A SECRET REVEALED: “Sacrifices”

Ζούμε στην εποχή της πρόσμιξης των υπό-ειδών του metal. Προσμίξεις που σκοπό έχουν να ανανεώσουν το ενδιαφέρον των ακροατών για αυτή τη μουσική, που υπάρχει εδώ και μισό αιώνα.  Στο παρελθόν, τέτοιες προσπάθειες από ταλαντούχους μουσικούς έχουν πετύχει αυτόν τον σκοπό, αλλά πλέον δεν απομένουν πολλοί συνδυασμοί που μπορούν να εκπλήξουν τους ακροατές. Στην περίπτωση των Γερμανών A Secret Revealed και του δεύτερου δίσκου τους, το sludge συναντά το black metal.

Η πρώτη ερώτηση που προκύπτει όταν ακούμε περί ανάλογων συνδυασμών, είναι αυτή που αφορά την “συνοχή του μίγματος”. Ταιριάξανε επιτυχημένα οι  A Secret Revealed αυτά τα υποείδη μεταξύ τους; Η απάντηση είναι “ναι”! Τα φωναχτά, βραχνά φωνητικά του τραγουδιστή τους, σε συνδυασμό με τα blast beats από τα τύμπανα και τα γρήγορα riffs των ηλεκτρικών εγχόρδων (2 κιθάρες + 1 μπάσο), ακούγονται σαν οι Cult Of Luna και οι Agalloch (του “Marrow of the Spirit”), να jam-άρουν παρέα. Το αποτέλεσμα περιλαμβάνει ισόποσες δόσεις από θορυβώδη ηχητικά ξεσπάσματα και μελωδίες. Σε τραγούδια όπως το “Old Ghosts” ιδιαίτερα, αυτή η ανάμιξη πλησιάζει την αριστεία.

Η δεύτερη ερώτηση που προκύπτει, αφορά την ποιότητα του εγχειρήματος. Κατάφεραν οι A Secret Revealed να συνθέσουν μουσική εφάμιλλης ποιότητας με τις κυκλοφορίες των συγκροτημάτων των οποίων επηρεάστηκαν; Η απάντηση εδώ είναι “όχι”! Τα τραγούδια του “Sacrifices”, είναι μέτριες, με μελαγχολική διάθεση, συνθέσεις οι οποίες βασίζονται σε συνηθισμένες και για το sludge και για το black metal, ιδέες. Παρόλο που όλα τα μέλη της μπάντας είναι δεινοί “οργανοπαίχτες”, δεν καταφέρνουν να δημιουργήσουν μουσική που να είναι ευφάνταστη και πρωτότυπη. Ένα αρνητικό στοιχείο ακόμη είναι η διάρκεια του album. Στα 55 λεπτά του (που μοιράζονται σε οχτώ τραγούδια διάρκειας 6 έως 8 λεπτών το καθένα) ακούγονται μόνο φωνητικές “γκαρίλες” και ο ρυθμός της μουσικής αυξομειώνεται επαναλαμβανόμενα, με αποτέλεσμα να κουράζουν γρήγορα τον ακροατή.

Ως οπαδός τόσο του sludge όσο και του black metal, μπορώ να πω πως αυτή η κυκλοφορία με ικανοποίησε και πως ο συνδυασμός αυτών των ειδών ευδοκίμησε.

Η μονότονη φύση των τραγουδιών όμως, δεν επιτρέπει την συνεχόμενη ακρόασή τους. Αν υπήρχε ποικιλία στα φωνητικά και στα όργανα (πχ synthesizer, βιολί, σαξόφωνο), θα είχε μεγαλύτερο ενδιαφέρον η ακρόαση του “Sacrifices”, αλλά στην ενορχήστρωση και στην φωνή τους είναι που χωλαίνουν οι A Secret Revealed…..
 
https://www.facebook.com/asecretrevealed

521

profile photo
About Αχιλλέας Noir 42 Articles
Ξεκίνησε στα 11 του έτη να συλλέγει rock και metal μουσική. Έχει υπάρξει μέλος τοπικού rock συγκροτήματος, ραδιοφωνικός παραγωγός, DJ και αρθρογράφος. Ακόμα ψάχνει για τον τέλειο συνδυασμό μελωδίας, ρυθμού, αρμονίας και ψυχής στην κιθαριστική μουσική. Το τι σημαίνει “ψυχή της κιθαριστικής μουσικής”, το γράφει στο βιβλίο που θα κυκλοφορήσει στο μέλλον.