ECSTATIC VISION: “For the Masses”

Με την έλευση του Φθινοπώρου, οι δισκογραφικές εταιρίες ακουμπούν στο τραπέζι τα πλέον δυνατά χαρτιά τους. Σ’ αυτή τη λογική, κυκλοφορεί από τη Heavy Psych, το πολύ-αναμενόμενο, για τους φίλους του σκληρού ψυχεδελικού ήχου, “For the Masses” των Ecstatic Vision, οι οποίοι  εντυπωσίασαν τόσο στο ντεμπούτο τους “Sonic Praise” προ τετραετίας, όσο και με το “Raw Rock Fury” που τους ανέβασε επίπεδο το 2017, ενώ στο ενδιάμεσο μας προσέφεραν μία γεύση με αγαπημένες τους διασκευές στο “Under the Influence”.

Η εν λόγω κυκλοφορία έρχεται να επιβεβαιώσει από τα πρώτα κιόλας δευτερόλεπτα ότι οι Ecstatic Vision έχουν κάτι απροσδόκητα ενδιαφέρον να μας δώσουν και καθώς κυλά η ροή της ακρόασης, ο αποτρόπαιος, δύστροπος και πολλές φορές ακραίος ή περίπλοκος ήχος τους, ακούγεται όλο και πιο οικείος στ’ αυτιά μας και εν ριπή οφθαλμού γίνεται άκρως εθιστικός!

Το όλο concept είναι λες και όλα τα μέλη το ονειρεύτηκαν ταυτόχρονα. Οι επιρροές τους περιπλέκονται τόσο απροκάλυπτα κι αρμονικά, που απαιτούνται πολλά καντάρια έμπνευσης και καλλιτεχνικής μαγκιάς, ώστε η kraut και noise ατμοσφαιρικότητά τους να εγκολπωθεί με την ψυχεδέλεια, το punk, το space και το stoner, δίχως να δημιουργήσουν έναν “ηχητικό αχταρμά”.

Το ύφος τους που ίσως ταυτοποιήθηκε με το “Raw Rock Fury” (το οποίο απέχει σαφώς μίλια από το ντεμπούτο τους “Sonic Praise”), διατηρήθηκε κι ακολούθησε εξελικτική πορεία στο “For the Masses”, δίνοντας ευρύτερη διάσταση στην ψυχεδελική προοπτική της μπάντας. Δίχως να αβαντάρεται κάποια ρετρό ή vintage διάθεση, οι Ecstatic Vision πιάνουν τα πράγματα όπως τα άφησαν οι προπάτορές τους μισό αιώνα πριν και δίνουν στο πνεύμα τους άλλη υπόσταση.

Για την κηδεμονία τους σίγουρα θα έριζαν οι Hawkwind και Monster Magnet της πρώιμης εποχής, με τους The Stooges να καραδοκούν, όμως το κουαρτέτο από την Φιλαδέλφεια των Η.Π.Α. στέκεται αυθύπαρκτα στο μουσικό στερέωμα. Είναι μία μπάσταρδη συμμορία που δουλεύει υποχθόνια εδώ και περίπου μία δεκαετία για να σμπαραλιάσει το νευρικό μας σύστημα. Από τα σαμάνικα φωνητικά και τα “δαιμονιώδη” μιξαρισμένα ευφάνταστα riffs, μέχρι το “οργιώδες” παίξιμο των πνευστών και το αδιάκοπο σφυροκόπημα των κρουστών, το “For the Masses” μας παραδίδει τους ύμνους της νέας ψυχεδελικής εποχής. 

Ήμασταν έτοιμοι, αδημονούσαμε, κι από πολύ νωρίς θα διαπιστώσουμε ότι είχαμε ανάγκη κάτι τέτοιο. Έφτασε λοιπόν το πλήρωμα του χρόνου.

https://www.facebook.com/ecstaticvision/

https://heavypsychsoundsrecords.bandcamp.com/album/ecstatic-vision-for-the-masses

ECSTATIC VISION – Shut Up And Drive



528

Avatar photo
About Παναγιώτης Σπυρόπουλος 239 Articles
Γεννήθηκε στα τέλη του 70 στα Δυτικά της Αθήνας, πιο αργά ή πολύ νωρίτερα από ότι θα ήθελε - δεν έχε καταλήξει ακόμα! Ακροβατώντας ανάμεσα σε οικονομετρικά μοντέλα, φιλοσοφικούς αναστοχασμούς, πολιτικούς προβληματισμούς, κοινωνικές και διατροφολογικές ανησυχίες, η μουσική αναζήτηση είναι το δίχτυ ασφαλείας στο matrix της καθημερινότητας. Fan του σκληρού ήχου, λάτρης της κλασικής μουσικής, παθιασμένος με τα blues. Αναζητά την αιτία ζωής του, πριν κάποιοι άλλοι διαγνώσουν την αιτία θανάτου του• είναι σε καλό δρόμο για το δεύτερο.