HEXVESSEL: “All Tree”

Not with a bang but with a song, the new world begins για να παραφράσω τον T.S. Elliot, και οι Hexvessel με το “All Tree” φροντίζουν να προσφέρουν τα τραγούδια αυτά που μας μαθαίνουν να γίνουμε ο Άττης στην Ανθρωπόκαινο που λέει και το αγαπημένο μου άρθρο του 2018.

Με θιασάρχη και πάλι τον πολυτάλαντο Mat McNerney aka Kvohst (επίσης Grave Pleasures, πρώην Beastmilk, Dodheimsgard, Code) οι κατά πλειοψηφία Φιλανδοί σαμάνοι του forest folk rock επεκτείνουν την παρέα τους και εκτός συνόρων, συγκεκριμένα στις Βρετανικές Νήσους,  με παλιούς γνώριμους (τον Andrew McIvor που επιστρέφει μετά το Dawnbearer) και νέους φίλους (τα session μέλη Daniel Pioro και Dirk Campbell σε βιολί και πνευστά) και συνεχίζουν το εσωτερικό και φυσιολατρικό ταξίδι τους. 

Ποιο πλούσιο και δουλεμένο ηχητικά από τις ήδη εξαιρετικές προηγούμενες κυκλοφορίες τους, το τελευταίο έργο των σαμάνων της occult folk αποδεικνύει πως ακόμα και όταν νομίζεις πως μια μπάντα δεν μπορεί να γίνει καλύτερη υπάρχει πάντα η δυνατότητα για κάτι παραπάνω. Από ψυχεδελικές μελωδίες σε χορευτικά ακόρντα και από μελαγχολικά αρπίσματα σε σαμανικά κρουστά οι Hexvessel απλώνουν τις ρίζες τους εξερευνώντας διάφορες folk παραδόσεις και οπτικές και τραγουδάνε για το Γέρικο Δέντρο, για τον Γιο του Ουρανού , το Ταξίδι στο Καρνάκ, Απεσταλμένους του Εξωκόσμου και για Αρχαίους Αστροναύτες θυμίζοντας να κοιτάμε τα αστέρια αλλά παράλληλα να απολαμβάνουμε και την αίσθηση του χώματος στα πόδια μας. Τα φωνητικά και τους στίχους του Mat νομίζω δεν χρειάζεται να τα σχολιάσω, όσοι τον έχουν ξανακούσει ξέρουν πως πρόκειται για έναν χαρισματικό ερμηνευτή είτε τραγουδάει metal είτε folk, και η χημεία του με την συν-τραγουδίστρια (και σύζυγο του) Marja Kontinnen βοηθάει να εξυψωθεί ακόμα παραπάνω στον ρόλο του σύγχρονου τροβαδούρου. 

Από την αρχή του 2019 λοιπόν οι Hexvessel μπαίνουν όχι σαν φαβορί για την κορυφή σε διάφορες λίστες, γιατί λίγο τους ενδιαφέρει φαντάζομαι η σύγκριση, αλλά σαν οπτασία μιας νέας και παλιάς ταυτόχρονα εποχής που παραμονεύει και μυρίζει λίπασμα, δάσος και καπνό από εστίες. Μπορείτε να ακούσετε το “All Tree” σαν ένα οποιοδήποτε δίσκο, θα σας εντυπωσιάσει και θα σας κερδίσει ούτως ή άλλως, θα έχετε χάσει όμως κάτι από το νόημα του. Δείτε το όχι σαν συλλογή από τραγούδια αλλά σαν σειρά από τελετουργίες, ακούστε το με τη σωστή διάθεση και συνδυάστε το με τα σωστά ερεθίσματα και αναγνώσματα (δική σας επιλογή) και θα ανακαλύψετε πως η μουσική των Hexvessel είναι σαν το καλό κρασί, δίνει διαστάσεις που δεν περίμενες και στα πιάτα που συνοδεύει. Εξαιρετική  κυκλοφορία από μια ξεχωριστή μπάντα, ας προσέλθει λοιπόν το εκκλησίασμα να μεταλάβει πραγματική folk τέχνη.

693

Avatar photo
About Αλέξης Δρυμιώτης 479 Articles
Στριμωγμένος ανάμεσα σε Gen X και Millenials, από την γη του χαλλουμιού, βαρετός τύπος κατά τα άλλα, επιμένει ότι Black Metal Ist Klassenkrieg, Fascism Is A Fuck,Doom Or Be Doomed, In Grind We Crust.