EINHERJER: “Norrøne Spor”

Στη Νορβηγική μυθολογία “Einherjer” είναι οι πολεμιστές που πέθαναν στη μάχη και μεταφέρθηκαν από τις Βαλκυρίες στη Βαλχάλα, για να γιορτάσουν και να πολεμήσουν μεταξύ τους μέχρι τον ερχομό του Ragnarok. Επίσης η λέξη Einherjer σαν ετοιμολογία σημαίνει ο μόνος πολεμιστής, στην περίπτωση μας όμως είναι τέσσερις. O Grimar φωνητικά και μπάσο, Aksel Herløe και Ole Sønstabø στις κιθάρες, Ulvar στα τύμπανα και μας έρχονται απο το Haugesund της Νορβηγίας. Η μουσική των Einherjer είναι Viking Metal αλλά στις πιο Black πτυχές της. To “Norrøne Spor” είναι το 9ο full length album της μπάντας, και η μετάφραση του τίτλου είναι “Το Μονοπάτι Των Νορμανδών”.

Ο δίσκος ξεκινάει αρκετά δυνατά με το “The Spirit of A Thousand Years” σε πιο Black n’ Roll ύφος, πράγμα που μου έκανε εντύπωση και με ενθουσίασε ιδιαίτερα. Συνεχίζει σε πιο mid-tempo μελωδικά κομμάτια, αρκετά ατμοσφαιρικά, όπως το “Mine våpen mine ord”, το 2ο video clip που έκανε release η μπάντα, όπου οι μελωδίες βαίνουν σε πιο κλασικό Viking ύφος, και δένουν φοβερά με τα φωνητικά του Grimar. 

Μέσα από το άλμπουμ σίγουρα δεν λείπουν βίαια ξεσπάσματα όπως το “Spre Vingene”, το πρώτο video clip που έκαναν release και το πρώτο κομμάτι που άκουσα από τον δίσκο, αλλά και πιο αργά doom με πιο χαρακτηριστικά κομμάτια το “The Blood Song” και “Ad Djupare Røtter”. Να επισημάνω ότι ακούγοντας το “Spre Vingene” σαν πρώτο κομμάτι θεώρησα ότι ο δίσκος θα κατευθυνόταν σε πιο γρήγορους ρυθμούς, πράγμα που για το οποίο δεν χαλάστηκα όμως που δεν συνέβη.

Εν κατακλείδι, το “Norrøne Spor” είναι ένας αρκετά ατμοσφαιρικός δίσκος, με Viking ύφος σίγουρα, και στοχευμένα γρήγορα ξεσπάσματα για να σπάνε την μονοτονία. Θα έλεγα ότι είναι ένας grower δίσκος, που όσο μαθαίνεις τα κομμάτια του τον χαίρεσαι όλο και περισσότερο.
   

535