WACKEN 2019: Three Decades of Metal Madness!

Το Wacken (Schleswig-Holstein) είναι ένας μικρός δήμος κοντά στη γερμανική γραφική πόλη “Itzehoe” και βρίσκεται μόλις 80 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Αμβούργου.

Με πληθυσμό γύρω στους 32.000 κατοίκους, τους περισσότερους μήνες του χρόνου τα πράγματα είναι ήσυχα και δεν συμβαίνει κάτι το αξιοσημείωτο εκεί (όπως άλλωστε και στις περισσότερες γερμανικές πόλεις). 

Τις τελευταίες μέρες του Ιούλη όμως, και τις πρώτες του Αυγούστου, τα πράγματα αλλάζουν κι από μια μικρή γραφική πόλη, μετατρέπεται σε μια πραγματική… κόλαση, αφού η περιοχή φιλοξενεί το γνωστό σε όλους μας Wacken Open Air, δηλαδή το μεγαλύτερο heavy metal festival του πλανήτη (ή τουλάχιστον αυτό μας αρέσει να λέμε αφού η αλήθεια είναι πως ιδίως τα τελευταία χρόνια υπάρχουν και άλλα festivals που μπορούν να το κοντράρουν, αν και κανένα από αυτά δεν θα γίνει ποτέ Wacken). 

Σύμφωνα με πολλούς, το festival αυτό είναι η Μέκκα των metalheads, γιατί πολύ απλά ο κάθε ένας από εμάς που αγαπάει αυτή τη μουσική θα πρέπει να το επισκεφθεί έστω και για μια φορά.  Από τα ιερά χώματά του έχουν περάσει σχεδόν όλα τα μεγαθήρια της σκληρής μουσικής, ενώ ακόμα και σήμερα, αποτελεί ένα ξεχωριστό event για την κάθε μπάντα που έχει την ευκαιρία να παρουσιαστεί εκεί. 

Δεν έχει σημασία αν είσαι μικρός ή μεγάλος μουσικός, δεν έχει σημασία αν παίζεις σε μια τεράστια ή σε μια μικρή και ανερχόμενη μπάντα. Κάθε φορά που θα βρίσκεσαι εκεί η αδρεναλίνη θα πηγαίνει στα κόκκινα και το κάθε λεπτό πάνω σε μια από τις πολλές σκηνές του θα είναι μια… “story to tell”. Το ίδιο ισχύει και για τους επισκέπτες του festival οι οποίοι φυσικά επιτρέπεται να είναι ακόμα πιο ενθουσιασμένοι, αφού στην ουσία βρίσκονται εκεί για, αν όχι τις καλύτερες, σίγουρα για μερικές από τις καλύτερες διακοπές της ζωής τους. Και τι καλύτερο από το να συνδυάζεις τις διακοπές με μουσική όλο το 24ωρο; Μάλλον τίποτα.

Στο Wacken υπάρχουν πολλά που μπορεί να κάνει κανείς εκτός από το να παρακολουθήσει τις αγαπημένες του μπάντες αλλά και να μάθει άλλες, μικρότερες. Αν σου αρέσει η μπύρα, εκεί θα βρεις ατελείωτη. Αν σου αρέσει το γερμανικό φαγητό του δρόμου, πάλι θα βρεις άφθονο και από αυτό. Αν θέλεις να πας στην εκκλησία μπορείς να το κάνεις. Ναι, μπορείς να το κάνεις μιας κι οι διοργανωτές έχουν προβλέψει και για αυτήν την ανάγκη των metalheads. Βέβαια, δεν είναι μια εκκλησία σαν τις συνηθισμένες αλλά εκεί γίνονται πολλά ξεχωριστά events που σίγουρα το να τα παρακολουθήσεις είναι από μόνο του κάτι το ενδιαφέρον. Φυσικά, το όνομα της εκκλησίας δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από “Metal Church”. 

Για ξεκούραση, υπάρχουν πολλές οργανωμένες περιοχές όπου μπορείς να πας και να γεμίσεις τις μπαταρίες σου. Φυσικά για τους πιο γενναίους, υπάρχει και το camping που αυτό από μόνο του πάντα αποτελεί μια πρόκληση. Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε πολλά από αυτά που συμβαίνουν στον μαγικό αυτό χώρο αλλά κάτι τέτοιο δε θα είχε νόημα. Ό,τι κι αν επιλέξεις να κάνεις, όποια στιγμή της ημέρας, θα περάσεις καλά. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι το μαγικό χαρτάκι και πολλή όρεξη. 

Για την ιστορία, το Wacken ξεκίνησε το 1990 με μόλις 6 μπάντες και περισσότερο χαρακτηρίστηκε ως ένα τοπικό event παρά ως ένα festival. Τα χρόνια όμως πέρασαν, οι διοργανωτές του χρόνο με το χρόνο αντιμετώπιζαν όλες τις δυσκολίες που προέκυπταν και με πείσμα αλλά και αστείρευτη αγάπη για την σκληρή μουσική, κατάφεραν να δημιουργήσουν αυτό το υπέροχο τερατούργημα. “Our holy Wacken land” όπως συνηθίζουν να λένε. 

Το festival φέτος θα λάβει χώρα 1 με 3 Αυγούστου και από τις σκηνές του θα παρελάσουν μπάντες για όλα τα γούστα, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως φέτος γιορτάζονται και τα 30 του χρόνια. Οι μεγαλύτερες εξ αυτών είναι φυσικά οι Slayeeeeeeer, οι (πρόσφατα δραστηριοποιημένοι) Demons & Wizards, οι Parkway Drive, οι Sabaton και οι Anthrax, ενώ ακολουθούν οι Body Count, Testament, Powerwolf, Saxon, Hammerfall, Bullet for My Valentine και… για να είμαι ειλικρινής, υπάρχει λόγος να αναφέρουμε όλες τις μπάντες; Όχι. Η λίστα είναι ατελείωτη και το μόνο που χρειάζεται είναι δύναμη, καλή διάθεση και όρεξη για να σταθούμε επάξια μπροστά σε αυτές τις περίπου 200 μπάντες που θα βρεθούν εκεί. 

“Rain or shine”, με λάσπη ή με ήλιο, με συννεφιά ή με ζέστη, το Wacken θα είναι πάντα αγαπητό και θα γεμίζει χαμόγελα όσους το επισκέπτονται. Μια και μόνο επίσκεψη αρκεί για να σε πείσει αφού αν δεν το ζήσεις, δε θα το αγαπήσεις. 

503