NARNIA: “From Darkness To Light”

Είναι τρομερό, το πώς η Σουηδική σκηνή κάνει την “παραγωγή” heavy metal μουσικής να φαίνεται απλό πράγμα. Τόσο απλό, που σε κάνει να αναρωτιέσαι μήπως τελικά “heavy metal=Σουηδία”. Οι Narnia έρχονται με το νέο τους πόνημα, να επιβεβαιώσουν με “περίτεχνο” τρόπο το παραπάνω “σενάριο”.

Οι Σουηδοί power metallers ιδρύθηκαν το 1996 και μετρούν μέχρι σήμερα 6 albums, μία συλλογή και ένα live album, διόλου ευκαταφρόνητη πορεία αν σκεφτείς ότι για 4 χρόνια υπήρξαν ανενεργοί (από το 2010 ως το 2014). Το 7ο τους “αριστούργημα” με τίτλο “From Darkness To Light”, έρχεται να μας δείξει ότι η “τέχνη” δεν ξεχνιέται όσο και να περνούν τα χρόνια.

Οι Narnia, “από γέννησής” τους, κινούνται ηχητικά στα power “μονοπάτια” των ’90s, με πολλά neo-classical στοιχεία. Στο νέο τους δίσκο, η μπάντα προσθέτει με περίσσια “μαεστρία” και κάποια συμφωνικά και χορωδιακά μέρη, αποδεικνύοντας ότι αναμιγνύοντας τα κατάλληλα “υλικά” και όταν πρέπει, τότε το αποτέλεσμα γίνεται “εκρηκτικό”.

Το album, μπορεί να χωριστεί σε δύο ενότητες. Και αυτό, γιατί έως τα μέσα του (μέχρι και το 5ο κομμάτι), ακούγεται σαν κλασσικός Narnia δίσκος, “τίγκα” στο power στοιχείο, ενώ από εκεί και κάτω οι Σουηδοί αρχίζουν να “εξερευνούν” το symphonic/power metal. Ακόμα και έτσι, το album δε χάνει ποιοτικά πάρα μόνο κερδίζει σε μελωδικότητα και φυσικά κάνει “άνοιγμα” και στους νοσταλγούς του ’90s συμφωνικού κινήματος. Έτσι, από την power-ιά των “A Crack In The Sky” και “MNFST”, το group “δαμάζει” με άνεση τη συμφωνική πλευρά του, στα “Sail On” και “From Darkness To Light” suite (Part I και Part II).

Πέρα από αυτά, η μπάντα φαίνεται να διάγει μια δεύτερη “νιότη”, όσον αφορά στη σύνθεση. Όποιο κομμάτι και να ακούσεις, καταλαβαίνεις ότι το group έδωσε ιδιαίτερη βάση στη στιχουργική διαδικασία, και μετά στη μουσική “επένδυση”. Το αποτέλεσμα, είναι άκρως “ελκυστικό” και δε θα ήταν παράλογο να λέγαμε ότι μιλάμε για ένα από τα καλύτερα albums της χρονιάς που διανύουμε. Άλλωστε, τραγούδια όπως τα “A Crack In The Sky”, με την επικότητα που το διέπει, “You are The Air That I Breathe” με τη radio hit αισθητική του, “The War That Tore The Land”, μία εξαιρετική symphonic/power μπαλάντα και φυσικά το ομώνυμο “From Darkness To Light” suite, είναι τα πλέον κατάλληλα μουσικά δείγματα γραφής για να σε πείσουν ότι οι Narnia επέστρεψαν πιο δυνατοί από ποτέ.

Το “From Darkness To Light”, είναι ότι καλύτερο έχουμε ακούσει στο χώρο του για τη χρονιά που διανύουμε. Μεστό, “επαναστατικό”, με πολύ ενέργεια και μουσικά “εθιστικό”, κερδίζει αμέσως μία θέση στη δισκοθήκη οποιουδήποτε μεταλλά. Είναι το album, που θα φέρει και πάλι τους Σουηδούς power metallers στον “αφρό” του power metal. Είναι το album, που θα σε κάνει να ακούσεις και πάλι τις ’90s power-ιές που είχες αγαπήσει. Είναι το album, που θα σου δείξει γιατί “γουστάρεις” αυτήν τη μουσική.

https://www.facebook.com/narniatheband/

738

Avatar photo
About Άγγελος Χόντζιας 375 Articles
Γεννημένος τη χρυσή δεκαετία της rock και metal μουσικής, δε θα μπορούσε να μην τον συνεπάρει το ‘’κλαψούρισμα" της ηλεκτρικής κιθάρας. Αρχικά με το ελληνόφωνο rock και έπειτα με το heavy metal. Ακόμη ηχεί στα αυτιά του η βροχή και οι εκκωφαντικές καμπάνες του ‘’Black Sabbath" από τις οποίες μυήθηκε σε αυτή τη μουσική. Λάτρης του κλασικού heavy/power/epic metal και του βασιλιά των σπορ, όπου υπήρξε και υπηρέτης στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα. Η μακρόχρονη ενασχόληση με το heavy metal του έδωσε τη δυνατότητα να γίνει μέλος του Rockway.gr και να μπορεί να εκφράζει τη γνώμη του για τη μουσική που μας ενώνει.