OPETH: “Garden Of The Titans (Opeth Live at Red Rocks Amphitheatre)“

Νέο live CD / DVD από τους Opeth, τους φημισμένους Σουηδούς πρώην black, νυν prog metallers (άμα μπλέξεις με φλώρους – προσωπική άποψη, οι φίλοι του Steve Wilson ας συγκρατήσουν τα μπινελίκια τους, δεν γίνεται να αρέσουν όλοι σε όλους, σωστά;). Πρόκειται για την οπτικοακουστική αποτύπωση της εμφανίσεως τους στο  Red Rocks Amphitheatre του Denver τον Μάιο του 2017 η οποία κυκλοφόρησε πρόσφατα από τη Nuclear Blast.

Το set βασίζεται στη μεσαία και δώθε περίοδο της μπάντας και η αλήθεια είναι ότι ο Mikael Akerfeldt και η παρέα του βρίσκονται σε εκτελεστικά κέφια επί σκηνής, εμηνεύοντας σχεδόν αλάνθαστα το υλικό τους (δεν έχω στη διάθεσή μου το DVD οπότε δεν μπορώ να ξέρω τα οπτικά χαρακτηριστικά αυτού του show παρά θα αρκεστώ στην αξιολόγηση του ακουστικού μέρους – αν και τα δείγματα που είδα στο διαδίκτυο με έπεισαν ότι τουλάχιστον σκηνικώς δεν θα υπάρχουν οπτικές αδυναμίες).

Οι Opeth δείχνουν να κερδίζουν το κοινό τους από την πρώτη νότα (οι αντιδράσεις του ακροατηρίου είναι ενθουσιώδεις). Ο Akerfeldt βρίσκεται σε άμεση επαφή με τους φίλους της μπάντας (αστειεύεται πολλές φορές για κάποια ψιλοπροβληματάκια κατά τη διάρκεια του show) και ερμηνευτικώς είναι πολύ καλός. Πολύ καλός στο growling του στα κομμάτια που απαιτείται και ολοκάθαρος στα clean σημεία, ο leader των Opeth αποδεικνύει το γιατί θεωρείται από τους καλύτερους frontman στην πιάτσα. Και με μια μπάντα από πίσω του εξίσου αψεγάδιαστη (θα μπορούσε να θεωρηθεί extra credit αυτό αν αναλογιστεί κανείς το δαιδαλώδες των συνθέσεων). Αποδίδουν τα κομμάτια με τον αέρα πολύπειρης ομάδας, ψημένης εδώ και δεκαετίες στα σανίδια. Ο ήχος είναι πολύ καλός και η ροή του live είναι απροβλημάτιστη.

Κορυφαίες στιγμές τα “Ghost Of Perdition ”, “In My Time Of Need” (έπος), “Deliverance”, “The Devil’s Orchard” (πραγματικά δίνει άλλη αίσθηση όταν το ακούς live) οι οποίες θα ικανοποιήσουν τους φίλους των Opeth αλλά και θεωρητικά όλους τους metallers κάθε “απόχρωσης”.

Τίποτα παραπάνω και τίποτα λιγότερο από μια εξαιρετική ζωντανή κυκλοφορία από μια από τις καλύτερες “έντεχνες” και πολυποίκιλες (ασυγχώρητο αυτό τρουά μου ε;) μπάντες εκεί έξω. Και αν και βαμμένος οπαδός των πρώτων δυο album τους, ακόμη και οι εκτελέσεις του σύγχρονου υλικού τους με έκανε να το συμπαθήσω κατά κάτι περισσότερο. Αυτά.

https://www.facebook.com/Opeth/

585

Avatar photo
About Ιορδάνης Κιουρτσίδης 1169 Articles
Ανακατεμένος με το heavy metal εδώ και 3,5 δεκαετίες, retro computer fan, δεν αντέχει τον Μόρισον και τον Κομπέιν, πίνει διπλό γλυκύβραστο και λατρεύει τις mini σοκοφρέτες υγείας.