Rockway gr

dEUS Featured

Αν σου δώσουν 3 δευτερόλεπτα για να κατονομάσεις ένα βέλγικο rock συγκρότημα, το πρώτο που θα σκεφτείς είναι οι dEUS.

Από το 1991 ως και σήμερα παίζουν ιδιαίτερη εναλλακτική rock μουσική, έχοντας γίνει με τον καιρό πολύ αγαπητοί στο ελληνικό κοινό που θα μπορέσει να τους απολαύσει στις 31 Μαΐου στο Fuzz (ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ).

To 1994 οι Βέλγοι κυκλοφόρησαν μέσω της Bang! (αρχικά) και της Island Records (λίγο αργότερα), το ντεμπούτο τους “Worst Case Scenario”, με τον κιθαρίστα Rudy Trouvé να σχεδιάζει το εξώφυλλο του. Τη σύνθεση που ηχογράφησε το album συμπληρώνουν οι: Tom Barman (φωνή, κιθάρα, πιάνο), Stef Kamil Carlens (μπάσο, φωνή, κιθάρα), Klaas Janzoons (βιολί, φωνή) και Julle de Borgher (τύμπανα, κρουστά κτλ.). Το τραγούδι “W.C.S. (First Draft)” περιέχει διασκευασμένο, ένα μέρος του “Little Umbrellas” του Frank Zappa, ενώ το προσωπικό αγαπημένο “Suds & Soda” έκανε μεγάλη εντύπωση στο κοινό, λαμβάνοντας τον χρυσό δίσκο στο Βέλγιο και πουλώντας 270000 αντίτυπα παγκοσμίως.

Ένα χρόνο αργότερα, θα κυκλοφορήσει το “My sister is my clock” EP που περιέχει υλικό που δεν μπήκε στο ντεμπούτο album, για να έρθει η σειρά του “In a Bar, Under the Sea” το 1996. Το εξώφυλλο σχεδιάζει και πάλι ο Trouvé, στην παραγωγή βρίσκεται ο Eric Drew Feldman, πληκτρας και μπασίστα των Captain Beefheart και αρκετοί φιλοξενούμενοι σπεύδουν να βάλουν το λιθαράκι τους για έναν ακόμη ενδιαφέροντα δίσκο. Στο “Fell off the floor, man” o Scott McCloud των Girls Against Boys, στο “Supermarketsong” o Dana Colley των Morphine και στο “Nine Threads” ο Bart Maris των X-Legged Sally.

Το Βέλγιο έκανε και αυτό χρυσό και συνολικά πούλησε παγκοσμίως 250000 αντίτυπα.

To 1999 κυκλοφορεί ίσως, το γνωστότερο και σημαντικότερο τους album, “The Ideal Crash”, του οποίου την 20η επέτειο γιορτάζουν φέτος περιοδεύοντας. Ο κιθαρίστας Trouvé θα αποχωρήσει και τη θέση του θα πάρει ο Craig Ward, ενώ αλλαγή θα γίνει και στο μπάσο με τον Danny Mommens να συμπληρώνει το κενό που άφησε ο Carlens. Παραδόξως, αν και κυκλοφορεί εξ ολοκλήρου μέσω της Island Records, δεν θα φτάσει στις ΗΠΑ, αλλά ως το 2008 θα έχει πουλήσει 250000 αντίτυπα, απολαμβάνοντας για τρίτη φορά την τιμή του χρυσού δίσκου στη χώρα τους.

6 χρόνια θα περάσουν ως την κυκλοφορία του “Pocket Revolution” (2005), κατά του οποίου την ηχογράφηση οι Ward και Mommens αποχώρησαν από την μπάντα αφήνοντας στις θέσεις τους τους Mauro Pawlowski και Alan Gevaert αντίστοιχα, ενώ στην σύνθεση ενός κομματιού βρίσκεται και ο CJ Bolland, γνωστός Βέλγος μουσικός της ηλεκτρονικής σκηνής. Στο Βέλγιο θα πουλήσει 50000 αντίτυπα και θα γίνει πλατινένιο, ενώ έχει περάσει τις 200000 παγκοσμίως.
To εξώφυλλο είναι εμπνευσμένο από την ιστορία The Von Neumann-Machine της σειράς comics Storm του Don Lawrence.

To πέμπτο τους album “Vantage Point” θα κυκλοφορήσει με τον Stéphane Misseghers στα τύμπανα και θα γίνει σύντομα και εκείνο πλατινένιο. Η πάντοτε υποτιμημένη μπάντα από το Βέλγιο έχει ήδη κάνει το comeback της και θυμίζει στο κοινό της πως δεν επιμένει σε μια συγκερκριμένη συνταγή και πάντα πειραματίζεται μέσα στα δικά της όρια.  

2011 και album νούμερο 6 με τίτλο “Keep You Close”, σε παραγωγή του David Botrill (Tool, Muse, King Crimson), ο οποίος είχε βάλει το χέρι του και στο “Idela Crash” και με τον Greg Dull (Afghan Whigs) να δανείζει σε δυο κομμάτια τη φωνή του. Πλατινένιο στο Βέλγιο και αυτό, με τις κριτικές να είναι πάνω από θετικές σε πλειοψηφία.

To έβδομο τους album “Following Sea” θα έρθει σε λιγότερο από ένα χρόνο αργότερα, με τον David Botrill να μοιράζεται την παραγωγή με τον Adam Noble και θα γίνει χρυσό στο Βέλγιο και αυτό. 

Στις 31 Μαΐου, οι dEUS θα επισκεφτούν την Αθήνα για να γιορτάσουν τα 20 χρόνια του “The Ideal Crash”, με τη σύνθεση τους να έχει αλλάξει στην κιθάρα αφού ο Pawlowski αποχώρησε τον Φεβρουάριο του 2018, και τη θέση του πήρε ο Bruno De Groote. 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

https://www.facebook.com/dEUSmusic/

Rate this item
(1 Vote)
More in this category: « JAG PANZER LAMB OF GOD »
back to top

Template Design © info@DrakontasGraphics.com | Managemenent by www.theLeaders.EU | All Rights Reserved Rockway.gr 2012

Top Desktop version