IRON GRIFFIN: "Curse Of The Sky"

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι οι Iron Griffin είναι one man band και ο λόγος γίνεται για το προσωπικό εγχείρημα του πολυτάλαντου Oskari Räsänen, γνωστό και από τους Mausoleum Gate, ο οποίος με τους Iron Griffin μας δίνει τον παρθενικό του ολοκληρωμένο άλμπουμ “Curse Of The Sky” έχοντας στο πλευρό του την Maija Tiljander.

Εδώ έχουμε να κάνουμε με μια δουλειά βασισμένη στο protometal ύφος με επικά στοιχεία που μιλάνε για μάγισσες, βασκανίες, σπαθιά και φαντασία. Με παραγωγή άκρως 70’s ο ήχος σε ταξιδεύει στο παρελθόν. Όλα τα όργανα χειραγωγούνται από τον ίδιο τον Oskari προσφέροντάς μας μια medieval αισθητική. Στο μικρόφωνο, η Maija δίνει ένα πραγματικό ρεσιτάλ με την ερμηνεία της. Φωνή αδαμάντινη, αδιάσπαστη και κοφτερή σαν ξυράφι, είναι το ορόσημο για αυτήν την κυκλοφορία. Είναι το κομμάτι του πάζλ που έλειπε από τον Oskari για να βγάλει όλη την μαγεία της μουσικής του.

Η εν λόγω δουλειά δεν έχει φανταχτερά riffs και μπασάτα, ογκώδη κομμάτια. Έχει άπειρο συναίσθημα, μελωδικές επικές συνθέσεις, μαζεμένο ήχο, χωρίς να είναι γυαλισμένος και πλαστικός και σου προξενεί το αίσθημα της ανακούφισης από τα τριγκαρισμένα albums που βγαίνουν στις μέρες μας.

Δεν θα χτυπηθείς με αυτό εδώ το άλμπουμ. Θα νιώσεις όμως τις νότες του, αλλά προπάντων θα σε διαπεράσει η καταπληκτική φωνή της Maija. Μια εξαίρετη δουλειά, κυρίως για τους λάτρεις του protometal και της μυσταγωγικής μουσικής.

619

Avatar photo
About Αντώνης Ξενάκης 240 Articles
Σαββατογεννημένος της 13ης Ιουλίου του 1985 στην Αθήνα, με πρώτο συναυλιακό βίωμα περίπου το 1992 στην Σφεντόνα με Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Λία Βίσση και Γιάννη Μηλιώκα, έπεσε στον σκληρό ήχο σε ηλικία 11 ετών αγοράζοντας το "The Number Of The Beast" των Iron Maiden. Έκτοτε ψάχτηκε αρκετά στον σκληρό ήχο, ταυτίστηκε μαζί του και τα τελευταία χρόνια τον υπηρετεί ενεργά ως συντάκτης του Rockway.gr, παρουσιαστής του Singloud Tv και ραδιοφωνικός παραγωγός του Octava Radio.