίμα” στο χώρο του metal γενικότερα. Εύγε!

https://www.facebook.com/soulofsteelband/

SOUL OF STEEL – Sailing To My Fate

642

Avatar photo
About Άγγελος Χόντζιας 375 Articles
Γεννημένος τη χρυσή δεκαετία της rock και metal μουσικής, δε θα μπορούσε να μην τον συνεπάρει το ‘’κλαψούρισμα" της ηλεκτρικής κιθάρας. Αρχικά με το ελληνόφωνο rock και έπειτα με το heavy metal. Ακόμη ηχεί στα αυτιά του η βροχή και οι εκκωφαντικές καμπάνες του ‘’Black Sabbath" από τις οποίες μυήθηκε σε αυτή τη μουσική. Λάτρης του κλασικού heavy/power/epic metal και του βασιλιά των σπορ, όπου υπήρξε και υπηρέτης στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα. Η μακρόχρονη ενασχόληση με το heavy metal του έδωσε τη δυνατότητα να γίνει μέλος του Rockway.gr και να μπορεί να εκφράζει τη γνώμη του για τη μουσική που μας ενώνει.