DUEL: “Valley of Shadows”

Το να κατορθώσει μία μπάντα του “σκληρού” ήχου (stoner-hard rock) ν’ ανέλθει στην κλίμακα της εκτίμησης κοινού-κριτικών, μέσα σε διάστημα 3-4 ετών, από ένα συμπαθητικό/“τίμιο” σχήμα, σε μία αξιόλογη προσπάθεια, για να φτάσουμε να μιλάμε για κάτι “δυνατό”, απαιτείται μίγμα μπόλικου ταλέντου, σκληρής δουλειάς και σε τελευταίο λόγο, ευνοϊκές συγκυρίες.

Οι Τεξανοί Duel, το 2016 μας συστήθηκαν με το ελπιδοφόρο “Fears of the Dead”, για να ακολουθήσει το “Witchbanger”, με αρκετά δείγματα ότι κάτι σημαντικό γεννάται στον αμερικάνικο νότο (δίχως να έχει σχηματοποιηθεί ακόμα), για να φτάσουμε στο σήμερα με το καμάρι της Heavy Psych Sounds Records και το “Valley of Shadows”, να μας αφήνει απόλυτα ικανοποιημένους από τις πρώτες κιόλας ακροάσεις αυτής της κυκλοφορίας.

Όσο για τις ευνοϊκές συγκυρίες που αναφέραμε στην αρχή, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι ήταν περισσότερο αποτέλεσμα δικής τους προσπάθειας να τις αδράξουν, μιας και με αναρίθμητες live εμφανίσεις δίπλα σε αξιόλογα σχήματα ανά τον πλανήτη, πέτυχαν να δημιουργήσουν μία καλή βάση “πιστού” κοινού, με κατάληξη την κυκλοφορία το 2018 ενός live πονήματος, “Live at the Electric Church”. Επίσης, το πέρασμά τους από την Ελλάδα προ δύο ετών στο An club, άφησε άπαντες με το σαγόνι κρεμάμενο, “σπάζοντας αυχένες” από τη μιάμιση ώρα της σαρωτικής τους εμφάνισης.

Στο δια ταύτα, το “Valley of Shadows” κατορθώνει να μαγνητίσει ακόμα και τον πλέον αρνητικά προσκείμενο σε κάποια νέα κυκλοφορία που να εμπεριέχει στη μαρκίζα τον χαρακτηρισμό “stoner-doom”, γιατί πολύ απλά δεν είναι αποκλειστικά κάτι τέτοιο, είναι ίσως κάτι διαφορετικό, μπορεί και ανώτερο.

Έχουμε να κάνουμε μ’ ένα γοητευτικό σύμπλεγμα αμερικάνικου hard rock με άρωμα νότου και βάση τις κλασικές φόρμες των 70’s (οι αναφορές σε Thin Lizzy και Deep Purple είναι παραπάνω από πρόδηλες), ενώ τα πιο pop στοιχεία που έχουν διανθίσει την ενορχήστρωση και το ύφος τους (οι εναλλαγές στο ρυθμό, οι πιο ντελικάτες γκρούβες, ο πιο διάχυτος λυρισμός και η ακόμα μεγαλύτερη αισθαντικότητα στα φωνητικά), ίσως ήταν τελικά αυτό που τους έλλειπε για το “βήμα παραπάνω”.  

Δεν είναι λίγα τα tracks που θα μπορούσαμε να χωρέσουμε στις λίστες μας, αλλά αναμφισβήτητα το ατμοσφαιρικό κι εν μέρει σκοτεινό “Black Magic Summer”, ήταν ίσως μοιραία επιλογή να μπει ως opener στο album και να αποτελέσει με διαφορά την κορωνίδα τους, χωρίς βέβαια να υποσκελίζει (σε μεγάλο βαθμό) τα υπόλοιπα, όπου ο καθένας μας μπορεί να ανασύρει τα δικά του “διαμαντάκια”, όπως για το γράφοντα αποτελούν τα “I Feel No Pain” και “The Bleeding Heart”.

Οι Duel θεωρώ ότι βγαίνουν πολύ νωρίς νικητές με αντίπαλο το χρόνο, προσφέροντας ένα πολύ ελκυστικό πόνημα και θα ευχόμουν το “Valley of Shadows”, να εκτιμηθεί αναλόγως από το κοινό. Οι Τεξανοί από τη μεριά τους, θεωρώ ότι θα κάνουν τα πάντα για την προώθησή του και θα χαρώ να τους δω και πάλι από τα μέρη μας.

Πιστοί και μη πιστοί, προσέλθετε!  

https://duel3.bandcamp.com/album/valley-of-shadows

520

Avatar photo
About Παναγιώτης Σπυρόπουλος 239 Articles
Γεννήθηκε στα τέλη του 70 στα Δυτικά της Αθήνας, πιο αργά ή πολύ νωρίτερα από ότι θα ήθελε - δεν έχε καταλήξει ακόμα! Ακροβατώντας ανάμεσα σε οικονομετρικά μοντέλα, φιλοσοφικούς αναστοχασμούς, πολιτικούς προβληματισμούς, κοινωνικές και διατροφολογικές ανησυχίες, η μουσική αναζήτηση είναι το δίχτυ ασφαλείας στο matrix της καθημερινότητας. Fan του σκληρού ήχου, λάτρης της κλασικής μουσικής, παθιασμένος με τα blues. Αναζητά την αιτία ζωής του, πριν κάποιοι άλλοι διαγνώσουν την αιτία θανάτου του• είναι σε καλό δρόμο για το δεύτερο.