SPIKER: “Heavy Metal Macht” EP

Είναι αλήθεια, ότι η χρυσή δεκαετία του heavy metal (1980-1990), έγινε “πόλος” έλξης και εφαλτήριο δημιουργίας για αρκετές μπάντες του καιρού μας. Οι Spiker, είναι μία από αυτές και στο νέο τους EP “Heavy Metal Macht”, αυτή η επιρροή είναι εμφανής.

Οι Γερμανοί metallers, δημιουργήθηκαν το 2017 και έχουν στις αποσκευές τους μόνο ένα demo, με τίτλο “Saufen An Der Meile”. Το “Heavy Metal Macht” EP, είναι μάλλον ο “προπομπός” ενός ολοκληρωμένου album, αφού πλέον η μπάντα δείχνει αρκετά (για την ακρίβεια 5 κομμάτια) δείγματα γραφής του ήχου της.

Οι Spiker, προσπαθούν να αποτυπώσουν ηχητικά τη δική τους μουσική εκδοχή των επιρροών τους από τα ’80s. Με ένα κλασσικό heavy metal ήχο, με πολλά μελωδικά “περάσματα” και με riffs που σου “ανεβάζουν” τη διάθεση, προσπαθούν να σε “ξεναγήσουν” στα δικά τους μουσικά “χωράφια”.

Το EP, σίγουρα είναι μία πρώτη προσέγγιση της μπάντας στο πώς θέλει να ακούγεται, έχοντας ως προτεραιότητα της τον ήχο των ’80s. Η παραγωγή θυμίζει ’80s, οι συνθέσεις είναι “λιτές” και συνάμα μέσα στο “θέμα” και τα ρεφρέν είναι ευκολομνημόνευτα όπως τότε, για να γίνονται “sing along” από τους οπαδούς.

Αυτό που κάνει εντύπωση στο νέο EP των Γερμανών, είναι δύο πραγματάκια που, εν τέλει, κάνουν και τη διαφορά. Το πρώτο, είναι ο συνδυασμός του κλασικού heavy metal ήχου με τα μελωδικά στοιχεία του group, φτάνοντας σε ένα όμορφο, ακουστικά, “θέαμα”. Τα “Heavy Metal Macht” και “Der Rock Der Es Bringt”, είναι ο “οδηγός” προς αυτή την κατεύθυνση. Το δεύτερο και ακόμα πιο σημαντικό, είναι ότι η μπάντα δεν “κρύφτηκε” πίσω από τη γλώσσα των κομματιών και χρησιμοποίησε τη μητρική της γερμανική. Το αποτέλεσμα, είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό, αφού σε πρώτο άκουσμα δε δείχνει να υπάρχει διαφορά από πολλά σχήματα αγγλόφωνα. Είναι τρομερό, το πώς ταιριάζει η γερμανική γλώσσα με το heavy metal των Spiker. Highlight στιγμή, μάλλον το “Kommando”, ένα αρκετά “επιθετικό” τραγούδι για τα ηχητικά γούστα του group.

Νομίζω, ότι οι Γερμανοί βρίσκονται στο σωστό δρόμο. Το EP, αποδεικνύει ότι ακόμα και σήμερα τα ’80s φαίνονται “φρέσκα” και δείχνουν το δρόμο προς την επιτυχία. Προφανώς, η χρήση της μητρικής τους γλώσσας δε δείχνει να “ενοχλεί” το ακροατήριο, αλλά αντιθέτως δίνει έναν ιδιαίτερο τόνο στο ύφος των Spiker.

https://www.facebook.com/DerRockDersBringt/

582

Avatar photo
About Άγγελος Χόντζιας 375 Articles
Γεννημένος τη χρυσή δεκαετία της rock και metal μουσικής, δε θα μπορούσε να μην τον συνεπάρει το ‘’κλαψούρισμα" της ηλεκτρικής κιθάρας. Αρχικά με το ελληνόφωνο rock και έπειτα με το heavy metal. Ακόμη ηχεί στα αυτιά του η βροχή και οι εκκωφαντικές καμπάνες του ‘’Black Sabbath" από τις οποίες μυήθηκε σε αυτή τη μουσική. Λάτρης του κλασικού heavy/power/epic metal και του βασιλιά των σπορ, όπου υπήρξε και υπηρέτης στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα. Η μακρόχρονη ενασχόληση με το heavy metal του έδωσε τη δυνατότητα να γίνει μέλος του Rockway.gr και να μπορεί να εκφράζει τη γνώμη του για τη μουσική που μας ενώνει.