ARCH ENEMY: “Covered In Blood”

Εδώ, μεταλοκυρίες και μεταλοκύριοι, έχουμε να κάνουμε με μια συλλογή των διασκευών που είχαν ήδη ηχογραφήσει στην διάρκεια της 23χρονης καριέρας τους οι δημοφιλείς MeloDeathsters Arch Enemy.

Οι καλλιτέχνες των οποίων τα τραγούδια έχουν επιλέξει κατά καιρούς να διασκευάσουν αυτοί οι Αμερικανό-Σουηδοί προέρχονται από τις σκηνές της Metal (Iron Maiden, Judas Priest, Megadeth, Carcass, Queensrÿche, Dream Evil) της Hardcore Punk (Discharge, G.B.H, Anti-Cimex, Skitslickers), της Hard Rock (Europe, Scorpions, Pretty Maids, Kiss) και της Pop/Rock μουσικής (Mike Oldfield, Tears For Fears). 

Όπως θα περίμενε κανείς, έχουν αλλάξει τα τραγούδια αυτά με τέτοιο τρόπο ούτως ώστε να ταιριάζουν στο δικό τους στυλ. Αυτό σημαίνει ότι όλα τα τραγούδια εδώ περιέχουν brutal φωνητικά, έχουν γρηγορότερο ρυθμό στα τύμπανα και τις κιθάρες τσίτα στην παραμόρφωση.

Σε κάποια τραγούδια το αποτέλεσμα αυτής της προσαρμογής ακούγεται ενδιαφέρον (“Shadow On The Wall”, “City Baby Attacked by Rats”, “Walk In The Shadows”, “Starbreaker”) ενώ σε άλλα η αναγωγή τους σε Death Metal δεν προσφέρει κάτι παραπάνω σε σχέση με τις πρωτότυπες συνθέσεις (“Breaking The Law”, “Symphony Of Destruction”) αλλά καθένα τους θα διασκεδάσει τον ακροατή του εν λόγω παρακλαδιού της ακραίας μουσικής.

Όταν τα metal συγκροτήματα επιλέγουν να κυκλοφορήσουν ένα album διασκευών τότε αυτό σημαίνει είτε ότι το έκαναν για την διασκέδαση τους (“Blind Guardian – The Forgotten Tales”) είτε για να τιμήσουν τους καλλιτέχνες από τους οποίους έχουν επηρεαστεί (“Metallica – Garage Inc.”) και συνήθως το αποτέλεσμα είναι τουλάχιστον ευχάριστο. Επίσης, έτσι τους δίνεται η ευκαιρία να κερδίσουν παραπάνω χρόνο για να γράψουν νέες συνθέσεις αλλά και να “ξεδιψάσουν” προσωρινά τους οπαδούς τους που διψάνε για κάτι νεότερο.

Πιστεύω, πως ο τελευταίος λόγος από αυτούς που προανέφερα είναι αυτός για τον οποίο επέλεξαν οι Arch Enemy να κυκλοφορήσουν τώρα αυτήν την συλλογή από τραγούδια-διασκευές που προϋπήρχαν και ως B-Sides, bonus tracks κτλ. σε προηγούμενες κυκλοφορίες τους. Δεν είναι κακό αυτό. Δεν το κάνουν απαραίτητα για να βγάλουν εύκολα χρήματα. Άλλωστε, για κάθε τραγούδι που επιλέγουν να διασκευάσουν ένα μέρος των κερδών από τις πωλήσεις το παίρνουν και οι καλλιτέχνες που έχουν συνθέσει αυτά τα τραγούδια. Έτσι όλοι κερδίζουν από κάτι.

Αν επιλέξετε λοιπόν να αγοράσετε το “Covered In Blood” δεν θα ακούσετε κάτι εντελώς καινούριο μεν αλλά θα θυμηθείτε ή θα μάθετε (ανάλογα με την ηλικία σας) κάποια εξαιρετικά τραγούδια του παρελθόντος δε, με “επι-metal-ωμένο” (και επαναμιξαρισμένο) ήχο. Ολοκληρώνοντας, να αναφέρω ότι στο ένθετο βιβλιαράκι του cd μπορείτε να διαβάσετε τα σχόλια του κιθαρίστα Michael Amott για κάθε ένα από τα 24 τραγούδια που διασκευάζονται εδώ και να καταλάβετε γιατί και πως έγιναν η επιρροή για τον ήχο των Arch Enemy. Α fan treat! 

523

profile photo
About Αχιλλέας Noir 42 Articles
Ξεκίνησε στα 11 του έτη να συλλέγει rock και metal μουσική. Έχει υπάρξει μέλος τοπικού rock συγκροτήματος, ραδιοφωνικός παραγωγός, DJ και αρθρογράφος. Ακόμα ψάχνει για τον τέλειο συνδυασμό μελωδίας, ρυθμού, αρμονίας και ψυχής στην κιθαριστική μουσική. Το τι σημαίνει “ψυχή της κιθαριστικής μουσικής”, το γράφει στο βιβλίο που θα κυκλοφορήσει στο μέλλον.