LACUNA COIL: “The 119 Show – Live In London”

Οι Ιταλοί Lacuna Coil συμπληρώνουν φέτος δύο δεκαετίες δισκογραφίας και το γιόρτασαν με μια ιδιαίτερη ζωντανή εμφάνιση στο “O2 Forum Kentish Town” venue του Λονδίνου.

H συναυλία αυτή περιείχε 25 τραγούδια τους, μερικούς ακροβάτες-χορευτές που βρισκόντουσαν μαζί με την μπάντα επί σκηνής, καθώς και ένα εντυπωσιακό light show. Όλη αυτή η ξεχωριστή βραδιά για το συγκρότημα και τους οπαδούς της κυκλοφορεί τώρα σε Blu-ray, DVD και σε digital album για το οποίο και ο λόγος στο παρόν review.

Η συναυλία αυτή έλαβε χώρα στις 19 Ιανουαρίου για να συμπέσει με την ονομασία του τραγουδιού τους “1.19” και παράλληλα ονομάστηκε “The 119 Show”. Μερικούς μήνες αργότερα η Μιλανέζικη μπάντα βραβεύτηκε ως καλύτερο “Live Act” για το 2018 από τα “Metal Hammer Golden Gods Awards”. Έχοντας αυτό κατά νου, είχα υψηλές προσδοκίες για αυτήν την ηχογράφηση και δεν απογοητεύτηκα.  

Όλα τα τραγούδια τους αποδίδονται εξαιρετικά εδώ, από όλους τους μουσικούς, παλιότερους και καινούριους. Γράφω “καινούριους” γιατί οι κιθαρίστες Cristiano Migliore, Marco Biazzi, καθώς και ο drummer Cristiano Mozzati, που ήταν μέλη της μπάντας για 16 χρόνια, αποχώρησαν και την θέση τους έχουν πάρει οι Diego Cavallotti (κιθάρα) και Ryan Blake Folden (drums). Σε κάποια τραγούδια ακούγονται προ-ηχογραφημένα πλήκτρα αλλά και δεύτερη κιθάρα (σε λίγα σημεία μόνο) αλλά αυτό είναι φυσιολογικό αφού η μπάντα έπρεπε να συνεχίσει ως κουιντέτο αντί για σεξτέτο που ήταν όταν γράφτηκαν αυτά . 

Οι Lacuna Coil εκείνη την μαγική βραδιά έπαιξαν τραγούδια από όλα τα albums τους, ακόμη και από τα δυο EP που έχουν κυκλοφορήσει στο παρελθόν. Την μερίδα του λέοντος του setlist όμως, φυσιολογικά, λόγω της μεγάλης επιτυχίας τους, κατέλαβαν τα “Unleashed Memories” (2001) και “Comalies” (2002) με 4 τραγούδια από αυτά έκαστο. Έκπληξη αποτέλεσε το ότι επέλεξαν να επανεκτελέσουν, για πρώτη φορά ζωντανά, το “Soul Into Hades” από το πρώτο τους EP (“Lacuna Coil”, 1998) καθώς και το –προσωπικά αγαπημένο μου- “My Wings” από το “In a Reverie” (1999). Ενώ δεν έλειψαν τα super hits “Heaven’s A Lie”, “Our Truth” καθώς και η διασκευή τους στο “Enjoy The Silence” των  Depeche Mode, στα οποία συμμετείχε τραγουδώντας και το κοινό. Εντύπωση μου προκάλεσε που δεν επέλεξαν να παίξουν και το “Trip The Darkness” από τα νεότερα hits τους αλλά φαίνεται πως κάποιο από τα πιο καινούρια τραγούδια έπρεπε να λείψει για να συμπεριληφθούν και τα παλιότερα και να γίνει το “The 119 Show” κάτι σαν απολογισμός της καριέρας τους.

Ιδιαίτερη μνεία αξίζουν οι φωνητικές ερμηνείες της Cristina Scabbia (στο “Falling” πραγματικά σε συγκινεί), αλλά και του Andrea Ferro (σε “brutal” και “καθαρά” φωνητικά)  οι οποίες είναι άριστες! Για πάνω από δύο ώρες και οι δυο τους έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους, χωρίς να συγκρατήσουν τις δυνάμεις τους ούτε σε έναν στίχο. Όσον αφορά τον ήχο του live, όπως θα περίμενε κανείς, είναι πολύ καλός. Θα ήθελα μόνο να υπήρχε και ένας δεύτερος κιθαρίστας για να ακούγεται πιο σκληρή η μουσική, όπως στα studio albums τους. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν θα πρότεινα σε οποιονδήποτε δεν έχει ακούσει τους Lacuna Coil να ξεκινήσει από αυτήν την κυκλοφορία το ταξίδι του στην modern gothic metal μουσική τους. Αντιθέτως, είναι ότι πρέπει για να μπει κάποιος στο κλίμα της “Άδειας Σπείρας»  και να συνειδητοποιήσει πόσο σπουδαία είναι στις ζωντανές εμφανίσεις της. 

559

profile photo
About Αχιλλέας Noir 42 Articles
Ξεκίνησε στα 11 του έτη να συλλέγει rock και metal μουσική. Έχει υπάρξει μέλος τοπικού rock συγκροτήματος, ραδιοφωνικός παραγωγός, DJ και αρθρογράφος. Ακόμα ψάχνει για τον τέλειο συνδυασμό μελωδίας, ρυθμού, αρμονίας και ψυχής στην κιθαριστική μουσική. Το τι σημαίνει “ψυχή της κιθαριστικής μουσικής”, το γράφει στο βιβλίο που θα κυκλοφορήσει στο μέλλον.