CLEANING WOMEN: “Intersubjectivity”

Cleaning Women. Ένα συγκρότημα, το οποίο κατάφερε μετά από 10 χρόνια να ολοκληρώσει και να μας παρουσιάσει την πρώτη του δουλειά. Πίσω από την μίξη του άλμπουμ, βρίσκεται ο Alexander Hacke , ο γνωστός μπασίστας των Einsturzende Neubauten, o οποίος βάζει την προσωπική πινελιά του. Όπως καταλαβαίνει κανείς, βασική επιρροή του group, είναι οι Einsturzende Neubauten.

Οι Cleaning Women, έχουν μία do it yourself  άποψη και αυτό καθρεφτίζεται στο πειραματικό τους rock ,το οποίο είναι αρκετά ιδιόμορφο και χρειάζεται αρκετές ακροάσεις, και φυσικά δεν απευθύνεται σε μεγάλο μέρος του κοινού, παρόλο που έχει αρκετά pop ξεσπάσματα και μία διακριτική χροιά, κυρίως όσον αφορά τα φωνητικά, από Red Hot Chili Peppers.

Σίγουρα ένα από τα μεγάλα ατού του συγκροτήματος, είναι τα χειροποίητα  όργανα που έχoυν κατασκευάσει (μέρος της “DIY άποψης”), τα οποία ακούγονται αρκετά περίεργα σε συνδυασμό πάντα και με την θεατρικότητα την οποία έχουν αναπτύξει σε αρκετά μεγάλη κλίμακα.

Τα παραπάνω, τα μπολιάζουν με μία Punk αισθητική, που φαίνεται και στους στίχους τους . Ειδικότερα, αυτό διακρίνεται έντονα, στο τραγούδι “Living on the Streets”.

Γενικά, το κομμάτι της εικόνας φαίνεται ότι το αγαπούν και το στηρίζουν σε μεγάλο βαθμό, αλλά στο θέμα της μουσικής, παρόλο που έχουν κάποιες καλές ιδέες, χάνονται μέσα στους πειραματισμούς των jazz εξάρσεων και των ηλεκτρονικών  στοιχείων, που θέλουν να ενσωματώσουν. Το παραπάνω αποτέλεσμα, φέρνει μία μεγάλη ηχητική κοιλιά στη μέση του δίσκου και παρόλο που προσπαθούν λίγο να το ξεσηκώσουν, ιδίως με το κομμάτι “Leap of Faith”, η κατάσταση φαίνεται να χάνεται. Κάπως έτσι, φτάνουμε στο ιδιαίτερο κομμάτι “Party Taufel”, ένα τραγούδι που κάλλιστα θα μπορούσε να είναι σε κάποιο δίσκο των Einsturzende Neubauten.

Εκεί όμως που πραγματικά θα ήθελα να εστιάσω, είναι στο τελευταίο κομμάτι των Cleaning Women, το Intersubjectivity. Ίσως είναι το πιο ενδιαφέρον και αυτό θα έπρεπε να είναι το εφαλτήριο, σε μία μελλοντική δουλειά τους. Ένα  “industrial περιβάλλον” με μία χορευτική  διάθεση, όπου εκεί τα χειροποίητα όργανά τους, κατορθώνουν να ξεδιπλώσουν με μοναδικό τρόπο τις ιδέες και τις μελωδίες που έχει κατά νου το συγκρότημα.

Σίγουρα το καλύτερο το άφησαν για το τέλος, παρόλα αυτά όπως λένε και οι ίδιοι στον τίτλο του τραγουδιού τους, θα πρέπει να το “Work it out”, δηλαδή να το δουλέψουν περισσότερο.

http://www.cleaningwomen.com/

547

Avatar photo
About Γιώργος Μακρής 90 Articles
Η μουσική για εκείνον είναι μία, ενιαία και αδιαίρετη, καθώς θεωρεί πως τα πάντα είναι θέμα οπτικής και αισθητικής του καθενός. Πιστεύει πως ο σεβασμός είναι δεδομένος, τα πάντα ρει, η έρευνα, είναι βαθιά μέσα του και όλα γύρω του περιμένουν να εξερευνηθούν. Θα τον ακούσεις να μονολογεί «… η ζωή είναι μουσική, το θέμα είναι πόση μπορούμε να αντέξουμε...».