NEBULA: “Holy Shit”

Οι Nebula αποτέλεσαν ένα από τα πουλέν της stoner σκηνής του L.A. κατά την περίοδο των ’00s, μιας κι ο κιθαρίστας Eddie Glass με τον ντράμερ Ruben Romano (κι οι δύο με αξιοσημείωτη θητεία στους Fu Manchu), διέθεταν όλο το πακετάκι (ταλέντο, παραστάσεις, “κατάλληλες παρέες”), προκειμένου ν΄ “αναδυθεί” κάτι, αν όχι ανάλογο με τους προπάτορες της συγκεκριμένης σκηνής, αλλά κάτι σπουδαίο. 

Τελικά, κατέγραψαν μέχρι τα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας μία αξιοσημείωτη πορεία, με ορισμένες δισκογραφικές εκλάμψεις (όπως το “Charged” και το “Apollo”) και δαιμονιώδη Lives ανά την υφήλιο.

Ο τελειομανής Eddie Glass, άλλαζε drummers και μπασίστες σαν τα πουκάμισα (όπως καταλαβαίνετε εξελίχθηκαν σε one man project), με αποτέλεσμα στα μέσα μιας περιοδείας το 2009, να πατήσει το κουμπί της “παύσης” και να το αφήσει σ’ αυτήν τη θέση για περίπου 8 χρόνια.

Το 2017, οι Nebula επανασχηματίστηκαν και το 6ο studio album τους, θα βρίσκεται στα χέρια μας αυτό το καλοκαίρι, έπειτα από 10 χρόνια δισκογραφικής απουσίας και για πρώτη φορά υπό την αιγίδα της Heavy Psych Sounds. Ο τίτλος αυτού, “Holy Shit”.

Είναι από τις περιπτώσεις που ο στομφώδης, βαρύγδουπος κι “ακατάλληλος” τίτλος ανταποκρίνεται σε μεγάλο βαθμό ως προς το περιεχόμενο. Η αρχή γίνεται με το “Man’s Best Friend”, όπου τα δαιμονιώδη riffs συναγωνίζονται την στιχουργική δεινότητα, ενώ οι απρόσμενες ψυχεδελικές “σφήνες”, δε θ’ αφήσουν τον αυχένα μας σε ησυχία. 

Έπεται το πιο αργόσυρτο “Messiah”, για να ακολουθήσει το “It’s All Over”, μία βαρβάτη grunge σύνθεση με βαριά riffs και “κολλητικό” ρυθμό, η οποία δύσκολα θα βγει, τουλάχιστον για φέτος, από τις λίστες μας. Μία ιδιαίτερη στιγμή είναι το “Fistful of Pills”, ένα ορχηστρικό θέμα, εμπνευσμένο από το spaghetti western σκηνικό της Καλιφόρνια, με αρκετές surf rock πινελιές, το οποίο αναδεικνύει τις ενορχηστρωτικές πτυχές των Nebula. Ξεχωρίζει επίσης και το  “Tomorrow Never Comes”, μία δυνατή garage/blues rock σύνθεση και το “Let’s Get Lost”, που οι οπαδοί των Nirvana θα το εκτιμήσουν δεόντως.

Στο άκουσμα και μόνο για μία νέα heavy/psych κυκλοφορία από Καλιφόρνια μεριά, ίσως και οι περισσότεροι να μην συγκινηθούμε ιδιαίτερα. Όμως, ο “πολύς” κύριος Eddie Glass και οι Nebula θα σας κάνουν να σηκωθείτε από καρέκλες, πολυθρόνες, ντιβανοκασέλες και να αναφωνήσετε: Holy Shit! 

https://www.facebook.com/NebulaBand/

525

Avatar photo
About Παναγιώτης Σπυρόπουλος 239 Articles
Γεννήθηκε στα τέλη του 70 στα Δυτικά της Αθήνας, πιο αργά ή πολύ νωρίτερα από ότι θα ήθελε - δεν έχε καταλήξει ακόμα! Ακροβατώντας ανάμεσα σε οικονομετρικά μοντέλα, φιλοσοφικούς αναστοχασμούς, πολιτικούς προβληματισμούς, κοινωνικές και διατροφολογικές ανησυχίες, η μουσική αναζήτηση είναι το δίχτυ ασφαλείας στο matrix της καθημερινότητας. Fan του σκληρού ήχου, λάτρης της κλασικής μουσικής, παθιασμένος με τα blues. Αναζητά την αιτία ζωής του, πριν κάποιοι άλλοι διαγνώσουν την αιτία θανάτου του• είναι σε καλό δρόμο για το δεύτερο.