ARRAYAN PATH: “Archegonoi”

Νέος δίσκος για τους  Arrayan Path εν ονόματι “Archegonoi”, ο έβδομος συνολικά στην καριέρα τους και τρίτη κυκλοφορία μέσα σε τρία χρόνια! Οι Κύπριοι μοιάζουν να έχουν πάρει φωτιά βγάζοντας αρκετά ποιοτικούς δίσκους σε σύντομο χρονικό διάστημα, σπάνια περίπτωση,  αφού ελάχιστες μπάντες της εποχής μας έχουν πραγματοποιήσει τέτοιο επίτευγμα.

Το “Archegonoi”  το οποίο κυκλοφορεί σε διπλό CD, περιλαμβάνει δεκατέσσερα τραγούδια και διαρκεί περίπου ογδόντα τρία λεπτά, με τους Κύπριους να παίρνουν το ρίσκο της  μεγάλης χρονικά διάρκειας του album και να στοχεύουν σε κοινό που θα εκτιμήσει το σύνολο του δίσκου και όχι σε περιστασιακούς ακροατές.  Το εγχείρημα αυτό κρίνεται άκρως επιτυχημένο, αφού οι επαναλαμβανόμενες ακροάσεις αποκαλύπτουν ένα άκρως ποιοτικό και πολυεπίπεδο δίσκο, που αναμφίβολα διατηρεί το ενδιαφέρον του ακροατή.

Ο νέος δίσκος μπορεί να μην είναι ακριβώς επιστροφή στον παλαιότερο ήχο της μπάντας, αλλά σίγουρα είναι πιο επικός και πομπώδης από το “Dawn of Aquarius”. Το σύνολο των συνθέσεων είναι κυρίως mid-tempo και όπως λέει και η ίδια η μπάντα, μουσικά δύο συγκροτήματα είναι υπεύθυνα για την ταυτότητα του δίσκου, οι Iron Maiden και οι Rhapsody. Αυτό που μου άρεσε ιδιαίτερα στον δίσκο, είναι τα ωραία χορωδιακά μέρη και η χρησιμοποίηση παραδοσιακών οργάνων όπως βιόλα,βιολί,ούτι, λαούτο και duduk, καθώς και ότι αντλούν έμπνευση σε αρκετά σημεία από την ανατολίτικη παράδοση, με τους Κύπριους να αποδεικνύονται αρκετά καλοί “μάγειρες” και να συνδυάζουν όλα αυτά τα “συστατικά” άψογα.

Ο ήχος είναι πεντακάθαρος και οι ενορχηστρώσεις είναι αρκετά “πλούσιες”. Με την προσθήκη του μεγάλου Mark Zonder (Warlord, Fates Warning) στα τύμπανα, οι συνθέσεις ανεβαίνουν επίπεδο. Στις κιθάρες οι Σωκράτης Λεπτός και Christofors Gavriel έχουν κάνει αρκετά καλή δουλειά και ο Miguel Trapezaris συνθέτει ένα εξαιρετικό δίδυμο με τον Zonder. Όσο για τον Νικόλα Λεπτό, τί να πει κανείς; Πέρα του ότι είναι υπεύθυνος σχεδόν για το σύνολο των συνθέσεων, είναι απίστευτο το πόσο καλά χρησιμοποιεί την φανταστική του φωνή και πόσο συναίσθημα βγάζει στα τραγούδια, όντως ένας από τους καλύτερους τραγουδιστές της γενιάς του.

Από το εξώφυλλο και τους τίτλους των τραγουδιών του album, καταλαβαίνουμε ότι οι Arrayan Path καταπιάνονται με θέματα που αντλούν την έμπνευσή τους από την αρχαία Ελλάδα, είτε ιστορικά (“Thermopylae 480 BC”, “Lion of Amphipolis”) είτε μυθικά (“Bellerophon”, “Sins of Pandora”) και μπορεί να μην είναι concept , αλλά υπάρχει μία αίσθηση ενότητας λόγω της κοινής δεξαμενής θεμάτων. Το “Weaving the Web of Destiny” που ανοίγει το δίσκο, σε κερδίζει από την αρχή με την κινηματογραφική εισαγωγή και εξελίσσεται σε ένα φανταστικό κομμάτι, που ξεχειλίζει από λυρισμό και συναισθήματα. Το “Rod of Asclepius” είναι αρκετά ατμοσφαιρικό, με μία εκπληκτική, ανατολίτικη μελωδία. Το “Seven Against Thebes”, ξεκινά δυναμικά με φοβερό drumming από τον Zonder και στη συνέχεια τα riffs εξαπολύονται το ένα μετά το άλλο από τους δύο κιθαρίστες.

 Τέταρτο κομμάτι το “Sins of Pandora”, με το αρκετά “κολλητικό” ρεφραίν του. Ακολουθεί το κομμάτι έκπληξη του δίσκου, το υπέροχο “The Words of Menelaus”. Επηρεασμένο από τη μικρασιάτικη παράδοση, στην ουσία θα το χαρακτήριζα έναν “επιμεταλλωμένο αμανέ”, με τον Λεπτό να είναι συγκλονιστικός. “Bellerophon (Forged by the Blacksmith)” και το επικό στοιχείο πιάνει κόκκινο, ένα από τα καλύτερα τραγούδια του δίσκου, με τις κιθάρες πραγματικά να κεντάνε! Το “Thisbe’s Blooded Veil” που κλείνει το πρώτο CD, είναι ένα όμορφο instrumental, αρκετά ατμοσφαιρικό, γεφυρώνει τα τραγούδια του πρώτου CD με το δεύτερο.

Το “Lion of Amphipolis”, είναι  το πρώτο και πιο γρήγορο κομμάτι από το δεύτερο CD, με τα πλήκτρα να χρωματίζουν εξαιρετικά τη σύνθεση και με υπέροχα, χoρωδιακά μέρη. Το επικό “Blood of the Sphinx” και το “Nemesis”, είναι συνθέσεις που σου καρφώνονται στο μυαλό από την πρώτη στιγμή, ενώ και τα “Eastern Sands” και “Where the Hydra Hides”, είναι σίγουρο ότι δεν θα σε αφήσουν αδιάφορο. Το “King of Argos”, είναι μία εξαιρετική μπαλάντα, με το δίσκο να κλείνει ιδανικά με το “υπερεπικό”, “Thermopylae 480 BC”, ένα δεκάλεπτο έπος, που αν κλείσεις τα μάτια σου θα νομίζεις ότι είσαι μέσα στη μάχη, και ειδικά όταν ο Λεπτός τραγουδά “τα πάντα ρει, τα πάντα ρει”, η πώρωση φτάνει σε δυσθεώρητα ύψη.

Οι Arrayan Path με το νέο δίσκο τους, δείχνουν σε όλο τον κόσμο ότι η έμπνευσή τους δεν έχει όρια,με το “Archegonoi” να ξεπερνά εύκολα τους τελευταίους δύο πολύ καλούς δίσκους , αποτελώντας ένα δίσκο ορόσημο, τόσο για τους ίδιους όσο και για την Ελληνική metal σκηνή, που θα μνημονεύεται για αρκετά χρόνια από τώρα.

https://www.facebook.com/arrayanpath/

583

Avatar photo
About Πελοπίδας Χελάς 285 Articles
Γεννημένος τη δεκαετία του 80 έφαγε την πετριά με την σκληρή μουσική όταν στη τρυφερή ηλικία των 10, ένας συμμαθητής του από το σχολείο του έγραψε δυο κασέτες που του άλλαξαν όλη τη ζωή. Στη μια κασέτα ήταν γραμμένο το “The Number of the Beast ” και στην άλλη το “Master of Reality ”. Έκτοτε, η μουσική μπήκε για τα καλά στη ζωή του και μπορεί να έχουν περάσει 30 χρόνια, αλλά η καψούρα του για το metal παραμένει αμείωτη. Επίσης λατρεύει το διάβασμα, παίζει μανιωδώς video games και δεν λέει ποτέ όχι για κανα μονάκι σε κάποιο γήπεδο μπάσκετ.