THE CHAPTER: “Angels & Demons”

Η περίπτωση των Πορτογάλων Doom/Death/Gothic Metallers The Chapter μου θύμισε μια κουβέντα που είχαμε με έναν συνάδελφο συντάκτη πρόσφατα. Η συζήτηση αυτή αφορούσε ένα νέο συγκρότημα που αντιγράφει το μοτίβο παλιότερων τραγουδιών του στυλ μουσικής που παίζουν. Τον είχα ρωτήσει τότε εγώ: “Αν έχω όρεξη για τέτοια μουσική που παίζουν οι τάδε τώρα (αναχρονιστικά) γιατί να μην ακούσω τις μπάντες που πρωτοτύπησαν τότε;” και εκείνος μου απάντησε “Γιατί αυτές τις έχεις ξανά-ακούσει.”.

Όσοι αρέσκονται σε Gothic Metal ακούσματα, σίγουρα θα έχουν ακούσει τους Moonspell. Οι συμπατριώτες τους The Chapter ηχούν παρόμοια. Έχουν όμως δικές τους συνθέσεις (δεν είναι εντελώς copycats δηλαδή) τις οποίες είχαν κλεισμένες στα συρτάρια τους από το 2006 μέχρι και την κυκλοφορία του πρώτου τους full length album “Angels & Demons”, τώρα. Γι αυτό και το στυλ τους ακούγεται πλέον παρωχημένο. Εάν όμως είστε νοσταλγοί του “αντρίκιου” Gothic Metal της δεκαετίας του ’90, συνεχίστε την ανάγνωση γιατί εσάς σας ενδιαφέρει να μάθετε περισσότερα για αυτούς.

Τα brutal φωνητικά του τραγουδιστή τους Pedro Rodrigues μοιάζουν αρκετά με αυτά του Fernando Ribeiro των (αγαπημένων τους, από ό,τι καταλαβαίνω) Moonspell, ενώ όταν τραγουδά “καθαρά”, θυμίζει συχνά, τον Jonas Renkse των Katatonia (εποχής του album “Tonight’s Decision” των τελευταίων). Τα τραγούδια τους είναι καλό-δουλεμένα (ιδιαίτερα κατά τους συνδυασμούς των δύο ηλεκτρικών κιθαρών) και δημιουργούν την επιθυμητή για το είδος, σκοτεινή ατμόσφαιρα. Όμως, οι ιδιότητες που λείπουν σε όλα τους είναι η πρωτοτυπία και η καινοτομία. Τα πιο δυναμικά από αυτά, το “Angels & Demons” και το “Aenima Vipera”, είναι αυτά που ξεχωρίζουν λόγω της αγριότητας τους που κάνει πιο ενδιαφέρουσα την ακρόασή τους.

Τα υπόλοιπα έξι δεν είναι εντελώς αδιάφορα αλλά δεν ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα βασικά στοιχεία (mid tempo ρυθμός στην ρυθμική κιθάρα και αργές, μελαγχολικές μελωδίες στην lead κιθάρα) που πρώτο-δίδαξε η βρετανική τριάδα του Death/Doom Metal (Anathema/My Dying Bride/Paradise Lost) σχεδόν 30 χρόνια πριν. Αν είχαν κυκλοφορήσει τότε, που το hype ήταν ισχυρό σε αυτό το υποείδος της Metal, μπορεί να μου ακουγόντουσαν πιο ενδιαφέροντα. Κακά τα ψέματα όμως, το momentum παίζει το ρόλο του στο αν θα μας αρέσει η μουσική που ακούμε και οι χρυσές μέρες της συγκεκριμένης σκηνής έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. 

Από το δελτίο τύπου πληροφορήθηκα πως οι The Chapter ετοιμάζουν ήδη τα τραγούδια τους για το δεύτερο full length album τους. Σε αυτό θα φανεί “τι ψάρια πιάνουν” τώρα, γιατί το “Angels & Demons” στην πραγματικότητα περιέχει παλιά τραγούδια που τώρα ευκαίρησαν να τα κυκλοφορήσουν. Προσωπικά, ελπίζω η επόμενη δουλειά τους να συμβαδίζει με την τωρινή Dark Metal σκηνή (αντί για αυτή του παρελθόντος) μιας και θεωρώ ότι είναι πιο σημαντική (και ενδιαφέρουσα) η επικαιρότητα σε σχέση με την νοσταλγία ή την αντιγραφή. Όχι μόνο για την πρόοδο μιας νέας μπάντας αλλά και για την εξέλιξη της σκληρής μουσικής γενικότερα. Οι οπαδοί παλιάς κοπής όμως, που έχετε ακούσει πολλές φορές τα κλασσικά albums που κυκλοφόρησαν την δεκαετία του ’90 τα διάσημα συγκροτήματα του είδους και επιθυμείτε να ακούσετε παρόμοια μουσική από ένα νέο συγκρότημα, όπως ο συνάδελφός μου, τότε, σπεύσατε προς ακρόαση.  

551

profile photo
About Αχιλλέας Noir 42 Articles
Ξεκίνησε στα 11 του έτη να συλλέγει rock και metal μουσική. Έχει υπάρξει μέλος τοπικού rock συγκροτήματος, ραδιοφωνικός παραγωγός, DJ και αρθρογράφος. Ακόμα ψάχνει για τον τέλειο συνδυασμό μελωδίας, ρυθμού, αρμονίας και ψυχής στην κιθαριστική μουσική. Το τι σημαίνει “ψυχή της κιθαριστικής μουσικής”, το γράφει στο βιβλίο που θα κυκλοφορήσει στο μέλλον.