YAWNING MAN: “Macedonian Lines”

Αν η desert stoner rock σκηνή θα έπρεπε να έχει σημείο αναφοράς, αμφιβολία δεν υπάρχει πως οι Yawning Man θα έπρεπε να είναι ο πυρήνας αυτού. Πολυσχιδείς, πειραματικοί, δημιουργικοί, δε σταμάτησαν καθόλου τα 33 χρόνια από τη δημιουργία τους και τα 14 μόλις της επίσημης δισκογραφικής τους παρουσίας, να επηρεάζουν το σκληρό πειραματικό ήχο σε κάθε του διάσταση.

Οι “προπάτορες” της Καλιφορνέζικης heavy σκηνής, λειτούργησαν για ακόμα μία φορά underground και σε λιγότερο από χρόνο μας παρουσιάζουν φέτος το καλοκαίρι το “Macedonian Lines”, έπειτα από το εξαιρετικό “The Revolt Against Tired Noises” του 2018.

Το τελευταίο τους πόνημα ηχογραφήθηκε στο καταφύγιό τους, τα Gatos Trail Studio στο Joshua Tree της Καλιφόρνια και φυσικά η Heavy Psych Sounds Records είναι υπεύθυνη για το κομμάτι της παραγωγής.

Οι συνθέσεις εμπνευστήκαν και αναπτύχθηκαν από live αυτοσχεδιασμούς κατά την Ευρωπαϊκή περιοδεία του σχήματος, οι οποίοι εξελίσσονταν κατά τη διάρκεια των ζωντανών τους εμφανίσεων (δηλαδή μπροστά στο κοινό) και με το πέρας του tour, το album ολοκληρώθηκε από συνθετικής άποψης κι είναι ουσιαστικά (με το απαραίτητο ρετουσάρισμα) αυτό που μας παρέδωσαν.

Ο όρος “Macedonian Lines”, θα μπορούσε κάλλιστα να είναι αντιπροσωπευτικός των ξεκάθαρων κι απροσπέλαστων συνθετικών γραμμών που ακολουθούν, κατά αντιστοιχία αυτών της Μακεδονικής “πολεμικής μηχανής” της αρχαιότητας. Εντούτοις, ο τίτλος αποτυπώνει την εμπειρία που είχε η μπάντα διασχίζοντας τα σύνορα των Βαλκανίων, αυτή την ταραχώδη περίοδο εν μέσω μεταναστεύσεων και πολιτικών αναταραχών, με τη μουσική να αποδίδει την ομορφιά που κρύβεται σ’ αυτό το θυελλώδες σκηνικό.

Θα ήταν ανούσιο ή μάλλον άστοχο να πάμε σε μία track by track ανάλυση, μιας και η γενικότερη ενέργεια που εκπέμπει το album δε σε εγκλωβίζει σε μία σύνθεση, αλλά σε κάθε σύνθεση και συνάμα καθ’ ολοκληρία, με τη γενικότερη αισθητική μιας concept δουλειάς, δίχως όμως να προκρίνεται ως τέτοια.

Ένα instrumental album με περισσότερα post rock δεδομένα, σαφώς ισχνότερη ψυχεδελική διάθεση απ’ ότι στο παρελθόν, έλλειψη “τραχύτητας”/“σκληράδας”, πιο λιτές-αέρινες και ταυτόχρονα συμπαγείς συνθέσεις, “κολλητικές” λούπες που ως μετρ του είδους μπορούν με αριστοτεχνικό τρόπο να συνθέσουν και να αποδώσουν, σε μία εξαιρετική παραγωγή που έχει ως γνώμονα και σύμμαχο την απλότητα.

Ήχος “εξαγνιστικός” και “καθαρτήριος” από την πρώτη μέχρι την τελευταία νότα.

Η κινηματογραφική προοπτική του ήχου τους, πλησιάζει με αυτή τη δουλειά τους το απόγειο της δημιουργικότητάς τους, με τους ίδιους να βρίσκονται στο ζενίθ ωριμότητας, που δρα καταλυτικά.

Η ακρόαση ξεπερνά τα όρια της συμβατικής ψυχαγωγίας (ή μίας εμπειρίας ακρόασης), αλλά αγγίζει σαφώς την έννοια του μουσικού ταξιδιού. 
    
https://el-gr.facebook.com/yawningmanofficial/

836

Avatar photo
About Παναγιώτης Σπυρόπουλος 239 Articles
Γεννήθηκε στα τέλη του 70 στα Δυτικά της Αθήνας, πιο αργά ή πολύ νωρίτερα από ότι θα ήθελε - δεν έχε καταλήξει ακόμα! Ακροβατώντας ανάμεσα σε οικονομετρικά μοντέλα, φιλοσοφικούς αναστοχασμούς, πολιτικούς προβληματισμούς, κοινωνικές και διατροφολογικές ανησυχίες, η μουσική αναζήτηση είναι το δίχτυ ασφαλείας στο matrix της καθημερινότητας. Fan του σκληρού ήχου, λάτρης της κλασικής μουσικής, παθιασμένος με τα blues. Αναζητά την αιτία ζωής του, πριν κάποιοι άλλοι διαγνώσουν την αιτία θανάτου του• είναι σε καλό δρόμο για το δεύτερο.